Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Για τους συμβασιούχους του Δήμου Διονύσου

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου (4.9.2011), που προκάλεσε σύσσωμη η μειοψηφία για τη συζήτηση του θέματος των συμβασιούχων του Δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Μπιτάκος τόνισε τα εξής:
«Κύριοι συνάδελφοι, με πρωτοβουλία της μειοψηφίας την οποία χαιρετίζουμε, καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε το θέμα των συμβασιούχων του Δήμου μας.
Συνειδητοποιούμε με μεγάλη απογοήτευση την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Αυτή η διαπίστωση οδήγησε σύσσωμη τη μειοψηφία να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να ζητήσει τη σημερινή συζήτηση. Ελπίζουμε και στο μέλλον να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες από την πλευρά της μειοψηφίας, τουλάχιστον εμείς θα συμβάλλουμε σε αυτό.

Την αποψινή συζήτηση αναγκαστήκατε κύριε Δήμαρχε να την αποδεχτείτε, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, δεν επιθυμούσατε να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όπως είχαμε πράξει και στην αντίστοιχη συζήτηση τον Μάρτιο 2011, έτσι και τώρα η δημοτική μας παράταξή τοποθετείται με όρους αληθινούς και κάνει προτάσεις υλοποιήσιμες.
Συμφωνούμε στα περισσότερα σημεία με την εισήγηση της κας Σώκου. Κάποια άλλα, εμείς τα αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο, όπως είναι φυσικό.
Σχετικά με την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στο Δήμο μας για το προσωπικό ορισμένου χρόνου.
Σαφώς και συμφωνούμε να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος, που δουλεύει σήμερα στο Δήμο Διονύσου με οποιαδήποτε μορφή εργασίας.
Σαφώς και συμφωνούμε σχετικά με την επικαιροποίηση της απόφασης, που είχαμε πάρει το Μάρτιο, αν και είχαμε επισημάνει τότε κάποιες νομικές αδυναμίες.
Σαφώς και συμφωνούμε να παγώσει, εφόσον αυτό είναι νόμιμο και εφικτό, η διαδικασία του διαγωνισμού πρόσληψης νέου προσωπικού ορισμένου χρόνου, που δρομολόγησε η δημοτική αρχή μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα ένδικα μέσα του Δήμου και των εργαζομένων.
Έρχομαι τώρα στο σκέλος της πρότασης προς ψήφιση, που αφορά τις ιδιωτικές εταιρείες αποκομιδής απορριμμάτων. Ο νομοθέτης δίνει ξανά πλέον το δικαίωμα και τη δυνατότητα στους Δήμους να συνεργάζονται με ιδιώτες σε θέματα καθαριότητας και αποκομιδής.
Εμείς λέμε ξεκάθαρα ΝΑΙ στη μονιμότητα των εργαζομένων και θα είμαστε σύμμαχοι σε κάθε τους προσπάθεια, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι έχουν προσφέρει στο Δήμο μας και δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να τους "πετάξετε σαν στημένες λεμονόκουπες".
Η λύση του ιδιώτη φαίνεται ότι, είναι μονόδρομος για πολλούς λόγους. Θα κάνω αναφορά σε δύο μόνο, σημαντικούς κατά την άποψή μας:
Ο πρώτος, είναι η σημερινή κατάσταση στην καθαριότητα και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Κύριε Δήμαρχε, ο επιφανειακός χειρισμός των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ανυπαρξία έγκαιρου προγραμματισμού, δεν σας δίνουν άλλα περιθώρια ώστε να συνεχίσετε να παίζετε με την υγεία μας. Δεν είναι δυνατόν πια να ξεχειλίζουν συνεχώς οι κάδοι, ύστερα από 9 μήνες θητείας σας στη διοίκηση του Δήμου.
Είναι ολοφάνερο και στον πιο δύσπιστο ότι, δεν είστε ικανοί να διαχειριστείτε το προσωπικό, δεν είστε ικανοί να ασκήσετε διοίκηση και γι΄ αυτό έχουν εξαντληθεί όλα τα δεν περιθώρια υπομονής των δημοτών μας. Εξαντλήθηκε η υπομονή όλων μας.
Αποδείχθηκε ότι, δεν είχατε προγραμματίσει τίποτα και σε κανέναν τομέα και τώρα πίσω τρέχετε σπασμωδικά πίσω από τις εξελίξεις. Στην αρχή, υποστηρίζατε ότι, δεν διαθέτατε προσωπικό. Και όταν το αποκτήσατε, τι κάνατε; Τίποτα απολύτως. Γιατί, απλά, δεν είστε ικανοί να διοικήσετε έναν Δήμο, όπως ο δικός μας.
Ο δεύτερος λόγος είναι το θέμα των εργαζομένων. Λήγουν οι συμβάσεις τους. Καμιά πρωτοβουλία, καμιά απόφαση δεν βλέπουμε από τη δημοτική αρχή και την πλειοψηφία.
Επομένως, εφόσον πολιτική λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει η πολιτική βούληση από τη δημοτική αρχή, η λύση του ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ίσως μπορέσει να δώσει τελικά λύση και στο πρόβλημα των εργαζομένων, που συζητούμε σήμερα.
Να τονίσω ξανά εδώ ότι, εμείς θέλουμε μόνιμη εργασία για τους εργαζομένους και δεν συμφωνούμε με τη λύση του ιδιώτη. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι, σαν διοίκηση του πρώην Δήμου Αγίου Στεφάνου, είχαμε έγκαιρα προμηθευτεί 3 καινούργια αποριμματοφόρα και είχαμε έγκαιρα ξεκινήσει τις διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας από μόνιμο προσωπικό.
Η νομική υπηρεσία του Δήμου θα πρέπει να προετοιμαστεί και να ελέγξει τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε η όποια λύση προκριθεί μέσω διαγωνισμών για συνεργασία με ιδιώτη, να προβλέπει την απασχόληση εργαζομένων από αυτούς των οποίων λήγουν οι συμβάσεις. Και, με την προϋπόθεση ότι, δεν θα υπάρξει άλλη λύση. Τονίζω ότι, θα πρέπει να προσληφθούν εργαζόμενοι από τους που λήγουν οι συμβάσεις τους, κύριε Δήμαρχε και όχι πάλι από αυτούς που θέλετε εσείς για να διαιωνίσετε το πελατειακό σας κράτος. Και θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία, συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να μην αδικηθεί κανένας εργαζόμενος.
Επομένως, ας είναι αυτή η έσχατη λύση.
Δεν είναι δυνατόν σαν Δημοτικό Συμβούλιο να νομοθετούμε, δεν έχουμε τέτοια δικαιοδοσία. Δεν είναι δυνατόν, επίσης, να καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για εργασία. Εμείς τοποθετηθήκαμε με όρους υλοποιήσιμους. Κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις. Και θα μας βρείτε συμπαραστάτες σε όποιες προσπάθειες γίνουν για θετική λύση του προβλήματος αλλά θα μας βρείτε απέναντι σε πρόχειρες λύσεις.
Δήμαρχε, αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, αναλάβετε την ευθύνη των έργων σας.»
Δευτερολογώντας, μετά την αναλυτική συζήτηση, ο κ. Μπιτάκος τόνισε:
«Είναι φανερό ότι, υπάρχει διάσταση απόψεων στους κόλπους της πλειοψηφίας σχετικά με το ζήτημα του ιδιώτη για την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Και επειδή, κάποιοι συνάδελφοι δεν θέλουν να καταλάβουν τα πράγματα και τοποθετούνται σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με απόψεις και όρους, που θυμίζουν περισσότερο "έκθεση ιδεών" παρά υπεύθυνη στάση, ξαναλέω: η λύση του ιδιώτη θα πρέπει να είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Είναι ξεκάθαρο ότι, θέλουμε μόνιμη εργασία για τους εργαζόμενους. Ας υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο του ιδιώτη σαν έσχατη λύση γι΄ αυτούς τους εργαζόμενους, που ίσως χάσουν τη δουλειά τους. Προτείνουμε να μην υπάρχει στο ψήφισμα καμιά αναφορά σε ιδιώτη.
Και επειδή με προκαλέσατε, εγώ τουλάχιστον σαν Αντιδήμαρχος για 4 χρόνια Διοικητικών - Οικονομικών του πρώην Δήμου Αγ. Στεφάνου έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Δεν είδα ίσως το πρόβλημα, που θα δημιουργούνταν μελλοντικά αλλά μην ξεχνάτε ότι, παραλάβαμε μία κατάσταση παγιωμένη, δεκαετιών, με τον ιδιώτη και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Αλλά να σας πω και κάτιακόμα; Είχαμε μία πόλη πεντακάθαρη και το προσωπικό του Δήμου, που απασχολούνταν στον ιδιώτη ήταν ικανοποιημένο. Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου Αγ. Στεφάνου, τους "μισθούς πείνας" αυτών των εργαζομένων, τους εξισώσαμε με αυτούς του μονίμου προσωπικού. Εδώ παρευρίσκονται, ρωτήστε τους, λοιπόν. Είμασταν πάντα δίπλα στο προσωπικό μας. Ασκήσαμε διοίκηση χωρίς να φορέσουμε ποτέ το "προσωπείο ευαισθησίας". Οργανώσαμε την υπηρεσία καθαριότητας και με τον ανάλογο εξοπλισμό και με το απαραίτητα ανθρώπινο δυναμικό. Κι αυτά τα βρήκατε έτοιμα.
Είμαστε ρεαλιστές και κάνουμε προτάσεις υλοποιήσιμες. Όμως, μην ξεχνάτε ότι, δεν ασκούμε πλέον εμείς τη Διοίκηση του Δήμου, δεν συνδιοικούμε, κύριε Δήμαρχε. Πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας, γιατί ποτέ εδώ και 9 μήνες δεν υπήρξε έγκαιρος προγραμματισμός, ποτέ δεν ασχοληθήκατε σοβαρά με τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών και μέχρι τώρα δεν έχετε καταφέρει να ασκήσετε αποτελεσματική διοίκηση. Δεν είναι τοποθέτηση αυτή Δημάρχου, «μαζευτείτε, εσείς της Επιτροπής που είχαμε ορίσει, και ενημερώστε με».
Δήμαρχος είστε κύριε Καλαφατέλη, δεν είσθε παρατηρητής των γεγονότων».

07.10.2011 Το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων