Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η θέση μας για το ΤΥΠΕΤ Διονύσου της Δημοτικής Συμβούλου Παπαπαναγιώτου Ελένης

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της 24ης Νοεμβρίου 2011, συζητήθηκε διεξοδικά το πρόβλημα του ΤΥΠΕΤ Διονύσου. Πρόκειται για έκταση 43 στρεμμάτων στο Διόνυσο, που διεκδικεί ο Δήμος Διονύσου από το Ταμείο Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας

Είναι αξιοσημείωτο πως, στη σχετική ψηφοφορία καταψηφίστηκε η πρόταση του Δημάρχου (συγκέντρωσε 14 ψήφους), ενώ υπερψηφίστηκε η πρόταση του Αντιδημάρχου κ. Σπ. Σπηλιώτη (συγκέντρωσε 20 ψήφους, από την μειοψηφία και στελέχη της πλειοψηφίας).

Η δημοτική σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ κα Ελένη Παπαπαναγιώτου κατέθεσε με εμπεριστατωμένο τρόπο τη θέση της δημοτικής παράταξης στο συγκεκριμένο θέμα.

Η παρέμβαση της είναι η εξής:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Από το 1968, το ΤΥΠΕΤ Διονύσου έχει στην κατοχή του 110 στρέμματα τα οποία είναι εντός σχεδίου, συνενώθηκαν με πρωτοβουλία του ΤΥΠΕΤ και έγιναν ένα ενιαίο οικόπεδο το οποίο έχει χρήση γης κατασκήνωση.

Τα 110 στρέμματα, πριν τη συνένωση τους, αποτελούσαν δεκαπέντε οικοδομικά τετράγωνα με δρόμους, πλατειούλες και ένα κοινόχρηστο χώρο (σχολείο). Όταν έγινε η συνένωση τους το 1968, οι προαναφερόμενοι κοινόχρηστοι χώροι ενσωματώθηκαν στο ενιαίο οικόπεδο του ΤΥΠΕΤ και από τότε βρίσκονται και λειτουργούν σαν χώρος κατασκήνωσης.

Το 1968 η περιοχή του Διονύσου δεν είχε γίνει ακόμη αυτόνομη αυτοδιοικητική οντότητα και ανήκε διοικητικά στην Κοινότητα Σταμάτας. Το 1980 ιδρύθηκε η Κοινότητα Διονύσου με πρώτο κοινοτάρχη τον Στρατή Καρά.

Στην προσπάθεια της σωστής διοργάνωσης της νέας αυτής κοινότητας ο Στρατής Καράς σκέφτηκε, και είχε απόλυτο δίκιο, να διεκδικήσει από το ΤΥΠΕΤ τους κοινόχρηστους χώρους, που είχαν ενσωματωθεί στην κατασκήνωση και ήταν συνολικά 43 στρέμματα. Αυτή τη γη την ήθελε προς όφελος των κατοίκων του Διονύσου, είτε σαν πάρκα είτε σαν χώρους κοινωφελούς χρήσης.

Ξεκίνησε, λοιπόν, μια δικαστική διαμάχη με το ΤΥΠΕΤ για την απόκτηση των 43 στρεμμάτων. Τον Καρρά διαδέχτηκε ως κοινοτάρχης Διονύσου ο κ. Σακελάρης Σωτηρίου, ο οποίος συνέχισε τον δικαστικό αγώνα και προχώρησε αρκετά την υπόθεση.

Όταν ο Διόνυσος έγινες Δήμος και ο κ. Σπύρος Δαρδαμάνης ανέλαβε δήμαρχος (με μειοψηφία τον κ. Σωτηρίου), η υπόθεση είχε πισωγυρίσματα λόγω λανθασμένων επιλογών, ωστόσο στο τέλος η δημοτική αρχή προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση για την κατοχή των 43 στρεμμάτων από το ΤΥΠΕΤ. Ο Άρειος Πάγος αποφάνθηκε τελεσίδικα ότι, ο Δήμος Διονύσου έχει την κυριότητα των κοινοχρήστων χώρων και όρισε προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης 350 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή για τα 43 στρέμματα το συνολικό τίμημα απαλλοτρίωσης ανέρχεται σε περίπου στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Το ΤΥΠΕΤ δεν κατέβαλε, ως όφειλε, την αποζημίωση για την απαλλοτρίωση εντός 18 μηνών αλλά, αντ’ αυτού, άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ζήτησε τον καθορισμό οριστικής τιμής.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Αυτή την κατάσταση παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή, η οποία έπρεπε ταχύτατα να αποφασίσει το χειρισμό του θέματος, επειδή η 6η Δεκεμβρίου 2011, ημερομηνία εκδίκασης της έφεσης, είναι πολύ κοντά.

Από την πλευρά του ΤΥΠΕΤ, η πρόθεση του διαχρονικά είναι: ούτε να δώσει χρήματα, ούτε να παραχωρήσει γη. Αντίθετα, επιδιώκει να τροποποιήσει τη χρήση γης από κατασκήνωση σε εκμεταλλεύσιμη οικοδομήσιμη γη, να αρχίσει να πουλά και να χτίζει. Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ΤΥΠΕΤ είναι ένας γερός παίχτης, πίσω του βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα και το οικόπεδο της κατασκήνωσης των 110 στρεμμάτων είναι φιλέτο ανυπολογίστου αξίας οικονομικής και περιβαλλοντικής.

Αντίθετα, η πρόθεση του Δήμου Διονύσου είναι να αποκτήσει τα 43 στρέμματα, όχι αναγκαστικά ενιαία, έστω και σε τρία κομμάτια, και η χρήση γης του οικοπέδου να παραμείνει κατασκήνωση.

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε το ΤΥΠΕΤ να εκχωρήσει τα 43 στρέμματα. Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη και σκληρή. Ο στόχος και των δύο πλευρών είναι ποιος θα κινηθεί πιο αποτελεσματικά, ώστε να πετύχει τους στόχους του.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ
 
Εμείς, ως  δημοτική παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ πιστεύουμε ότι, στο δικαστήριο της 6ης Δεκεμβρίου 2011, πρέπει ο Δήμος να δώσει μάχη για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής οριστικής τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγάλη τιμή απαλλοτρίωσης θα αναγκάσει το ΤΥΠΕΤ είτε να εκχωρήσει γη, είτε να καταβάλει μεγάλη αποζημίωση. Με την είσπραξη της αποζημίωσης αυτής, ο Δήμος Διονύσου θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα σε αγορά γης, ώστε να δημιουργήσει πάρκΑ  και  χώρουσ  κοινωφελούς  χρήσης.

28.11.2011    Το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων