Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΘΕΣΕΙΣ Δ Π "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ


Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν για την κρίση που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια στην κοινωνία και τις οργανώσεις που την εκπροσωπούν.
Στις ημέρες μας η «πολιτική» γίνεται όχι μέσω συντεταγμένων οργάνων αλλά μέσω «απολίτικων» και «καιροσκοπικών» μηχανισμών που επιδιώκουν τη δική τους επιβίωση.
Και βέβαια κοιτώντας το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το σήμερα εκείνοι που κυριολεκτικά δεν έχουν ευθύνη είναι όσοι δέχονται τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης δηλαδή ο Λαός.
Όμως αυτή η πολιτική κρίση αναδεικνύει περίτρανα δύο βασικά πράγματα:
1. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν πλέον να συγκινήσουν τους πολίτες ούτε το «πολιτικό τους προϊόν» είναι ελκυστικό. Έτσι ή κάνουμε αδιάφορους ανθρώπους, «ανθρώπους του καναπέ», ή αφήνουμε τα «πρωινάδικα», τα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης» και τα διάφορα blogs να μιλάνε για αυτούς.
2. Αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα των συνεργασιών και συνεργασιακών διαδικασιών κυρίως μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική πολιτική κουλτούρα, χρησιμοποιούν διαφορετικά εργαλεία ερμηνείας της πολιτικής κατάστασης, αλλά και αυτών που επιδιώκουν την πραγμάτωση των δικών τους σκοπών και στόχων μέσα από την πολιτική σύγχυση που επικρατεί και τις «ωραίας ιδέες» για κάτι καινούργιο.
Η δική μας Δημοτική Παράταξη από την αρχή υιοθέτησε αρχές και θέσεις που προωθούσαν και επεδίωκαν τη συνεργασία χωρίς φραγμούς, ταμπού και κληρονομημένες προκαταλήψεις.
Προσπάθησε μέσω των συνεχών συναντήσεων των οργάνων της να θεμελιώσει διαδικασίες πραγματικά δημοκρατικού διαλόγου, να δημιουργήσει «ώριμα» πολιτικά άτομα.
Καθιέρωσε ένα δίκτυο άμεσης και επίκαιρης ενημέρωσης των μελών της και έδωσε στο καθένα από αυτά να γνωρίζει τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από κάθε συνεδρίαση των οργάνων της κάθε πολιτική εισήγηση.
Προχώρησε με πρακτικά βήματα σε συναντήσεις υλοποίησης των διαδικασιών συνεργασίας και κάθισε στο ίδιο τραπέζι, φανερά και όχι σε παρασυναγωγές, με όποιον επιθυμούσε να συζητήσει με τα στελέχη της βάζοντας όμως επιτακτικά και μονότονα τις τρεις βασικές προϋποθέσεις (συμφωνία για θέματα που αφορούν την κοινωνία, συζήτηση για συνεργασία πάνω σε αρχές και θέσεις και επιλογή νέου υποψηφίου δημάρχου μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες).
Παρότρυνε κάθε πρωτοβουλία μελών της που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν σε συζητήσεις άλλων ομάδων με σκοπό τη συνεργασία με όλους που θέλουν να συμμετάσχουν σε κοινούς αγώνες για την τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς ηγεμονισμούς και κομματισμούς.
Όλα όσα παραπάνω αναφέρονται δε νομίζουμε ότι μπορεί να τα αμφισβητήσει κανένας που έχει άμεση και σαφή γνώση του τρόπου που δουλεύει η Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη» και να διακρίνει έστω και μια γραμμή, ένα γράμμα ή μια παράγραφο που δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που αναφέρονται στον Κανονισμό Λειτουργίας της.
Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Διοίκησης, όπως αυτές περιγράφονται στην παράγραφο 8.2 του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας δεν αναγράφεται πουθενά η δυνατότητα αποπομπής και διαγραφής μελών της Δημοτικής Παράταξης πολύ δε περισσότερο εκλεγμένων εκπροσώπων μας σε όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το δικαίωμα αυτό το έχει μόνο η Συνέλευση των Μελών που αποφασίζει σχετικά μετά από πρόταση της Συντονιστικής Γραμματείας και έγκριση του Συμβουλίου Διοίκησης.
Τώρα αναφορικά με τα δικαιώματα και της υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοτικής Παράταξης αυτά περιγράφονται επίσης με σαφήνεια στην παράγραφο 8.1. Επιπρόσθετα από την ίδια τη φύση της λειτουργίας του Προέδρου προκύπτει η υποχρέωσή του αφενός μεν η πιστή τήρηση του Κανονισμού Λειτουργίας και αφετέρου η δημιουργία κατάλληλου κλίματος μέσα στο οποίο όλα τα μέλη να μπορούν να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους.
Ασφαλώς δεν αποτελεί «είδος εκφοβισμού και πλήρους απαξίωσης των αναπληρωματικών και κυρίως αμφισβήτηση της ικανότητας να εκπροσωπήσουν επάξια την Παράταξη», η άποψη της συζήτησης με τους επιλαχόντες συναδέλφους, αλλά αντίθετα προβληματισμό και πολιτική ερμηνεία.
Δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η στάση του να μη δεχθεί η ψήφος του να ληφθεί ως διπλή και να παραπέμψει, ως όφειλε, το θέμα στη Γενική Συνέλευση που ούτως ή άλλως θα ερχότανε ανεξαρτήτως αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Είναι επίσης παρήγορο το γεγονός ότι η ανάγκη για συνεργασία αναδεικνύεται σαν κυρίαρχο θέμα, με τις προϋποθέσεις που έχει υιοθετήσει η συνέλευση των Μελών του Δεκεμβρίου 2012 και έχουν κατ’ επανάληψη αναλύσει τα όργανα της Δημοτικής Παράταξης.
Επειδή πιστεύουμε ότι στην παρούσα φάση πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι και λογικοί στις αποφάσεις και θέσεις μας σε αντιδιαστολή με άλλους που «λερώνουν» τους πάντες και τα πάντα στα blogs δεν θα κάνουμε άλλη επί της ουσίας ανάλυση της δήλωσης παραίτησης των συναδέλφων μας πιστεύοντας ότι έτσι βοηθάμε τη διατήρηση του καλού κλίματος και της ενότητας της Παράταξης.
Παναγιώτης Βορριάς
Πρόεδρος