Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Ζητήματα της Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Διονύσου

Στις συνεδριάσεις των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγ. Στεφάνου και Δροσιάς, οι σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ κ.κ. Πολυχρονοπούλου-Ντούντα Χρυσούλα και Καρκούλης Νίκος κατέθεσαν τις θέσεις της δημοτικής παράταξης για την Καθαριότητα και Προστασία του Περιβάλλοντος στην πόλη μας.
«Συζητάμε σήμερα ένα πολύ σοβαρό θέμα, που αφορά τον πυρήνα της καθημερινότητας των δημοτών μας. Η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να εξαντληθεί σε κάποιες παρατηρήσεις και ρυθμίσεις αλλά στο συνολικό πρόβλημα και τις επιμέρους διαστάσεις του.
Στα πλαίσια αυτά, σας καταθέτουμε τις Προγραμματικές μας Θέσεις για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής στην πόλη μας, θέσεις που απορρέουν από ευρύτατη διαβούλευση αλλά και την εμπειρία μας στη διοίκηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες.


Θα ξεκινήσουμε με αναφορά στην κατάσταση στον τομέα Καθαριότητα και τη σημαντικότερη παράμετρο της, που είναι η αποκομιδή των Απορριμμάτων και η Ανακύκλωση.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι, ο επιφανειακός χειρισμός των προβλημάτων της καθαριότητας, οι ερασιτεχνισμοί και η ανυπαρξία έγκαιρου προγραμματισμού από τη δημοτική αρχή, δεν της δίνουν άλλα περιθώρια ώστε να συνεχίσει να παίζει με την υγεία μας. Δεν είναι δυνατόν πια να ξεχειλίζουν συνεχώς οι κάδοι, ύστερα από 10 μήνες θητείας στη διοίκηση του Δήμου.
Είναι ολοφάνερο και στον πιο δύσπιστο ότι, ο Δήμος δεν είναι ικανός να διαχειριστεί το προσωπικό, δεν είναι ικανός να ασκήσει διοίκηση και γι΄ αυτό έχουν εξαντληθεί όλα τα δεν περιθώρια υπομονής των δημοτών.
Αποδείχθηκε στην πράξη ότι, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός σε κανέναν τομέα και τώρα πίσω τρέχει σπασμωδικά πίσω από τις εξελίξεις. Στην αρχή, υποστήριζε ότι, δεν διαθέτει προσωπικό. Και όταν το απέκτησε, τι έκανε; Τίποτα απολύτως. Γιατί, απλά, δεν είναι ικανή να διοικήσει έναν Δήμο, όπως ο δικός μας.
Και ενώ από τη διοίκηση του πρώην Δήμου Αγίου Στεφάνου, είχαν έγκαιρα παραληφθεί 3 καινούργια αποριμματοφόρα, 1 σάρωθρο σύγχρονης τεχνολογίας, είχε εγκριθεί ένας σύγχρονος Κανονισμός Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος και είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας από μόνιμο προσωπικό, μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Κι ενώ, επίσης, η δημοτική αρχή είχε παραλάβει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Ανακύκλωσης με: μπλε κάδους, καθιέρωση ανακύκλωσης ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών, φωτιστικών σωμάτων – λαμπτήρων, μπαταριών, μαγειρικών λαδιών, διάθεση δωρεάν 310 κάδων κομποστοποίησης.
Στις 5 Μαρτίου 2010, ο πρώην Δήμος Αγίου Στεφάνου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπέγραψαν Προγραμματική Σύμβαση, με στόχο την εκπόνηση μελέτης με τίτλο: «Ολοκληρωμένη διαχείριση της κρίσης μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2009 στο Δήμο του Αγίου Στεφάνου: καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης, σχεδιασμός αποκατάστασης και προστασίας».
Στις 30 Ιουνίου 2010, παραδόθηκε η ολοκληρωμένη μελέτη, που προβλέπει συγκεκριμένες Παρεμβάσεις προστασίας και ανάπλασης. Σας την καταθέτουμε.
Αυτά τα βρήκε έτοιμα ο νέος Δήμος. Και δεν έκανε το παραμικρό για την αξιοποίηση τους, ώστε να αναβαθμισθεί η Ποιότητα Ζωής στην πόλη μας.»


Άγιος Στέφανος, 09.11.2011      Το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων