Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Παναγιώτης Βορριάς, Πρόεδρος Συμμαχίας για τον Πολίτη: οριστική και ανεπίστρεπτη η ρήξη στην δημοτική αρχή Διονύσου

Μιλώντας, στην κοινή συνεδρίαση της Διοίκησης και της Συντονιστικής Γραμματείας της δημοτικής παράταξης ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, ο Πρόεδρος της κ. Παναγιώτης Βορριάς τόνισε σχετικά με την κρίση, που σοβεί στη δημοτική αρχή Διονύσου και οδηγεί το Δήμο σε παραλυσία:

«Η ρήξη στους κόλπους της πλειοψηφίας είναι οριστική και ανεπίστρεπτη, δεν υπάρχουν αστερίσκοι ή αυταπάτες σε αυτή την πορεία ούτε από την πλευρά των «διαφωνούντων», ούτε από την πλευρά της ηγετικής ομάδας της πλειοψηφίας.

Η κρίση αυτή θα οξύνεται όσο περνάει ο καιρός και μεγαλώνουν τα προβλήματα του Δήμου αλλά και όσο η μειοψηφία αναβαθμίζει το ρόλο της στο Δημοτικό Συμβούλιο και την κοινωνία, κυρίως σε αυτήν.

Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στη δημοτική μας παράταξη νέες δυνατότητες για παρεμβάσεις στα θεσμικά όργανα του Δήμου και στην κοινωνία. Τώρα, μπορούμε πιο εύκολα να αποκρούουμε τις πιο αρνητικές και επιζήμιες πλευρές της δημοτικής πολιτικής. Να ματαιώνουμε τους σχεδιασμούς της. Τώρα, και πολύ περισσότερο αύριο, μπορούμε να παίρνουμε, από κοινού με άλλες δυνάμεις της μειοψηφίας, την πρωτοβουλία των κινήσεων σε σοβαρά θέματα (π.χ. συμβασιούχοι, δημοτικά τέλη, διόδια, Επιτροπή Διαβούλευσης, ΤΥΠΕΤ Διονύσου κλπ).

Η δημοτική μας παράταξη πρέπει να εργαστεί συστηματικά, με σχέδιο και επιμονή στον τομέα – Συνεργασίες και Συμμαχίες. Με στόχο όχι μόνο την απόκρουση των συνεπειών της ανίκανης δημοτικής αρχής αλλά και την οικοδόμηση τέτοιων σχέσεων και προοπτικών όσμωσης, που αύριο στις δημοτικές εκλογές θα στηρίξουν ένα νέο πολυσυλλεκτικό σχήμα εξουσίας, με νικηφόρα προοπτική.

Δεν χρειάζεται να αναπαράγουμε στερεότυπα του παρελθόντος της δικιάς μας παλιότερης ηγετικής ομάδας, που στο κάτω - κάτω της γραφής δεν συγκινούν σήμερα το νέο ηγετικό δυναμικό της παράταξης μας. Οι δημοτικές εκλογές τέλειωσαν πριν ένα χρόνο.

Σήμερα, έχουμε ένα νέο σκηνικό στο Δήμο. Δεν μπορούμε να αξιολογούμε πρόσωπα και καταστάσεις μόνο με βάση στάσεις και συμπεριφορές του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι, με τη δράση και τη δύναμη μας, να χαραχτεί μια οριστική διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν των δημοτικών εκλογών.

Περνώντας, λοιπόν, στο χώρο της εφαρμοσμένης πολιτικής, το επόμενο διάστημα πρέπει να επιδείξουμε ικανότητα παραγωγής πρωτότυπης πολιτικής, γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές-εργαλεία για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πραγματικότητας. Ούτε ανάλογη εμπειρία από το παρελθόν, ώστε με ασφάλεια να ακολουθήσουμε κάποια μοντέλα. Χρειάζεται να επιδείξουμε ωριμότητα, επιμονή, υπομονή, στοχοπροσήλωση, ικανότητα σύνθεσης, διάρκεια στις παρεμβάσεις και όχι αποσπασματικότητα.

Η στόχευση μας σήμερα πρέπει να είναι ξεκάθαρη: η αντιμετώπιση της κρίσης στο Δήμο και των συνεπειών της. Γιατί, εμείς σαν υπεύθυνη δημοτική παράταξη, δεν μπορεί να έχουμε τη θέση, όσο χειρότερα γι΄ αυτούς και το Δήμο – τόσο καλύτερα για εμάς.

Τις αρνητικές συνέπειες αυτής της κρίσης, τις πληρώνουν ήδη πρώτα απ΄ όλα οι Δημότες μας και αυτό είναι ορατό σήμερα. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να είμαστε αδιάφοροι για το παρόν, ελπίζοντας να εισπράξουμε τη φθορά στις επόμενες εκλογές. Η θεωρία του «ώριμου φρούτου» δεν μας βρίσκει σύμφωνους σαν Δημοτική Παράταξη.

Τελειώνοντας αυτή την πολιτική προσέγγιση, πρέπει να επισημάνουμε τα εξής:

Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο διάλυσης της πλειοψηφίας, που διοικεί το Δήμο, διάφοροι ομαδάρχες της, που δρουν είτε με δική τους πρωτοβουλία, είτε με κεντρική καθοδήγηση, προσπαθούν να «προσεγγίσουν» στελέχη της Δημοτικής μας Παράταξης. Έφτασαν μάλιστα, στο σημείο να προτείνουν και αξιώματα, κρίνοντας προφανώς εξ ιδίων τα αλλότρια, αγνοώντας ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Απέναντι σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα, εμείς αντιτάσσουμε τις Αρχές και Αξίες μας, τις Προγραμματικές μας Θέσεις, τη διάφανη στάση μας στα θεσμικά όργανα του Δήμου και την Κοινωνία. Δεν μας αγγίζουν τέτοιες ντροπιαστικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές. Δεν μας αφορά η κρίση τους, τους προσπερνάμε υπερήφανα και αδιάφορα.»

10.12.12      Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων