Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Για το τέλος ακινήτων

Με επιστολή τους προς το Δήμαρχο Διονύσου (15 Νοεμβρίου 2011), οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ διατυπώνουν τη θέση της παράταξης για το τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η επιστολή είναι η εξής:

Κύριε  Δήμαρχε,

Η θέση της δημοτικής μας παράταξης σχετικά με την είσπραξη του τέλους ακινήτων είναι η εξής:
1.    Δεν συμφωνούμε να προσχωρήσει ο Δήμος μας στη λογική του «Δεν πληρώνω», ανοίγοντας έτσι τους ασκούς του Αιόλου σε αναποτελεσματικές πολιτικές.

2.    Το ειδικό τέλος ακινήτων, που επιβαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, αποτελεί μια πρόσθετη σοβαρή επιβάρυνση στην οποία οι οικονομικά ασθενέστεροι πολίτες, όπως οι άποροι, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Εμείς, κάνουμε σαφώς διάκριση ανάμεσα σε αυτούς τους δημότες μας, που πραγματικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη νέα επιβάρυνση και σε όσους απλώς προσπαθούν να αποφύγουν μια φορολογική υποχρέωση, που αποτελεί ήδη νόμο του κράτους.

3.    Όσον αφορά, λοιπόν, όσους αντικειμενικά δυσκολεύονται η αδυνατούν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων, και μόνον αυτούς, προτείνουμε:  Ο Δήμος Διονύσου, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), να προτείνει να υπάρξει ειδική πρόβλεψη από το Υπουργείο  Περιβάλλοντος, σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ. Ώστε, σε πρώτη φάση, να μην απειληθούν με διακοπή ηλεκτροδότησης οι δημότες μας των παραπάνω κατηγοριών και, στη συνέχεια, να εξεταστεί τυχόν απαλλαγή ή ελάφρυνση τους.

4.    Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διεκδικήσει και στη συνέχεια να βοηθήσει με πολλούς τρόπους στην υλοποίηση μιας τέτοιας κοινωνικά υπεύθυνης ρύθμισης. Ο ρόλος του Δήμου θα είναι να καταγράψει τους άπορους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους δημότες μας, ώστε μετά από συνεννόηση με τη ΔΕΗ να μην προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματος.

5.    Σήμερα, ο νόμος τους υποχρεώνει να πληρώσουν το τέλος ακινήτων και μετά να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην εφορία για να πάρουν πίσω τα χρήματα. Εμείς ζητούμε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η  οποία θα απαλλάσσει τους συγκεκριμένους πολίτες από τη διαδικασία "πληρωμή πρώτα – επιστροφή μετά από την εφορία".

Με εκτίμηση,
ΜΠΙΤΑΚΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΑΣ  ΑΘΑΝ.
ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΑΘΑΝ.
16.11.2011    Το Γραφείο  Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων