Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΙΣ 8/3/2013


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοίκησης της 28ης Φεβρουαρίου 2013, που είχε σαν κύριο θέμα τον προς συζήτηση προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2013, έκανα μια εισήγηση που στο κύριο μέρος της ανέφερα το θετικά και αρνητικά σημεία της υπερψήφισης ή μη του προϋπολογισμού από τους Δημοτικούς μας Συμβούλους καθώς και τρία βασικά πολιτικά θέματα που αναφέρθηκαν στην αρχή της εισήγησης.
Θυμίζω ότι τα πολιτικά αυτά ζητήματα είχαν να κάνουν:
• Με τη λειτουργία της Δημοτικής μας Παράταξης και πως έχει λειτουργήσει μέχρι σήμερα και πως μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις τώρα και στο μέλλον.
• Την αντοχή που μπορεί να έχουν οι συνεργασίες αν κάποιος από τους συνομιλητές διατυπώνει απόψεις και θέσεις που μπορούν να αποτελέσουν «αιτία πολέμου» και διακοπής των συνεργασιακών διαδικασιών.
• Τον προϋπολογισμό αυτό καθ’ εαυτόν σαν πολιτικό γεγονός αλλά και σαν απαραίτητη λειτουργική διαδικασία για ένα Δήμο.
Δεν γνωρίζω αν αυτά τα θέματα (δεν βοηθούσε βέβαια και το περιβάλλον μέσα στο οποίο έγινε η συγκεκριμένη διαδικασία) έγιναν κατανοητά και αποτέλεσαν σημεία προβληματισμού μας αλλά από τη διαδικασία που ακολούθησε (αφαιρώ κάποιες λεκτικές ή άλλου είδους λαθεμένες συμπεριφορές) κατέληξε στο συμπέρασμα (το προσεγγίζω από τη θετική πλευρά): «υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό εάν γίνουν αποδεκτά τα σημεία που σε διαβουλεύσεις είχαμε θέσει όπως:
• Μείωση του αριθμό των συνεργατών δημάρχου σε 2 συμπεριλαμβανομένου και του μετακλητού Γενικού Γραμματέα.
• Αποδοχή τουλάχιστον 3 έργων (αντλιοστάσιο, κοιμητήριο και ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο.
• Μια σειρά θεσμικής φύσεως θέματα όπως απευθείας αναθέσεις, καύσιμα, συντήρηση αυτοκινήτων, αναθέσεις μελετών κλπ.».
Στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου της 4ης Μαρτίου 2013 παρά τις αντιφατικές πληροφορίες που ελάμβανα επέστησα την προσοχή στους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους σχετικά με τον τρόπο που ο κύριος Καλαφατέλης και η Διοίκηση του Δήμου θα έκανε αποδεκτά τα αιτήματά μας (η από μικροφώνου αποδοχή τους, η ξεκάθαρη θέση σε κάθε ένα από αυτά κλπ) να δουν τι θα κάνουν και οι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι (αναφέρομαι στους ανεξάρτητους και διαγραμμένους) και να πράξουν ανάλογα με την προϋπόθεση βέβαια ότι ικανοποιούνται οι απαιτήσεις που εξ αρχής και σε όλα τα θεσμικά για τον προϋπολογισμό όργανα είχαμε αναφέρει.
Τελικά οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός τους δικούς μας ψήφους.
Το θέμα βέβαια από εδώ και μπρος είναι να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η ενέργεια μας για την Κοινωνία, τη Δημοτική μας Παράταξη αλλά και το μέλλον των συνεργασιών μπορεί να έχει η ενέργεια μας αυτή.
Δεν θα αναλύσω σχεδόν καθόλου το θέμα του αποτελέσματος στην κοινωνία γιατί αυτό είναι προφανές.
Για τη Δημοτική μας Παράταξη είναι ίσως η πρώτη μετά τις εκλογές φορά που μπαίνει ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Δεν σας κρύβω ότι απορρίπτω εξ αρχής κάθε βεβιασμένη κίνηση και μάλιστα με δημοσιοποιήσεις θέσεων νωρίς – νωρίς χωρίς να έχει στεγνώσει καλά το μελάνι.
Εκφράζω δε απερίφραστα τη θέση μου ότι ο χειρότερος σύμβουλος στην πολιτική είναι η απόφαση «σε βρασμό ψυχής». Ίσως θα δικαιολογούσα μια άμεση αντίδραση αν πιάνανε κανένα για κλέφτη ή κάποιον να κατηγορείται για πράξεις που εμπίπτουν στον κοινό ποινικό κώδικα. Αλλά ισχύει το: «μηδένα δικάσεις πριν αμφοτέρων μύθον ακούσεις». Άλλες ενέργειες δεν τις καταλαβαίνω. Δεν κρατάμε κανένα με το ζόρι όλοι είναι καλοδεχούμενοι.
Συνεπώς το ζητούμενο και η πολιτική μας ωριμότητα είναι πως διαχειριστούμε σήμερα την κατάσταση με τα νέα δεδομένα και τα νέα στοιχεία. Υπενθυμίζω ότι η εποχή των εκτάκτων πολιτικών στρατοδικείων πέρασα. Σήμερα είναι η εποχή της συζήτησης της σύνθεσης και της πρότασης.
Τώρα αναφορικά με τις συνεργασίες θα μπορούσα να πω τα εξής:
• Η Δημοτική Παράταξη μας δεν είναι ουρά κανενός. Έχει δική της σταθερή φωνή και δεν αποδέχομαι καμιά αναφορά στο ήθος και την εντιμότητα των συνεργατών μας.
• Αποδεχόμαστε τις συνεργασιακές διαδικασίες σε ισότιμη βάση χωρίς σημεία υπεροχής. Σε διαφορετική περίπτωση ας τραβήξει ο καθένας από τους «υποτιθέμενους» συνεργάτες το δρόμο του.
• Αυτενεργούμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της παράταξης και όχι με τις δικές μας εμμονές και αντιλήψεις.
• Είναι προτιμότερο να πάμε μόνοι μας ή να καθίσουμε στα σπίτια μας παρά να μας «μαλώνουν» για κάθε πράξη και ενέργεια μας λες και είμαστε υποτακτικοί τους. Φτάνει μέχρι εδώ.
Συνεπώς επανέρχεται στην επικαιρότητα για ακόμη μια φορά το «τι εμείς μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας». Για το σκοπό αυτό σας επισυνάπτω και μια σχετική μου πρόταση που θέλει επικαιροποίηση στο χρονικό της κομμάτι
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Δεν μπορώ να μείνω στο παρελθόν και να αναφέρομαι μόνο σε αυτό. Μεγάλα τοπικά ζητήματα είναι στον αέρα γιατί είμαστε «δεμένοι» ή «αναλύαμε» συνεχώς τις διαδικασίες των συνεργασιών και τα προβλήματα αυτά τα έχουμε ξεχάσει.
Μπορούμε κατά την άποψή μας να «βάλουμε» με το έτσι θέλω τη διοίκηση του δήμου στη ρότα της επίλυσης των μεγάλων αυτών προβλημάτων. Η υπερψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι νίκη του Καλαφατέλη είναι ένα υποχρεωτικό «σύρσιμο» τους στα προβλήματα.
Π. Βορριάς