Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Δ. Σ. Κυρίας ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΛΕΝΑΣ, ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ 2/7 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 04/07/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 02/07/2013 η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Συμμαχία για τον Πολίτη», κυρία Λένα Παπαπαναγιώτου, αναφερόμενη στο θέμα της Απογραφής του Δήμου Διονύσου,  έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Κύριε Πρόεδρε, Κύριοι Συνάδελφοι,

Το θέμα της απογραφής του Δήμου Διονύσου, στην ουσία του είναι όλο το νομικό και ιδιοκτησιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Δημοτική Αρχή αλλά και οι Πολίτες του Δήμου, που πρέπει να ζουν και να δημιουργούν σίγουροι για το νομικό καθεστώς που ισχύει και ρυθμίζει τις περιουσίες τους και τη σχέση με το Κράτος και το Δήμο.

Θα αναφερθώ σε ορισμένα παραδείγματα, όπως:

1.      Ας υποθέσουμε κύριοι Συνάδελφοι ότι ο Δήμος έχει αποδεχτεί το αίτημα των κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου για τα οικόπεδα ¨Α¨. Αυτό νομίζετε ότι λύνει το πρόβλημα τους; Όσο θα υπάρχουν αντίθετες απόψεις και προσφυγές που θα μάχονται τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η λύση θα γίνεται πιο δύσκολη.
2.      Ο Δήμος Διονύσου έχει χτίσει Δημοτικά Καταστήματα σε εκτάσεις που προέρχονται από το κτήμα Ηλιόπουλου, είναι σίγουρο ότι κατέχει αυτήν την περιουσία που τη δηλώνει στην απογραφή του και ότι αυτή η έκταση δεν θεωρείται Δημόσια Διακατεχόμενη Γη; (βλέπε Καζάζης – Κτηματολόγιο).
3.      Υπάρχει ο νόμος 998/79 ¨περί προστασίας δασών και γενικώς δασικών εκτάσεων της χώρας¨. Στο άρθρο 3, παράγραφος 6, εδάφιο ε¨, του εν λόγω νόμου υπήρξε διάταξη στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: ¨… (ε) αι  περιοχαί δια τας οποίας υφίσταται εγκεκριμένα έγκυρα, σχέδια πόλεως ή καταλαμβάνονται υπό οικισμών προϋφισταμένων του έτους 1923, δεν υπάγονται οπωσδήποτε, εις τας διατάξεις του παρόντος νόμου¨. Η διάταξη αυτή,  τρόπο τινά, απετέλεσε διαχρονικά την κολώνα των οικισμών, η οποία παρά το ¨ροκανισμό¨ της, εξακολουθούσε να παραμένει ζωντανή και ως εκ τούτου ενοχλητική για τα συμφέροντα αυτών που επεδίωκαν να ¨βάλουν χέρι¨ στους οικισμούς για ιδιοτελείς λόγους σκοπιμότητας.

Κρυβόμενοι λοιπόν, αυτοί οι ¨κύριοι ροκανιστές¨ των οικισμών, πίσω από το επάρατο άρθρο 24, το νόμου της αλήστου μνήμης Τίνας Μπιρμπίλη ή μάλλον επικαλούμενοι το άρθρο αυτό, ¨βαπτίζουν¨ τους οικισμούς του Δήμου Διονύσου ως στερούμενους νομίμου έγκρισης, ΕΧΡΙΣΑΝ τον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη ως εκτός σχεδίου περιοχές (πλην των ιστορικών κέντρων διανομών).

Αυτό κύριοι Συνάδελφοι σημαίνει ότι αποδέχτηκαν μετά χαρά (;) την εφαρμογή του άρθρου 24, τη χρονική στιγμή που επίκεινται δίκες στο ΣτΕ και η αποδοχή τους αυτή μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την έκβαση των δικών αυτών που προκάλεσαν οι κάτοικοι των  λεγόμενων  ¨αναδασωτέων περιοχών¨ στην Άνοιξη και τον Άγιο Στέφανο.

Και βέβαια οι κύριοι αυτοί πούλησαν μια χαρά και καλοπληρώθηκαν για τα οικόπεδά τους στην Καπιτένια του Αγίου Στεφάνου, ως οικόπεδα εντός οικισμού προϋφιστάμενου του 1923 και σωστά γιατί έτσι είναι. Τώρα όμως που δε πωλείται τίποτα και στους έχουν ¨περισσέψει¨ οικόπεδα ενστερνίστηκαν το άρθρο 24, αυτοχαρακτηρίστηκαν ως εκτός σχεδίου και όλα αυτά γιατί; Για να μην καταβάλουν ΤΑΠ στο Δήμο Διονύσου. Έλεος Πια.

Δεν αναφέρω σκοπίμως ονόματα και Δημοτικές Παρατάξεις. Ανέφερα ενδεικτικά την ανωτέρω υπόθεση, όπως και αυτή που ακολουθεί, για να καταδείξω το χάος που επικρατεί στο Δήμο μας και στο μυαλό κάποιων, αλλά και στα συμφέρονται τους που αντί να βοηθήσουν δυσχεραίνουν τη ζωή των Πολιτών του Δήμου μας.

4.       Υπάρχει αγαπητοί Συνάδελφοι, η πάγια πρόθεση των Δασικών να παρεμβαίνουν μέσα στους οικισμούς και να το ¨παίζουν πολεοδόμοι¨.

Η δικαιολογία ότι έχουν αμφισβητηθεί τα όρια των οικισμών, σημειωτέον ότι τα όρια των οικισμών Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης ουδέποτε ανακλήθηκαν, δεν τους δίνει το δικαίωμα να μπαίνουν στους οικισμούς και να κανονίζουν ποιος κτίζει και ποιο όχι, ή εσύ μπορεί, εσύ δεν μπορείς, εκτός και αν ….. κτλ, κτλ.

Αυτό είναι ότι πιο εκμαυλιστικό  μπορεί να πέσει επάνω μας. Αυτό έκανε και η απόφαση του Δασαρχείου με τα 1040 στρέμματα στον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη που τα έκρινε ως μη δασικά, άρα εκεί οι ιδιοκτήτες μπορούν να κτίσουν.

Ας προσέχουν λοιπόν, αυτοί που υποστηρίζουν τέτοιες αποφάσεις, μέσα στο όρια των οικισμών, μήπως προσκαλούν τους Δασικούς ως Πολεοδόμους ή μήπως δεν καταλαβαίνουν τίποτα προκειμένου να λαϊκίζουν και να υποστηρίζουν μικροσυμφέροντα σε βάρος του συνόλου των Πολιτών.

Η Δημοτική  μας Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη», δεν πιστεύει και δεν εγκρίνει αποσπασματικές αποφάσεις. Δηλώνουμε για ακόμη μια φορά ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΑ ΣΥΝΟΛΟ. Γι’ αυτό εξάλλου κατέπεσε και το Σχέδιο Πόλης στον πρώην Δήμο Αγίου Στεφάνου, που πρότεινε προς ένταξη την ΠΕ1 και όχι το σύνολο των ΠΕ.

Για μας απαρέγκλιτος στόχος είναι η κατάργηση του άρθρου 24 και η τροποποίηση του άρθρου 23 του νόμου Μπιρμπίλη, έτσι ώστε οι οικισμοί να συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που περικλείονται με πορτοκαλί γραμμή στους υπό έκδοση δασικούς χάρτες.

Κύριε Πρόεδρε,

Παρά τις επιμέρους αντιδικίες μας, τις πολιτικές μας διαφορές, τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες, πρέπει να βρούμε τη νηφαλιότητα και το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε με κοινό μέτωπο, τα τεράστια προβλήματα που έρχονται.

Από τη μια πλευρά να αφήσουμε τις υπερβολές . ΟΧΙ δεν είναι ο χειρότερο νόμος αυτό που ψηφίστηκε τώρα. Ο νόμος της Μπιρμπίλη έχει την πρωτιά.

ΟΧΙ κύριε Δήμαρχε, αυτός ο νόμος που πρόσφατα ψηφίστηκε ΔΕΝ λύνει το πρόβλημά μας.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, πρέπει να πέσουν οι τόνο από παντού. Να επικρατήσει η περίσκεψη και η αλληλοβοήθεια. Ο καθένας μας ας βοηθήσει όσο και όπως μπορεί.

Η Δημοτική μας Παράταξη δεν έχουμε καμία αντίρρηση να γίνουν Λαϊκές Συνελεύσεις, Δημόσιες Συζητήσεις, Δημοψηφίσματα και όποιο άλλο μέσο χρήσιμο, νόμιμο και θεμιτό επιλεγεί προς όφελος της Κοινωνίας των Πολιτών.

Μετά από όλα τα ανωτέρω και όπως όλοι καλά καταλάβαμε, η πραγματικότητα της απογραφής της ιδιοκτησίας του Δήμου Διονύσου καταλήγει στη χώρα του φανταστικού.

Εμείς θα προσπαθούμε να προσγειωθούμε τώρα ή στο κοντινό μέλλον σε μια καλύτερη πραγματικότητα. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ

Για τη Συμμαχία για τον Πολίτη

Λένα Παπαπαναγιώτου»
                                   
Γραφείο Τύπου