Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Επίσημη θέση της Δ.Π. "Συμμαχία για τον Πολίτη" για τα δημοτικά δρώμενα


Η κατάσταση αποσύνθεσης στο Δήμο Διονύσου δεν έχει τέλος και έχει πια επιπτώσεις στην Κοινωνία.
Η Διοίκηση του Δήμου είναι πλέον μια μειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και προσπαθεί με ανόητες μαθηματικές πράξεις να φαίνεται ως πλειοψηφία. Με άλλα λόγια κανείς δεν ξέρει αν τα δημοτικά πράγματα είναι για γέλια ή για κλάματα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ» δεν μπορεί και δεν της επιτρέπεται να βλέπει ως απλός θεατής τον ολισθηρό δρόμο της πλειοψηφίας και να μην παρεμβαίνει.
Από την πρώτη στιγμή οι εκπρόσωποι μας εκεί στάθηκαν με αξιοπρέπεια και προσπάθησαν με εποικοδομητικό και νηφάλιο τρόπο να συμβάλουν με τις προτάσεις τους (κάποιες από αυτές εισακούσθηκαν) σε σωστές αποφάσεις.
Η Διοίκηση όσο καιρό ήλεγχε την κατάσταση από πλευράς αριθμητικής πλειοψηφίας έκανε επίδειξη δύναμης και εμφάνιζε τον αλαζονικό της χαρακτήρα. Αυτό όμως κράτησε για λίγο, διότι πολύ γρήγορα φάνηκε ότι η ευκαιριακή και βιαστική σύγκλιση ανθρώπων με διαφορετικό χαρακτήρα, με διαφορετικές απόψεις περί τα κοινά και με διαφορετική λογική για την άσκηση υπεύθυνης και σοβαρής δημοτικής διαχείρισης, δεν μπορούσε να ξεπεράσει όλες αυτές τις εγγενείς αδυναμίες συγκόλλησης ετερόκλιτων στοιχείων και γιαυτό σε χρόνο σχεδόν μηδενικό διαλύθηκε.
Η παρουσία σήμερα των «ανεξάρτητων», των «διαγραμμένων» και των «λευκιτών» (οι σύμβουλοι που ψηφίζουν πάντα λευκό) αποτελεί ένα ετερόκλιτο σύνολο προσώπων που ο καθένας βλέπει τα δημοτικά πράγματα μέσα από το κιάλι της σκοπιμότητας και της ευκαιριακής ανάδειξης του ενόψει των σύντομων επόμενων εκλογών.
Οι παρατάξεις της μειοψηφίας μπροστά σε αυτό το χάλι και μπροστά σε μία ανύπαρκτη δημοτική αρχή προσπάθησαν να κάνουν κάποια βήματα συνεννόησης και μιας πιο συγκροτημένης εμφάνισης προετοιμάζοντας μάλιστα και μία εναλλακτική ισχυρή λύση για το Δήμο στις επόμενες εκλογές. Όμως και οι προσπάθειες αυτές της μειοψηφίας, ενώ είχαν ένα τόσο ώριμο πεδίο για να συγκροτηθούν, μένουν μετέωρες λόγω κωλυσιεργίας ή ίσως και εσωτερικών προβλημάτων που προτάσσονται και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το όφελος που θα μπορούσε σίγουρα να προκύψει για την κοινωνία και τον απλό δημότη.
Φαίνεται πως κάποιοι ξέμειναν στο δρόμο γιατί περιμένουν τις «οδηγίες προς ναυτιλομένους» από κομματικά γραφεία ή την κάλυψη τους από πολιτικά και κομματικά όργανα της σημερινής πολιτικής σκηνής. Άλλοι που φαινομενικά στήριξαν και στηρίζουν μία τέτοια προσπάθεια κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και περιμένουν , άραγε τι?
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ διακήρυξε ΠΡΩΤΗ την ανάγκη των συνεργασιών με προγραμματικές θέσεις και αξίες και με σεβασμό στην αυτονομία των παρατάξεων στο χώρο της αντιπολίτευσης και πρόσφερε απόψεις και προτάσεις που μένουν ακόμη σε συρτάρια άλλων που ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ έβαζε και βάζει ορισμένες προϋποθέσεις και στρατηγικές επιλογές όπως:
• Σύγκλιση θέσεων πάνω στα μεγάλα τοπικά θέματα προς όφελος της κοινωνίας και των Δημοτών.
• Συγκεκριμένες θέσεις και αρχές πάνω στις οποίες μπορούν να ξεκινήσουν οι «συνεργασιακές» διαδικασίες σε ισότιμη και ειλικρινή βάση.
• Κοινά αποδεκτοί όροι για την ανάδειξη νέου υποψήφιου Δημάρχου.
• Διαφύλαξη του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα της νέας παράταξης, χωρίς κομματικές κηδεμονίες και κάθε άλλου είδους εξαρτήσεις.
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ κράτησε μία υπεύθυνη στάση σε όλα αυτά που διαδραματίζονται. Διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ότι ο Δήμος είναι ανύπαρκτος, ότι δεν προχώρησε ούτε ένα θέμα και κάποια άλλα που θα μπορούσε να τα έχει τελειώσει (αποχέτευση) τα κρατάει για να παίξει το παιχνίδι των εκλογών στην επόμενη αναμέτρηση.
Τα αποτελέσματα όλης αυτής της κακής κατάστασης στο Δήμο είναι βέβαιο ότι την πληρώνει ο απλός δημότης μας.
Πρόσφατα ο Δήμος έπρεπε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του. Κάτι πολύ βασικό για την ίδια την λειτουργία του και για να μην τεθεί υπό επιτήρηση. Σύσσωμη η αντιπολίτευση τον καταψήφισε. Μόνο η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ δεν μπήκε στη πεπατημένη και εύκολη λογική «αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» και βρήκε το θάρρος να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία υπέρ των πολιτών βάζοντας όρους και προϋποθέσεις προς υλοποίηση που τελικά δέχτηκε ο Δήμαρχος και μετά να τον ψηφίσει.
Θέματα όπως αυτά με τους πολλούς ανεξέλεγκτους συμβούλους του Δημάρχου, τις αυθαίρετες αναθέσεις έργων, την αξιοποίηση του χώρου του ΤΥΠΕΤ, του δημοτικού κοιμητηρίου κ.λ.π. η πρόταση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ δεν μπορούσε να τα αφήσει να περάσουν απαρατήρητα.
Βέβαια το γεγονός της αποδοχής επίλυσης των παραπάνω θεμάτων από πλευράς του κ. Δημάρχου έπρεπε να βρει μία καλή δικαιολογία, ένα πάτημα που δεν θα άφηνε το Δημότη να αναρωτηθεί, γιατί ο κ. Καλαφατέλης τόσο καιρό δεν έπραξε κάτι για αυτά. Έτσι ο "έξυπνος" Δήμαρχος σκέφθηκε την επόμενη στιγμή να βγει με μία κουτή και αφελή ανακοίνωση για να δώσει εύσημα στην ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτόν εγκλωβίζει την πιο υπεύθυνη δημοτική παράταξη στα τοπικά δρώμενα και προβοκάρει την προσπάθεια που κάνει με σύνεση και υπευθυνότητα για την εύρεση της επιθυμητής εναλλακτικής λύσης για μία αυριανή νέα και εντελώς διαφορετική Δημοτική Αρχή.
Κύριε Καλαφατέλη, τέτοιου είδους προβοκάτσιες δεν έχουν τύχη.
Πρέπει να αναλογισθείτε τις βαρειές ευθύνες που έχετε για την κατάντια του Δήμου μας.
Ο δρόμος προς το τέλος της ανεπιθύμητης πορείας σας είναι λίγος ακόμη. Όμως , όπως όλοι, έτσι και εσείς έχετε ακόμη και την τελευταία στιγμή τη δυνατότητα να αλλάξετε ρότα. Οι δεσμεύσεις που αναλάβατε με τις προτάσεις της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ είναι στο χέρι σας άμεσα να υλοποιηθούν. Είναι στο χέρι σας να αποδείξετε ότι όταν ο Δήμαρχος υπόσχεται κάτι,το πράττει αμέσως. Θυμηθείτε τα λόγια των αρχαίων προγόνων μας ότι «έκαστον προς το τελευταίο εκβάν κρίνεται» , αποστασιοποιηθείτε από τον κακό χθεσινό εαυτό σας και βάλτε το Δήμο μας σε σωστό δρόμο.
Η παράταξη μας, Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, θα συνεχίσει αταλάντευτη το δρόμο της , στις αρχές πάνω στις οποίες έχει δημόσια δεσμευτεί. Θα συνεχίσει με διάφανο και έντιμο τρόπο την προσπάθεια ανασύνταξης , αναδιοργάνωσης και ισότιμης πάνω σε αξίες και προγράμματα συνεργασίας για μία ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Μιας παράταξης καινούργιας , απομακρυσμένης από τα στερεότυπα και τετριμμένα του παρελθόντος , μιας παράταξης παραγωγικής και ταυτόχρονα αποτελεσματικής και ωφέλιμης στην Κοινωνία, μιας παράταξης άξιας να διαδεχθεί την υφιστάμενη ανύπαρκτη Ηγεσία.
Τα στελέχη της, αυτά που σταθερά εμμένουν στις αξίες της, αυτά που δυναμικά πρωτοστατούν και παρουσιάζουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου, αυτά που δεν υποστέλλουν σημαίες μπροστά στις όποιες δυσκολίες , αυτά που με αισιοδοξία προσπαθούν να αλλάξουν την κακή πορεία του Δήμου μας, αυτά που πάνω στη δουλειά τους μπορεί να κάνουν και λάθη, είναι όλα εδώ , είναι παρόντα και συνεχίζουν αισιόδοξα και μέχρι τέλους την σκληρή προσπάθεια τους.