Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση για τα προβλήματα της Σταμάτας

Με μια ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη παρέμβαση του στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σταμάτας (21η Ιουλίου 2011, ο σύμβουλος κ. Ηλίας Λάσκαρης, εκ μέρους της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Σταμάτας και έθεσε τη δημοτική αρχή προ των σοβαρών ευθυνών της.
Η παρέμβαση του έχει ως εξής:
Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της Δημοτικής Αρχής στο νέο Δήμο Διονύσου και έχουν ήδη εμφανισθεί τα σημάδια μίας προϊούσης διάλυσης.
Το κλίμα, που επικρατεί, διαπιστώνει κανείς εύκολα στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου γινόμαστε κάθε φορά μάρτυρες της διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης, των παραγοντισμών και της προσπάθειας να στήσει ο καθένας το «δικό του μαγαζάκι» μέσα στο νέο «Καλλικρατικό» Δήμο Διονύσου.
Στο ως άνω περιγραφόμενο σκηνικό διατυπώνεται εύλογα τα ερώτημα: ποιά η επίδραση της παραλυσίας της κεντρικής δημοτικής αρχής στη λειτουργία και ανάπτυξη των Δημοτικών Κοινοτήτων και ειδικότερα της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας;
Ενδεικτικά θα θέσω ορισμένα ερωτήματα προς αναζήτηση απαντήσεων από εσάς και τη Δημοτική Αρχή, που φανερώνουν ακριβώς την ανυπαρξία πρόνοιας και έργων:
  1. Αποκομιδή απορριμμάτων
  2. Μετά την πρώτη φάση δυσλειτουργίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων, εύλογης, ως ένα βαθμό λόγω της διακοπής των συμβάσεων έργου με ιδιώτες, η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται στη Δημοτική Κοινότητα μας λόγω και των αναγνωρισμένων από όλους μας φιλότιμων προσπαθειών από εσάς και τους λοιπούς συναδέλφους. Σήμερα όμως η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, προκαλώντας τα δικαιολογημένα παράπονα και τις διαμαρτυρίες των συμπολιτών μας. Τι συμβαίνει τελικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων; Υπάρχει μία στοιχειωδώς πειστική απάντηση από τη Δημοτική Αρχή;
  3. Αποψίλωση οικοπέδων στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας
    • Τι έκανε ο Δήμος όλους αυτούς τους μήνες και θυμήθηκε να κινήσει τη σχετική διαδικασία δυόμισι μήνες από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου;
    • Ως πότε θα γινόμαστε μπαλάκι ανάμεσα στον κ. Κοντάκη, τον κ. Παπαβασιλείου και φυσικά τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, όταν αναζητούμε λύση εδώ και μήνες στο πρόβλημα;
    • Ποιος θα φέρει τελικά την ευθύνη για ένα αναμμένο τσιγάρο ή ένα σπασμένο μπουκάλι σε μη αποψιλωμένο οικόπεδο;
    • Ως πότε θα ανεχόμαστε τις πάσης φύσεως δικαιολογίες που μοναδικό σκοπό έχουν να κρύψουν την αδυναμία και την ανικανότητα;
    • Πόσο γρήγορα πιστεύετε κ. Πρόεδρε, και με ποιο τρόπο, ότι η Δημοτική μας Κοινότητα μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στην όλη διαδικασία ώστε να περισώσουμε όσο γίνεται από αυτήν;
  4. Σε δύο συναντήσεις στα γραφεία της Δ.Κ Σταμάτας και στο Δημοτικό Σχολείο ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κοντάκης υπερηφάνως διεκήρυττε ότι ο νόμος (σημ. άρθρο 94 παρ. 1 του ν. 3852/2010) δίδει επιτέλους το δικαίωμα στο Δήμο να καθαρίσει αυτεπάγγελτα τα οικόπεδα των αμελών ιδιοκτητών και λοιπών υπόχρεων, επιβάλλοντας τις σχετικές κυρώσεις.
    Μόλις στα μέσα του Ιουλίου έστειλε ο κ. Δήμαρχος επιστολή προς τις Δημοτικές Κοινότητες, για να τις ενημερώσει επί του πρακτέου στον αυτεπάγγελτο καθαρισμό των οικοπέδων.
    Ερωτούμε λοιπόν εύλογα:
    Αναρωτιέμαι τελικά ποιος ο ρόλος μας, όταν για τόσο σημαντικά ζητήματα καταπίνουμε αμάσητες όλες τις δικαιολογίες, που μας σερβίρουν.
  5. Καθαρισμός Κοινοχρήστων Χώρων – Ρεμάτων
    • Η εύλογη ερώτηση είναι πότε σκοπεύετε επιτέλους να προβείτε στον καθαρισμό των ρεμάτων και τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτούς που εξακολουθούν να τα μπαζώνουν και να τα κλείνουν.
  6. Ο καθαρισμός των κοινοχρήστων χώρων αποτελεί ένα ακόμη λαμπρό πεδίο «δόξας» για τη Δημοτική Αρχή μας. Η πλήρης εξαφάνιση των εργατών καθαριότητας από την Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν. Γνωρίζω προσωπικά για τις προσπάθειες σας στον τομέα αυτό αλλά προφανώς δεν αρκούν. Απαιτείται συνεχής όχληση και συμπαράσταση από όλους μας για να πετύχουμε το αυτονόητο, τη διατήρηση της στοιχειώδους αξιοπρέπειας στην περιοχή μας, η οποία δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες εβδομαδιαίως στους ευρύτατα γνωστούς χώρους εστίασης, που διαθέτει.
    Ενδεικτικά, αναφέρω τις πλατείες της Προκονήσου και του Ευξείνου Πόντου Λαμπαδαρίδη, Βυζαντίου, Ελευθερίας, Προκονήσου, τις οδούς Γαλημής, Προποντίδος, Παλατίων, Μαρμαρά κα.
    Ο καθαρισμός των ρεμάτων έχει γίνει ανέκδοτο. Όχι μόνον δεν έχουν καθαρισθεί αλλά μπαζώνονται κιόλας, όπως συνέβη πρόσφατα στην οδό Ανωγείων, μπαίνοντας από Μ. Αλεξάνδρου αριστερά.
  7. Ανακύκλωση
    • Υπάρχει άραγε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα γι’ αυτό;
    • Ανυπαρξία έργων
  8. Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, η ανακύκλωση στη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας αποτελεί ένα ακόμη κακόγουστο ανέκδοτο. Είναι πλέον εμφανής η έλλειψη ουσιαστικής βούλησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, για την εγκατάσταση κάδων ανακύκλωσης.
    Θα παρακαλούσα, να ενημερώσετε το Συμβούλιο, πότε προβλέπεται η έναρξη των έργων, που έχουν θεωρηθεί «συνεχιζόμενα» και ποιοι οι λόγοι της καθυστέρησης έναρξης τους. Επίσης, να μας ενημερώσετε αν και πότε προβλέπεται να δημοπρατηθούν νέα έργα, που έχουν ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2011 για τη Σταμάτα.
  9. Κλείσιμο λακκουβών
  10. Έχει κλείσει σημαντικός αριθμός λακκουβών στους δρόμους της Σταμάτας αλλά οι εκκρεμότητες παραμένουν. Ενδεικτικά, αναφέρω τις οδούς Πραστείου, Παλατίων και Μικράς Ασίας για τις οποίες αναμένουμε κάποια πρόοδο. Απορίας άξιο είναι, αν υπάρχει στοιχειώδης συνεργασία των συνεργείων αποκατάστασης με την Δημοτική μας Κοινότητα ή υπαλλήλους προερχόμενους από την πρώην Κοινότητα, ώστε ορίζεται μία εύλογη προτεραιότητα των σημαντικών βλαβών έναντι των λιγότερο σημαντικών.
  11. Αποχέτευση
Τελευταίο μεν αλλά το σημαντικότερο όλων, το θέμα της αποχέτευσης. Κύριοι συνάδελφοι, σας δίνω αντίγραφο της επίκαιρης ερώτησης τεσσάρων δημοτικών συμβούλων της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την δημοπράτηση και κατασκευή του εσωτερικού δικτύου και των πρωτευόντων αγωγών στις Δημοτικές Κοινότητες.
Θεωρούμε ότι, θα πρέπει κι εμείς ως Τοπικό Συμβούλιο να πιέσουμε το Δήμο για την ανάληψη τάχιστα πρωτοβουλιών έναρξης των διαδικασιών δημοπράτησης και κατασκευής των αγωγών στην Κοινότητα μας.
Εκ των ανωτέρω καθίσταται εμφανές στον οιονδήποτε ότι, τα προβλήματα είναι πολλά και οι λύσεις ανύπαρκτες.
Παρακαλώ, όπως έχουμε ενημέρωση για όλα τα ανωτέρω από εσάς και τη Δημοτική Αρχή, για να γνωρίζουμε άπαντες αν έχουμε κάτι να προσδοκούμε για το μέλλον.
Το παρελθόν, δυστυχώς, είναι απογοητευτικό και συνάμα εξοργιστικό. Μήπως, τελικά, να «κατεβάσουμε ρολά» για να εισακουσθούμε από τους περί πολλών τυρβάζοντες Δημοτικούς Άρχοντες;

22.07.2011 Το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων