Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 31/07/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Δημοτική Σύμβουλος κυρία Παπαπαναγιώτου Λένα, εκπροσωπώντας τη Δημοτική μας Παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο (24/07/2013) για τον Απολογισμό Πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής έτους 2012, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδερφοι,

Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλου της 'ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ' ξεκινάμε την τοποθέτησή μας σε σχέση με τον απολογισμό των πεπραγμένων του έτους 2012 με το εξής απλό ερώτημα:
 
"Έγινε κατανοητό το πνεύμα του νέου θεσμού του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που ούτως ή άλλως κληθήκαμε να υπηρετήσουμε; Με τι παιδεία και κοινωνική νοοτροπία προσεγγίσαμε αυτόν τον θεσμό, είτε βρισκόμαστε στην πλευρά της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης;¨

Ας βάλουμε σαν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αλλά και σαν επικεφαλίδα της εισήγησης, έναν πολύ ενδιαφέροντα τίτλο κειμένου που αναρτήθηκε κάποτε, σε ένα πολύ ενδιαφέρον blog, πριν αυτό καταντήσει ανιαρά επαναλαμβανόμενο έως γλυκανάλατο. Τίτλος ανάρτησης 'καινούριο κρασί σε παλιά φλασκιά'.

Αυτό αγαπητοί Συνάδερφοι, αγαπητοί Συμπολίτες, αφορά όλους μας αν έχουμε το κουράγιο να παραδεχθούμε την αλήθεια.

Πρώτα όμως, αφορά τον Δήμαρχο, ο οποίος αντί να σεβαστεί συμφωνίες με συνοδοιπόρους-συνεργάτες-υπαλλήλους, λειτούργησε με την έπαρση του 63% και αποφάσισε να διοικεί με μία μικρή ομάδα φίλων του. Έτσι το φρέσκο κρασί άρχισε να ξινίζει μέσα στο φλασκί.

Χάνεις συνεργάτες, σ' εγκαταλείπουν οι συνοδοιπόροι και ένα πρωί ξαναμετράς το μπόι σου και τα κουκιά δεν σου βγαίνουν.

Μετά από αυτό αρχίζει η δυσλειτουργία των πάντων Τα έργα αν και έχεις χρήματα προχωρούν δύσκολα και ο συντονισμός του έμψυχου δυναμικού που πρέπει να στηριχτείς επάνω, του για να σου βγει έργο, δεν αποδίδει.

Παραδείγματα:  Η ροή των λογαριασμών από τον Δήμο είναι απαράδεκτη, η όλοι οι λογαριασμοί μαζί, τρία χρόνια για νεκροταφεία. Τρία τετράμηνα για το νερό. Καμία  είσπραξη εδώ και τρία χρόνια φόρο ΤΑΠ.

Άρα η υποστήριξη του όποιου έργου σου από τις υπηρεσίες του Δήμου πάσχει. ¨Τις πταιει¨;  Ως γνωστόν το ψάρι από το κεφάλι μυρίζει.

Φυσικά όλοι καταλαβαίνουμε πως το να ενωθούν επτά πόλεις σε μία δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Έχει όμως τεράστιο ενδιαφέρον επειδή ομαδοποιεί κοινά προβλήματα των επτά πόλεων, απ' όπου προκύπτουν μεγάλες ομάδες πίεσης προς την Κεντρική Διοίκηση του Δήμου, κάνοντας δυνητικά πιο εφικτή την επίλυση των προβλημάτων αυτών.

Χρειάζονται χρήματα για να γίνει κάτι τέτοιο, Όχι! Χρειάζεται μια νέα αντίληψη, χρειάζεται οπωσδήποτε μία ειλικρινής και έντιμη συνομιλία με τον Πολίτη. Ο ενημερωμένος σωστά Πολίτης μπορεί να γίνει ο καλύτερος συμπαραστάτης μιας δραστήριας Δημιουργικής Αρχής. Αυτά είναι τα καινούργια κρασιά.

Αν όμως αντ’ αυτού έχουμε μία κοινωνία εξαθλιωμένη από τις πρακτικές της εθνικής κυβέρνησης, με τους Πολίτες ήδη ταλαιπωρημένους από ανεργίες, δυσβάστακτους φόρους, άσχημη καθημερινότητα, τότε έρχεται και η  Δημοτική Αρχή να διοικήσει με ξεπερασμένες τακτικές,  χωρίς καν να παράγει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία και 'ξινίζει το κρασί στο φλασκί'.

Έργα μεγάλα δεν έγιναν στον δήμο μας, έργα που να δημιουργούν μια κάποια αναπτυξιακή υποδομή και να προσφέρουν θέσεις εργασίας και μια ελπίδα για το αύριο.

Ευτυχώς υπεγράφη η τελική έγκριση  από το Ε.Π.Ε.Ρ.Α.Α για την  αποχέτευση του εσωτερικού δικτύου των πέντε δημοτικών διαμερισμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η κατασκευή των πρωτευόντων αγωγών από την ΕΥΔΑΠ  είναι στο τελικό στάδιο της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ.

Εμείς ως ΣΥΜΜΑΧΙΑ είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που μέσω του εκλεκτού μας συνεργάτη Γιώργου Πουλίδα διευκολύναμε την Δημοτική Αρχή στην προσπάθειά της να επιτύχει αυτό το σημαντικό έργο της αποχέτευσης. Αυτό όμως είναι και το μοναδικό μεγάλο έργο που έγινε τα τελευταία τρία χρόνια στον δήμο μας.

Κατά τα άλλα ο δήμος ούτε τις λακκούβες στους δρόμους δεν καταφέρνει να κλείσει με αποτέλεσμα την μεγάλη ταλαιπωρία, πεζών και οδηγών.

Επίσης δηλώνουμε ευχαριστημένοι από την ενοικίαση του κτιρίου των σχολών Καργάκου, στην λεωφόρο Σταμάτας. Έστω και με την ενοικίαση αυτού του κτιρίου έγινε ένα σπουδαίο βήμα ανακούφισης του γυμνασίου και λυκείου Αγ. Στεφάνου, καθώς το ΙΕΚ που λειτουργούσε εκεί μεταφέρθηκε στα κτίρια της σχολής Καργάκου όπως και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Δροσιάς και το ΕΠΑΛ Κρυονερίου.

Μεσοβέζικες λύσεις θα πείτε, έστω! προκειμένου για παιδιά ότι βελτιώνει την ποιότητα στην ζωή τους και την αισθητική στο χώρο που λειτουργεί η παιδεία τους καλοδεχούμενο.

Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται στον απολογισμό της δημοτικής αρχής του 2012, είναι ¨καλολογικά¨ στοιχεία μιας οργανωτικής δράσης, χωρίς  εμφανή αποτελέσματα και μιας κοινωνικής αλληλεγγύης που δεν κατάφερε ακόμη ούτε το κοινωνικό παντοπωλείο να λειτουργήσει.

Αγαπητοί συνάδερφοι, όπως αναφέραμε πιο πάνω, η σωστή ενημέρωση του Δημότη είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής Συμπολίτευσης και Αντιπολίτευσης. Ας έρθουμε λοιπόν και στη δική μας πλευρά αυτή της Αντιπολίτευσης.

Η μείζων Αντιπολίτευση, άσκησε την πολιτική της όσο πιο παλιομοδίτικα και συντηρητικά μπορούσε, αυτό δεν ήταν έλεγχος στις πράξεις της  Διοίκησης αυτό ήτανε τροχοπέδη και σε αυτό το λίγο που πήγαινε να γίνει. Σίγουρα το ΟΧΙ σε όλα οδηγεί τον Δήμο στο πουθενά. Η ομάδα των ανεξάρτητων καθώς και η ομάδα που πρόσκειται στο ΚΚΕ, λειτουργούν με φόντο τις μικρο-μεγάλες σκοπιμότητες τους, εν όψει των επικειμένων Δημοτικών εκλογών σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Τέλος εμείς, οι τέσσερις της Συμμαχίας, προσπαθώντας πολλές φορές να λειτουργήσουμε ως ρυθμιστές για να κρατήσουμε κατά την άποψή μας, ζωντανή την λειτουργία της πόλης, άλλοτε τα καταφέραμε και άλλοτε οι επιλογές μας δεν ήτανε οι καλύτερες και κυρίως λειτουργώντας ελεύθερα και χωρίς προκαθορισμένους ρόλους, κοντέψαμε να διαλύσουμε την Παράταξή μας.

Την στιγμή που δεν μας καθορίζουν οι εκλογικές σκοπιμότητες, θα έπρεπε να μιλήσουμε περισσότερο ξεκάθαρα, απ’ ότι έχουμε μιλήσει και να ανοίξουμε με μεγαλύτερη τόλμη θέματα που αφορούν την ζωή στον δήμο μας, απ’ ότι έχουμε μέχρι τώρα τολμήσει.»

                                   

Γραφείο Τύπου