Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Συνεργάτης, Σύμβουλος, Φίλος


Άγιος Στέφανος 20/03/2013
Βασικό προσόν ενός συνεργάτη είναι να έχει διαχρονικά σταθερά τις ίδιες θέσεις και απόψεις.
Ένας σύμβουλος, εάν είναι ικανός, θα πρέπει να λέει ελεύθερα τα πιστεύω του και να έχει το θάρρος σε περίπτωση διαφωνίας του, να την εκφράζει «φωνακτά» και «καθαρά» μπροστά σε όλους και όχι να κρύβεται πίσω από ανώνυμες καταχωρήσεις σε γελοία blogs.
Ένας υπεύθυνος τύπου, στην περίπτωση που φεύγει από τη θέση του, δεν μπορεί και δε δικαιούνται να χρησιμοποιεί, για δικούς του σκοπούς ή για τους στόχους των νέων του αφεντικών – συνεργατών του τις πληροφορίες, τα αρχεία και τους δρόμους επικοινωνίας που του «άνοιξαν» άλλοι που τώρα έπαψε να υπηρετεί και συνεργάζεται.
Ένας φίλος τιμά την εμπιστοσύνη που του έχουν δείξει, δε λειτουργεί προβοκατόρικα, δίνοντας στη δημοσιότητα ορισμένες παραγράφους από πολυσέλιδα κείμενα που του εμπιστεύτηκαν διαστρεβλώνοντας αλήθειες. Δυστυχώς για αυτόν η εποχή «Μπελογιάννη» έχει περάσει και οι μέθοδοί της έχουν καταδικαστεί ακόμα και από τους θαυμαστές της.
Βέβαια για να κάνεις όλα τα παραπάνω και άλλα τόσα χρειάζεται πολιτικό και ηθικό σθένος, σταθερές απόψεις και όχι πολιτικό «αριβισμό» και κομματικές «ακροβασίες».
Δυστυχώς στην εποχή μας είναι δύσκολο να αναγνωρίζεις τι είναι καλό και τι κακό και είναι της «μόδας» όποιος επιδεικνύει υπέρτατο θράσος αλλά και αγνωμοσύνη.
Ο «Εφιάλτης», αλλά και ο «Ιούδας» διαχρονικά υπήρξαν «πρότυπα» στη ζωής για κάποιους (αλλά μη ξεχνούν το τραγικό τους τέλος) ενώ αντίθετα ο «Δάμων και ο Φιντίας» ο «Αχιλλέας και ο Πάτροκλος» ξεπερασμένα παραδείγματα !!!!
Όλα τα παραπάνω που περιγράφονται αγγίζουν τη σφαίρα της φαντασίας αφού τίποτα από αυτά δεν μπορούν να συμβαίνουν σήμερα και δεν αγγίζουν τον κοντινό μας περίγυρο.
Οι «Συνεργάτες, Σύμβουλοι και Φίλοι» θυμούνται και δε σταματάνε «ενυπόγραφα» να θυμίζουν ότι:
1. Στις 2/11/2010 και στο κεφάλαιο «Διαφάνεια» σε δημόσια ομιλία τονιζότανε:
o "Τι ακριβώς απαντούν για την παραποίηση στοιχείων σε έγγραφα;"
o "Πως θα αντιμετωπίσουν στις παράνομες προσλήψεις, σύμφωνα την έκθεση των Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης;"
o "Τι έγινε με τις διαφημιστικές πινακίδες, που στήθηκαν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγίου Στεφάνου."
2. Από τις αρχές του 2011 Δημοτικοί Σύμβουλοι της Συμμαχίας, κατ΄ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση έβαζαν επιτακτικά τα θέματα διαφάνειας και των διάφορων πολιτικών και οικονομικών ατασθαλιών της παρούσας δημοτικής αρχής και του δημάρχου (οι όψιμοι «επαναστάτες» γρήγορα τα ξέχασαν; Εμείς όμως τα υποστηρίξαμε επώνυμα στα θεσμικά όργανα του Δήμου).
3. Τις παράνομες και παράτυπες προσλήψεις εποχιακού και «επί συμβάσει» προσωπικού.
4. Μια σειρά πολιτικών θεμάτων και θεμάτων λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.
Είναι βέβαια περίεργο και άξιο μελέτης να δούμε τι θέσεις θα έχουν όλοι αυτοί όταν η πολιτική τους κλεψύδρα θα αδειάσει. Ετερόφωτα σώματα ήταν και είναι.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου πάνω στο γραφείο του είχε το σλόγκαν: «Κανένας δεν είναι περισσότερο αγνώμονας από αυτό που έχει ευεργετηθεί». Ξεπερασμένο γνωμικό ή μήπως όχι; Ισχύει και σήμερα;
Παναγιώτης Βορριάς
(χωρίς βαρύγδουπους τίτλους)
Υ.Γ. Με το κείμενό μου αυτό σας δίνω τροφή να βυσσοδομήσετε στα blogs σας. Είναι ευκαιρία να το κάνετε. Τουλάχιστον τώρα έχετε λόγο.