Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Μετά από πρόταση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, πάγωμα και ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών 2012 στο Δήμο Διονύσου





“…η μεγαλύτερη ανισότητα
είναι να αντιμετωπίζεις ίσα τους άνισους…»


Με ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις προσήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου (12.12.2012) η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, όπου συζητήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, το θέμα των δημοτικών τελών του 2012.

Ο εκπρόσωπος της δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγιώτης  ΜΠΙΤΑΚΟΣ, επέμεινε σταθερά στις προτάσεις του για πάγωμα των δημοτικών τελών το 2012 στον Άγιο Στέφανο, το Κρυονέρι και τη Σταμάτα, που είναι σήμερα χαμηλά και μείωση των δημοτικών τελών στην Άνοιξη, τον Διόνυσο, τη Δροσιά και τη Ροδόπολη, που είναι σήμερα υψηλά.

Την πρόταση αυτή λίγο πριν την ψηφοφορία δέχτηκε και ο αντιδήμαρχος κ. Χρ. Παπαβασιλείου εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο οποίος πρότεινε περαιτέρω μείωση στα δημοτικά τέλη οικίας για τη Δημοτική Κοινότητα Σταμάτας. Πρόταση την οποία η ΣYMMAXIA ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ αποδέχθηκε. Αργότερα, ο κ. Δήμαρχος απέσυρε την εισήγηση, που παρουσίασαν οι υπηρεσίες του Δήμου και η οποία δέχτηκε την κριτική πολλών δημοτικών συμβούλων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί των προτάσεων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο:

Σε σύνολο 41 δημοτικών συμβούλων παρευρέθησαν και ψήφισαν 37.

Η πρόταση ΜΠΙΤΑΚΟΥ - ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ πλειοψήφησε με 20 ψήφους (4 από την ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ και 16 από την πλειοψηφία).
Η πρόταση ΖΥΓΟΥΝΑ συγκέντρωσε 10 ψήφους (7 από την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση και τους κ.κ. Νικητόπουλο, Σπηλιώτη, Ζυγούνα).
Η πρόταση ΣΩΚΟΥ συγκέντρωσε 4 ψήφους (2 της Λαϊκής Συσπείρωσης και τις κ.κ. Ταουξή και Φέρμελη).
Λευκό ψήφισαν οι κ.κ. Πέππας και Κουριδάκης (από την πλειοψηφία), Σωτηρίου (από την Αδέσμευτη Δημοτική Κίνηση).

Η παρέμβαση του κ. Παναγιώτη Μπιτάκου είναι η εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τα δημοτικά τέλη του 2012, η οποία έτυχε ευρύτερης αποδοχής. Πριν την τοποθέτησή μου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, επιμένουμε σε αυτήν. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με τις θέσεις και προτάσεις μας.


Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι τεράστιες, για την προχειρότητα και ανευθυνότητα με την οποία χειρίζεται ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, που αφορά την καθημερινότητα των δημοτών μας, καθώς και την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο διοίκησης, δεν έκαναν τίποτα για την προετοιμασία εξομοίωσης της τιμής των δημοτικών τελών. Όπως: σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, μελέτη μείωσης κόστους μέσω ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ορθολογιστική διαχείριση δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, έλεγχος κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ουσιαστικός, λογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος της αποθήκης και πολλά άλλα.

Η πρόταση μας είναι δίκαιη, ισορροπημένη, μεταβατικού χαρακτήρα και οδηγεί στην πλήρη εξίσωση των συντελεστών το 2013, μέσα από μια πολιτική ήπιας και όχι βίαιης προσαρμογής, ιδιαίτερα σε μια εποχή σαν τη σημερινή.

Στο θέμα των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού συγκρούονται δυο πολιτικές, όπως εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια από διαφορετικές διοικήσεις. Δεν καταλαβαίνω, γιατί σώνει και καλά πρέπει να τιμωρήσουμε αυτούς τους δημότες μας, για τις χαμηλές τιμές που είχαν μέχρι σήμερα;

Αναφέρω χαρακτηριστικά τον Δήμο Ιωαννίνων, ο οποίος αποφάσισε να μην προχωρήσει σε καμία αύξηση και ταυτόχρονα σε μειώσεις αρκετών κατηγοριών δημοτικών τελών. Το συνολικό κόστος των μειώσεων του 2012 ανέρχεται για το Δήμο Ιωαννίνων στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η πρόταση μας συνοδεύεται, κι εδώ παρακαλώ να δεσμευτούν όλες οι δημοτικές παρατάξεις ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της απόφασης, από την σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, που θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στο επόμενο 4μηνο. Αν  είχε γίνει δεκτή η πρόταση μας από τη δημοτική αρχή τον Οκτώβριο, που κατατέθηκε, τώρα στο τέλος του μήνα θα την είχαμε στα χέρια μας και θα μπορούσαμε τεκμηριωμένα επιστημονικά να αποφασίσουμε και όχι με προτάσεις που έρχονται από την πλευρά της Διοίκησης, πάνω στο γόνατο γραμμένες. Ταυτόχρονα με τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα εξορθολογισμός των δαπανών, καταμέτρηση πραγματικών τετραγωνικών και διαχωρισμός τετραγωνικών των καταστημάτων και της βιομηχανίας.

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ζήσαμε την αιφνιδιαστική ανατροπή από τον κ. Δήμαρχο της εισήγησης της Οικονομικής Επιτροπής και του αρμόδιου Αντιδημάρχου και την κατάθεση δικής του πρότασης. Αλλά και η δική του πρόταση έτυχε αρνητικής υποδοχής, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποσύρει από τη συζήτηση τα 3 θέματα και να τα παραπέμψει σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, στην οποία εκδηλώσαμε την αντίθεση της παράταξής μας ανοικτά και σθεναρά, ο κ. Δήμαρχος κατέθεσε πρόταση, η οποία οδηγούσε σε οικονομική επιβάρυνση για τους κατοίκους του Αγίου Στεφάνου, του Κρυονερίου και της Σταμάτας και ταυτόχρονη επιβάρυνση για τους επαγγελματίες καταστηματάρχες του Αγίου Στεφάνου, του Κρυονερίου, του Διονύσου και της Ροδόπολης.

Βέβαια, η σημερινή πρόταση που καταθέτει ο κ. Δήμαρχος είναι εντελώς διαφορετική. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η πρόταση του Δημάρχου, όπως προέκυψε από τη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, δεν ισχύει πλέον; Τι άλλαξε τελικά από τότε μέχρι σήμερα και ανατρέπεται; Για ποιο λόγο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των Οικονομικών θεμάτων κ. Πέππας δεν τοποθετείται και δεν εισηγείται εκείνος το συγκεκριμένο θέμα;

Εμείς προτείνουμε, σαν μια πράξη ευθύνης του Δημοτικού Συμβουλίου, να δεσμευτούμε ομόφωνα σε:

ΠΑΓΩΜΑ των δημοτικών τελών, στις Δημοτικές Κοινότητες που είναι ήδη σε χαμηλές τιμές. Σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση.

Ταυτόχρονη ΜΕΙΩΣΗ των δημοτικών τελών, μόνο για τις Δημοτικές Κοινότητες στις οποίες οι τιμές είναι σήμερα ιδιαίτερα υψηλές.

Από τη στιγμή, που μας απασχόλησε το θέμα των δημοτικών τελών (συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης, μετά Δημοτικό Συμβούλιο, στη συνέχεια σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή και σήμερα νέο Δημοτικό Συμβούλιο), η παράταξή μας ΣΤΑΘΕΡΑ, χωρίς παλινωδίες, προτείνει, , μία δίκαιη, ήπια και μεταβατική λύση για όλους τους δημότες μας. Δεν καταθέτουμε λύσεις πρόχειρες, ευκαιριακές και αναποτελεσματικές. Θα συνεχίσουμε επιχειρηματολογώντας να εκφράζουμε τις απόψεις μας, που έχουν ευρύτερη απήχηση στους πολίτες. Και θα επιμείνουμε στην αρχική μας πρόταση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Με αποκλειστικό γνώμονα το συλλογικό συμφέρον των δημοτών μας και ευελπιστώντας να υιοθετήσετε αυτή τη δίκαιη πρόταση, παρακαλούμε κύριε Πρόεδρε να την θέσετε σε ψηφοφορία.

Επίσης, στη δευτερολογία του, λίγο πριν την ψηφοφορία, τόνισε τα εξής:

Η πρόταση μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λαϊκιστική και τοπικιστική,  είναι ρεαλιστική, υλοποιήσιμη και δίκαιη για το σύνολο των κατοίκων και επαγγελματιών, όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων. Είναι πρόταση μεταβατικού χαρακτήρα με στόχο την περαιτέρω μείωση και εξομοίωση των τιμών στα δημοτικά τέλη το 2013.

Συγκεκριμένα, η πρότασή μας έχει ως εξής:


ΤΕΛΗ
ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ
ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
1,00
1,00
Πάγωμα

ΑΝΟΙΞΗ
1,72
1,40
Μείωση

ΔΙΟΝΥΣΟΣ
1,29
1,29
Πάγωμα

ΔΡΟΣΙΑ
1,86
1,40
Μείωση

ΚΡΥΟΝΕΡΙ
0,85
0,85
Πάγωμα

ΡΟΔΟΠΟΛΗ
1,35
1,30
Μείωση

ΣΤΑΜΑΤΑ
1,12
1,00
Μείωση




ΤΕΛΗ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
(Καταστήματα κ.α.)

ΤΙΜΗ ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ
ΜΕΧΡΙ & ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
2,30
2,30
Πάγωμα


ΑΝΟΙΞΗ
3,79
3,00
Μείωση
ΔΙΟΝΥΣΟΣ
1,29 – 2,64
1,29 – 2,64
Πάγωμα

ΔΡΟΣΙΑ

4,52
3,00
Μείωση
ΚΡΥΟΝΕΡΙ
1,99
1,99
Πάγωμα

ΡΟΔΟΠΟΛΗ

3,19
3,00
Μείωση
ΣΤΑΜΑΤΑ

3,79
3,00
Μείωση


Με την πρόταση μας, προκύπτουν ουσιαστικά 4 κατηγορίες δημοτικών τελών. Έτσι μπορεί το 2013 ο Δήμος να πετύχει την οριστική εξομοίωση των τιμών.

Σας καλούμε να την υπερψηφίσετε, με στόχο τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των δημοτών. Ταυτόχρονα, καλούμε τη Διοίκηση του Δήμου Διονύσου να προχωρήσει άμεσα σε σύνταξη αναλογιστικής μελέτης, εξορθολογισμό δαπανών, καταμέτρηση πραγματικών τετραγωνικών και διαχωρισμό τετραγωνικών των καταστημάτων – βιομηχανίας, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου.