Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 28/2/2013


Αγαπητοί Συνεργάτες,
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η εκλογή προεδρείου στο Δ.Σ., και η υπερψήφιση τεχνικού προγράμματος, επιχειρησιακού σχεδίου και προϋπολογισμού είναι μια καθαρά πολιτική στάση και θέση και καμιά μειοψηφία διαχρονικά και σε όλο τον κόσμο δεν έχει τα έχει υπερψηφίσει.
Οι θέσεις που πρέπει λοιπόν να πάρουμε αναφέρονται στη Δημοτική μας Παράταξη (συνοχή, λειτουργία κλπ), στο μέλλον και την προοπτική των συνεργασιών με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις, αλλά και τις τρέχουσες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την πόλη και τους πολίτες.
Η Δημοτική μας Παράταξη μέχρι σήμερα έχει επιδείξει τόσο μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια και τα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων όσο και στη λειτουργία των ίδιων των οργάνων λειτουργίας της μια μεγάλη ωριμότητα στάσεων και θέσεων και αλληλοσεβασμού μεταξύ των μελών μας.
Επίσης έχουμε αναπτύξει σε υπερθετικό βαθμό όλες τις παραμέτρους των συνεργασιακών διαδικασιών με μοντέλα πρότυπα και πολιτικές. Πιστεύω δε ότι κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει προβληματιστεί τόσο πολύ στο τομέα αυτό.
Τέλος στα θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους πολίτες-δημότες έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων.
Η πλειοψηφία της σημερινής δημοτικής αρχής για λόγους που έχουμε πολλές φορές αναλύσει έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Δήμου και σήμερα «σέρνεται» κοιτάζοντας αμήχανα την καταστροφή που έχει φέρει στις πόλεις που απαρτίζουν τον Δήμο Διονύσου.
Συνεπώς εμείς, όπως έχουμε επίσης ξαναπεί, δεν είμαστε το πρόβλημα και βέβαια δεν θέλουμε να γίνουμε ούτε μέρος του.
Η ανάλγητη δημοτική πολιτική και ο κύριος Καλαφατέλης με τις αποφάσεις του έφτασαν σήμερα το Δήμο στο έσχατο σημείο, στο σημείο του απόλυτου μηδέν, στο σημείο της επιτήρησης και της κηδεμονίας από τρίτους και παρατηρητήρια.
Αλλά τι κάνει για αυτό η σημερινή διοίκηση του Δήμου; Μήπως προβληματίζεται; Μήπως βλέπει το πρόβλημα;
Όχι βέβαια αντίθετα σαν άλλοι μικροπολιτικάντηδες, παλαιάς κοπής, είτε βρίζουν τους «αντιπάλους» τους διά ζώσης ή μέσω του διαδικτύου, είτε πάλι διαδίδουν ότι έχουν τη Συμμαχία στο τσεπάκι τους, χάντρα στο κομπολόι τους, είτε τέλος υπόσχονται ό,τι ο καθένας μπορεί να φανταστεί (κατά το κοινό θα σας κάνουμε και γεφύρια και παιδιά και θάλασσα θα σας φέρουμε).
Και βέβαια αν είχαμε μια μηδενιστική τάση για όλα δεν θα μας ενδιέφερε και πολύ το τι κάνει η Διοίκηση σήμερα. Τι είδαν οι πόλεις μέχρι σήμερα; Μήπως έγινε τίποτε ας μη γίνει και τους υπόλοιπους 18 μήνες; Οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι ίδιοι.
Αλλά εμείς προβληματιστήκαμε για στελέχωση των ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το Δήμο (αλήθεια όλες αυτές οι συζητήσεις και προσεγγίσεις που κάναμε τι απέγιναν;), οι προβληματισμοί μας αυτοί είχαν κανένα αποτέλεσμα; Βέβαια ΟΧΙ.
Ανησυχούμε για τον προϋπολογισμό αναπτύσσοντας προβληματισμούς όπως:
• Αν υπερψηφίσουμε ίσως δώσουμε μια ευκαιρία λειτουργίας της πόλης, που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν φταίει σε τίποτα. Αλλά μεταξύ μας υπάρχει κανείς μας που να το πιστεύει αυτό; Η μισθοδοσία του προσωπικού γίνεται κανονικά, τα συνεχιζόμενα έργα εκτελούνται κανονικά μόνο νέα έργα δεν μπορούν να ενταχθούν (ρίξτε μια ματιά στον προϋπολογισμό τα νέα έργα είναι ελάχιστα).
• Τι είναι αυτό που μας βεβαιώνει ότι θα αλλάξει η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική και τακτική της ομάδας Καλαφατέλη; Μήπως με την υπερψήφιση του προϋπολογισμού θα έχουμε μια χειρότερη αντιδημοκρατική συμπεριφορά περιφρόνησης των πάντων;
• Ακόμη και σήμερα ο κύριος «δημαρχεύων», ισχυρίζεται, μετά από όσα συνέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι έχει εκλέξει προέδρους των ΝΠΔΔ, δηλαδή αυτούς που πρότεινε, αδιαφορώντας για της περί αντιθέτου αποφάσεις του συλλογικού οργάνου, μαγειρεύοντας επί μέρες τις αποφάσεις και προσπαθώντας να βγουν εκτός ημερομηνιών για να μην υπάρξει η δυνατότητα ενστάσεων, θα αποδεχθούμε αυτή την τακτική; Θα υπερψηφίσουμε και τους προϋπολογισμούς τους που είναι προϊόν παράνομης λειτουργίας τους;
• Μήπως μπορούμε να δεχθούμε την άποψη ότι «οι αρνητικές ψήφοι λογίζονται εν προκειμένω ως λευκές ψήφοι, οι οποίες δεν συνυπολογίζονται για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος»; που αναγράφεται στο απόσπασμα των πρακτικών του Δ.Σ.
• Καταπατιέται κάθε κανόνας του Κώδικα Δήμων όταν χαρακτηρίζεται σαν «έκτακτο» το δημοτικό συμβούλιο που θα συζητήσει τον προϋπολογισμό ενώ είναι σίγουρο ότι αυτή του η απόφασή θα προκαλέσει νέα προβλήματα και ίσως αποχώρηση όλων των Δημοτικών Συμβούλων που δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη, όπως βέβαια και των εκπροσώπων μας.
• Η Δημοτική μας Παράταξη συμμετείχε ενεργά και με προτάσεις τόσο στη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου συνεργασίας για τον προϋπολογισμό, αλλά αν δε δεχθούν σημαντικές μας προτάσεις (π.χ. αμοιβές συμβούλων και ανακλητού Γ.Γ. κλπ) και βέβαια τον καταψηφίζουμε.
• Πως θα παντρέψουμε τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις μας στα αρμόδια όργανα του Δήμου (Ο.Ε., Δ.Σ.) με τις οποίες θεωρούσαμε το τεχνικό πρόγραμμα, το επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό κλπ, κλπ, και το καταψηφίζαμε. Τι άλλαξε για να αλλάξουμε και εμείς στάση;
• Ο προϋπολογισμός είναι ένας σημαντικός παράγοντας να σταματήσουν οι διεργασίες συνεργασιών με την ΑΔΚ, αλλά και με άλλες αυτοδιοικητικές δυνάμεις που κρατούν μια «σκληρή» στάση του «ΟΧΙ» σε όλα; Είμαστε έτοιμοι να βαδίσουμε σε τελευταία ανάλυση και ΜΟΝΟΙ μας ή να ψάξουμε άλλες συμμαχίες;
• Ποιος θα βγάλει από πάνω μας την ετικέτα αυτού που έδωσε χέρι βοήθειας στον Καλαφατέλη και ότι εμείς δεν είμαστε αυτοί που σε συζητήσεις του έλεγε ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι διαγραφές των στελεχών της παράταξής του αφού έχει εξασφαλίσει άλλους να υπερψηφίζουν στα Δημοτικά Συμβούλια» (βέβαια όχι μόνο τον κύριο «πρόθυμο»);
• Πως θα σταματήσουμε (με τι μέσα και δυνατότητες) τη γελοία προπαγάνδα που θα εξαπολύσουν τα φερέφωνά τους ότι για όλα φταίει η μειοψηφία και οι «κακοί» σύμβουλοι που έβαλαν τα πολιτικά τους βιώματα πάνω από το καλό της πόλης;
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Θα μπορούσα να αναφέρω μια σειρά από επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για την καταψήφιση ή την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Τελικά προτείνων για συζήτηση τα εξής:
«οι Ανεξάρτητοι και Διαγραμμένοι είναι αυτοί που συνέπραξαν με την πολιτική Καλαφατέλη και τον έφεραν στη διοίκηση του Δήμου είναι καιρός τους να πάψουν να ψηφίζουν λευκό στις ψηφοφορίες να πάρουν θέση να καταψηφίσουν ή να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και εμείς ΜΕΤΑ να πάρουμε θέση ανάλογα με αυτά που έχουμε προτείνει αν και η δική μου θέση είναι να τον καταψηφίζουμε».
Βλέποντας και Κάνοντας θα έλεγε ένας πολιτικός του 1960.
Π. Βορριάς