Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Παναγιώτης Μπιτάκος: Καμία αύξηση και ταυτόχρονη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2012

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου (7 Δεκεμβρίου 2012) για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού το 2012, ο κ. Δήμαρχος ξάφνιασε τους Δημοτικούς Συμβούλους, γιατί αντίθετα με την εισήγηση του κ. Πέππα, αρμόδιου Αντιδημάρχου Οικονομικών, πρότεινε την επιβολή ενιαίου συντελεστή δημοτικών τελών για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες.

Όμως μετά την τεκμηριωμένη εισήγηση του δημοτικού συμβούλου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ κ. Παναγιώτη Μπιτάκου, ο κ. Δήμαρχος τελικά απέσυρε το θέμα για επανεξέταση και επανεισαγωγή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας διαπαραταξιακή επιτροπή να συζητήσει με στόχο τη διαμόρφωση κοινής πρότασης. Απέσυρε, επίσης, από τη συζήτηση τα δυο θέματα, που αφορούσαν τον καθορισμό συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας και φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Η εισήγηση της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ είχε ως εξής:

Κυρίες, κύριοι συνάδελφοι, Είναι βέβαιο ότι, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν Δημότες και Δημοτικές Κοινότητες διαφορετικών κατηγοριών. Εμείς, σε καμία περίπτωση δεν θα ακολουθήσουμε τις επιπόλαιες και απαξιωτικές πρακτικές, που ακολουθεί η σημερινή Διοίκηση του Δήμου σε τόσο σοβαρά ζητήματα. Για την ουσία των προτάσεων της δημοτικής αρχής: είναι πρόχειρες, αποσπασματικές, αυθαίρετες, ανάλγητες και προκλητικές και έρχεστε μόνοι σας και τελευταία στιγμή να τις αναπροσαρμόσετε.

Οι δημότες μας θα συνεχίσουν και το 2012 να βιώνουν τις δραματικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Διοίκηση του Δήμου οφείλει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Αντί γι΄ αυτό, χωρίς καμία μελέτη, χωρίς κανέναν προγραμματισμό, εντελώς πρόχειρα και αυθαίρετα, έρχεστε και επιβάλλετε αυξήσεις σε ένα μεγάλο σύνολο των δημοτών μας (Κρυονέρι, Άγιος Στέφανος), επιβαρύνοντας τους με νέο χαράτσι.

Μελετήσαμε συστηματικά τη στάση άλλων Δήμων γύρο από αυτό το θέμα. Σταχυολογώ ενδεικτικά:
· Δήμος Τρίπολης –μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών για το 2012.
· Δήμος Ιωαννίνων - μειώσεις σε δώδεκα περιπτώσεις δημοτικών φόρων και τελών, που ανέρχονται από 2,5% μέχρι και 50%. Καμιά αύξηση σε όλες τις άλλες κατηγορίες, πάγωμα δηλαδή, χωρίς οι δημότες να στερηθούν καμιά από τις ανταποδοτικές υπηρεσίες Και προσέξετε: το συνολικό κόστος των μειώσεων του 2012 ανέρχεται για το δήμο στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
· Το Δημοτικό Συμβούλιο Λυκόβρυσης-Πεύκης αποφάσισε να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τα δημοτικά τέλη για το 2012.

Στο θέμα των δημοτικών τελών οι θέσεις, που καταθέτουμε είναι υπεύθυνες και επιστημονικά τεκμηριωμένες, όχι λαϊκίστικες. Για να αποφασίσουμε σήμερα την οποιαδήποτε τιμολογιακή πολιτική, θα έπρεπε ο Δήμος να είχε ήδη επεξεργαστεί αναλογιστική μελέτη με προβλέψεις Εσόδων - Εξόδων και όχι έναν απλό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό εσόδων - εξόδων. Εμείς, πρώτοι προτείναμε να υπάρξει τεκμηριωμένη αναλογιστική μελέτη. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί συνάδελφοι από διαφορετικές παρατάξεις ασπάζονται και υιοθετούν πλέον αυτή την πρόταση. Ερωτάται η Διοίκηση του Δήμου Διονύσου.

Πόσο δύσκολο είναι, τελικά, να συνταχθεί μία τέτοια μελέτη, από την οποία θα προκύψει και η δυνατότητα του Δήμου να ορίσει χαμηλότερες και δίκαιες τιμές για όλους τους δημότες μας; Όταν σας καταθέσαμε προτάσεις για μια παρόμοια μελέτη, για μία ακόμη φορά μας αγνοήσατε επιδεικτικά. Δεν δώσατε την παραμικρή σημασία σε προτάσεις, που μοναδικό στόχο έχουν ομόφωνες αποφάσεις για το καλό των δημοτών και όχι παραταξιακό όφελος.

Μας ξάφνιασε ευχάριστα η πρόταση του κ. Δημάρχου για καθορισμό ενιαίας τιμής δημοτικών τελών οικιακής χρήσης στο 1,13 €/τ.μ. για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, έστω και αν έρχεται για συζήτηση πρόχειρα και εσπευσμένα. Δεν ασπαζόμαστε όμως αυτή την πρόταση 100%.

Επειδή σαν παράταξη έχουμε μάθει να ελέγχουμε αλλά και να προτείνουμε, η πρότασή μας έχει ως εξής:

Για το 2012 ΠΑΓΩΜΑ των δημοτικών τελών, που είναι ήδη σε χαμηλές τιμές στο Κρυονέρι και τον Άγιο Στέφανο. Και σε καμία περίπτωση να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση. Ταυτόχρονα, προτείνουμε ΜΕΙΩΣΗ των δημοτικών τελών, αποδεχόμενοι την ξαφνική πρόταση του Δημάρχου, μόνο για τις Δημοτικές Κοινότητες στις οποίες οι τιμές είναι σήμερα ιδιαίτερα υψηλές και συγκεκριμένα στην Άνοιξη, τη Δροσιά, τη Σταμάτα, την Ροδόπολη και το Διόνυσο. Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής.

Η λύση, που προτείνουμε, είναι μεταβατικού χαρακτήρα, σε μια πορεία ενός έτους, που θα μας οδηγήσει σταδιακά σε εξομοίωση του επιπέδου των δημοτικών τελών για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Στην παρούσα χρονική στιγμή, που όλοι βιώνουμε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και με βάση την ολοκληρωμένη πρότασή μας, τι ακριβώς επιτυγχάνουμε;

Πρώτο, δεν επιβαρύνονται οικονομικά οι δημότες των περιοχών, στις οποίες θα παγώσουν οι ήδη χαμηλές τιμές, όπως είχαν καθορισθεί από προηγούμενες διοικήσεις (Κρυονέρι και Άγιο Στέφανο).
Δεύτερο, ανακουφίζονται οικονομικά με την μείωση, οι δημότες των περιοχών, στις οποίες σήμερα υπάρχουν υψηλότερες τιμές (Δροσιά, Άνοιξη, Σταμάτα, Ροδόπολη και Διόνυσο).
Τρίτο, δεν κινδυνεύει η απρόσκοπτη και εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Διονύσου.
Τέταρτο, πραγματοποιείται σταδιακή εξομοίωση των τιμών στα δημοτικά τέλη, χωρίς να αδικείται έμπρακτα κανένας δημότης μας.
Και πέμπτο, μέσω μια πραγματικής και ουσιαστικής αναλογιστικής μελέτης, οδηγούμαστε το 2013 σε περαιτέρω μείωση των δαπανών και σε ταυτόχρονη επιπλέον μείωση των δημοτικών τελών, ώστε να επιτευχθεί η εξομοίωση και ο καθορισμός ενιαίας τιμής για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες που απαρτίζουν το νέο Δήμο Διονύσου.

Αυτή είναι η πρόταση μας. Δεχόμαστε τη μείωση της τιμής των δημοτικών τελών μόνο για τις Δημοτικές Κοινότητες που σήμερα έχουν υψηλότερες τιμές και όχι για όλες τις Δημοτικές Κοινότητες. Αν ισχύσει η πρόταση του Δημάρχου συνολικά και σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, τότε αυτό θα σημαίνει ένα νέο χαράτσι για τον Άγιο Στέφανο και το Κρυονέρι.

Κύριε Πρόεδρε, εάν συμφωνείτε επιθυμούμε η πρότασή μας να τεθεί προς ψήφιση στο σώμα, γιατί όπως αποδείξαμε με τα ενδεικτικά παραδείγματα άλλων Δήμων, είναι μια απόλυτα ρεαλιστική πρόταση, που εναρμονίζεται με τη γενικότερη αντίληψή μας για την Κοινωνική Πολιτική, που πρέπει να ασκεί ο Δήμος Διονύσου. Καλούμε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους Προέδρους τον Δημοτικών Κοινοτήτων να αποδεχθούν και να υπερψηφίσουν την πρότασή μας αυτή.

08.12.11        Το  Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων