Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μείωση των τελών ύδρευσης προτείνουν Τοπικοί Σύμβουλοι της Σταμάτας

Σε κοινή τους παρέμβαση προς το Τοπικό Συμβούλιο Σταμάτας (13.11.2012), οι Τοπικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κριεμάδης Ευάγγελος της Αδέσμευτης Δημοτικής Κίνησης και Λάσκαρης Ηλίας της Συμμαχίας για τον Πολίτη, αναφέρουν τα εξής:


Πρόσφατα, ο δήμος Διονύσου , με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, αναπροσάρμοσε τα τιμολόγια της ύδρευσης.

Με την απόφαση αυτή μειώθηκε η κλίμακα τιμών σε κάποιες περιοχές του δήμου, ενώ αυξήθηκε υπέρμετρα σε κάποιες άλλες. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε για τις δημοτικές κοινότητες Διονύσου, Ροδόπολης και Σταμάτας. Για τη Σταμάτα έγινε η μεγαλύτερη αύξηση, η οποία είναι εντελώς αδικαιολόγητη.

Η απόφαση υποστηρίχθηκε, όπως ήταν λογικό, από δημοτικούς συμβούλους των οποίων οι περιοχές ευνοούνταν από τη ρύθμιση και από δημοτικούς συμβούλους της παράταξης του δημάρχου, για προφανείς λόγους.

Όμως, η πρόταση και η απόφαση δεν έλαβαν υπόψη τους μια σειρά από λόγους και ειδικότερα:

1.         Ουδείς διαφωνεί στο ότι όλοι οι δημότες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά τον ίδιο τρόπο, αλλά –ταυτόχρονα- όλοι οι δημότες θα πρέπει να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις του οικογενειακού προϋπολογισμού, και μάλιστα για ένα αγαθό ύψιστης αξίας, όπως είναι το νερό. Η ευαισθησία στην προστασία των δημοτών θα πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν ληφθεί υπόψη η γενικότερη οικονομική κατάσταση και η συνεχώς επιδεινούμενη ένδεια των πολιτών.
2.         Δεν υπάρχει καμία πραγματική, επιστημονικά ορθή και λογικά τεκμηριωμένη μελέτη, από την οποία να προκύπτει το πραγματικό κόστος της ύδρευσης των πολιτών. Και. φυσικά, δεν αποτελεί μελέτη ο λογαριασμός του τύπου  «τόσα μας λείπουν, να τα βάλουμε στο λογαριασμό της ύδρευσης». Π.χ. ποιο είναι το πραγματικό κόστος του νερού της ΕΥΔΑΠ , ποια είναι η συμβολή των τοπικών γεωτρήσεων, ποιο είναι το πραγματικό κόστος για τη συντήρηση και επέκταση του δικτύου, ποιο είναι το κόστος για τον καταλογισμό κ.ο.κ.;
3.         Τόσο στα προϋφιστάμενα τιμολόγια ύδρευσης, όσο και στο νέο ενιαίο υπάρχει μεγάλη αυθαιρεσία, η οποία απορρέει αυτόματα από τις παρατηρούμενες διαφορές, , η άρση των οποίων έγινε κατά τρόπο απαράδεκτο και με κοινωνική αναλγησία.
4.         Για την περίπτωση της Σταμάτας θα πρέπει, ιδιαίτερα, να επισημανθεί ότι μεγάλο μέρος της ύδρευσης προέρχεται από τοπικές γεωτρήσεις, ότι η ποιότητα του νερού δεν είναι η αυτή με άλλων περιοχών, καθώς και ότι δεν ελήφθη υπόψη η υπέρμετρη αύξηση και η αντίστοιχη επιβάρυνση των δημοτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε την επανεξέταση του θέματος και την με ορθολογικό τρόπο αλλά και κοινωνική ευαισθησία μείωση των τιμολογίων ύδρευσης.




20.12.2012                           Το  Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων