Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2014 - ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ !

                      

Στην πολιτική όπως και στη ζωή γενικότερα, πρέπει να πορευόμαστε με ένα ερώτημα και μια απάντηση όταν κρίνουμε πράγματα και καταστάσεις . Όλοι πρέπει να βάζουμε και τους εαυτούς μας στην θέση αυτών που κρίνουμε και  για το πώς εμείς  θα τα κάναμε καλύτερα τα πράγματα αναδεικνύοντας και τον τρόπο για να είμαστε πιστευτοί .
Δεν αρκεί λοιπόν μια απλή κριτική που πολλές φορές είναι είτε ανέξοδη, είτε εκ του ασφαλούς . Χρειάζεται μια τεκμηριωμένη και εφικτή πρόταση για το καλύτερο . Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία . Διαφορετικά, το μόνο που μπορεί να γίνεται, είναι μια απλή αλλαγή συσχετισμών-εξουσιών με αλλαγή ρόλων, όπου τα πράγματα επαναλαμβάνονται . Μόνο που η κοινωνία , οι πολίτες, μένουν αμέτοχοι και δεν απολαμβάνουν τα αυτονόητα  που άλλες κοινωνίες ( πολιτισμένες – σύγχρονες ) έχουν κερδίσει εδώ και πολλά χρόνια .
Είναι κατά την άποψη μου θέμα αλλαγής σκέψης, νοοτροπίας , κουλτούρας , επικράτησης του εμείς έναντι του εγώ , τουλάχιστον σε μερικά πράγματα βρε αδελφέ ! Δεν μπορεί να μην υπάρχει περιθώριο μιας μικρής παραχώρησης ή και υποχώρησης σε ένα θέμα ! Ως πότε θα στυλώνουμε τα πόδια και θα εμμένουμε εγωιστικά στην μοναδικότητα και στην αυθεντικότητα της  δικής μας θέσης , του δικού μας … σωστού επιχειρήματος ; Πάρτε για παράδειγμα τα ψηφίσματα που έρχονται στο Δ.Σ. . Τον χρόνο και την φαιά ουσία που σπαταλάμε για να μη καταλήξουμε πουθενά  !
Ελάτε να δούμε τώρα την κατάσταση με το Τεχνικό Πρόγραμμα . Από την μια, έχουμε μια καταγραφή έργων και μελετών που έχει ανάγκη η πόλη μας , και από πλευράς της διοίκησης του Δήμου , ο Δήμαρχος λέει στον κόσμο , ορίστε, γνωρίζω τα προβλήματα , ξέρω τις ανάγκες σας και η πρόθεση μου είναι να φτιάξω κι αυτό και εκείνο και το άλλο , ΟΛΑ !  Από την άλλη πλευρά η μειοψηφία με κάθε καταγραφή της, να αντιπαραβάλλει ότι αυτά που καταγράφονται για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 είναι σχεδόν όλα όσα  είχανε συμπεριληφθεί στα Τεχν. προγράμματα  του 2011, 2012, και 2013  και δεν έχουν υλοποιηθεί ! Επιπλέον ότι στο πρόγραμμα δεν ιεραρχούνται οι προτεραιότητες . Είναι πλασματικό  ……μια έκθεση ιδεών μπλα- μπλα. Σπάνε τα έργα για απευθείας αναθέσεις  . Δίνονται τόσες μελέτες σε ιδιώτες ενώ υπάρχουν τόσοι μηχανικοί στο Δήμο κλπ. .Ακόμη , δεν έχουν υλοποιηθεί  πολλά από όσα δεσμεύτηκε  ο Δήμαρχος  κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού .
Όλα αυτά όμως, είναι δικαιώματα που δίνει η διοίκηση του Δήμου μέσα από τις επιλογές, την αξιοπιστία και την τακτική της . Στον αντίλογο, η πλειοψηφία κι  ο Δήμαρχος μπορεί να ισχυρισθεί- υλοποίησα κ. Κυριακόπουλε πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα η παράταξη σας ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ και εσείς προσωπικά, και κάλεσα πέρσι και φέτος τους Δημοτικούς Συμβούλους να συμβάλλουν με τις προτάσεις τους για την εκτέλεση του Τεχνικό Πρόγραμμα Και επιπλέον, έχουμε πάρει για άλλη μια φορά και τις προτάσεις των Τοπικών Κοινοτήτων . Από την πλευρά της η μειοψηφία, ισχυρίζεται όσα προηγούμενα ανέφερα .
Να δούμε όμως στην πραγματικότητα τι λένε και τι θέλουν οι πολίτες που έχουν βαρεθεί τα ΘΑ , από όπου κι αν προέρχονται . Που δεν πιστεύουν στα μεγαλεπήβολα σχέδια αφενός , αλλά και στις λαϊκίστικες και ανέξοδες απαιτήσεις και διεκδικήσεις από την άλλη .  Οι πολίτες συνάδελφοι , θέλουν λύσεις στα απλά και καθημερινά τους προβλήματα . Στην σημερινή εποχή όμως δεν μπορείς να προχωράς χωρίς σοβαρότητα και σχέδιο. Χρειάζεται οργάνωση , απαιτείται έλεγχος . Μετρήσιμο αποτέλεσμα , απόδοση ευθυνών . Χρήματα-πόρους – φόρους των πολιτών διαχειρίζεται ο Δήμος , έτσι δεν είναι ; Δεν μπορεί να φτιάχνεις ένα παρκάκι με γκαζόν και λουλούδια  και να μη το ποτίζεις , και μετά να ξεραίνονται  όλα . Τι αντίληψη αποκομίζουν οι πολίτες για τα χρήματα που σπαταλούνται, τις εργατοώρες που απαιτήθηκαν. Τι στρεβλή αντίληψη  περνάει στους εργαζόμενους με αυτήν την αδιαφορία, τον ωχ αδελφισμό που λένε . Το ίδιο μπορεί να πει κανείς για την μη καλή κατασκευή ενός πεζοδρομίου που χάλασε η πλακόστρωση μετά από λίγο καιρό , ή ενός δρόμου που γέμισε λακκούβες μετά τις πρώτες βροχές  κλπ. Κατά την άποψη μου, αυτό που χρειάζεται είναι αξιοπιστία από πλευράς διοίκησης και συναίνεσης  σε βασικά θέματα από όλο το Δ.Σ. για το καλύτερο της πόλης και των πολιτών της .Τα δύο αυτά, αν και απαραίτητα στοιχεία ,για άλλη μια φορά ,δεν φαίνονται από την συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα Δεν υπάρχει  στη λογική της διοίκησης, αλλά ούτε και στην αντίληψη  εκείνης  της μειοψηφίας που θα έπρεπε  να σηματοδοτεί πέρα από τον καταγγελτικό της λόγο ,και  μια ουσιαστική  , σύγχρονη  εναλλακτική πρόταση .Πρόκειται για μια αποκαρδιωτική κατάσταση με θύμα την πόλη , που σηματοδοτεί και για το πως θα πορευθούμε μέχρι τις εκλογές .
Προσωπικά, και αναλαμβάνοντας την ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες που με εξέλεξαν θα εκφράσω την διαμαρτυρία μου  στο μια από τα ίδια, με την αρνητική μου ψήφο  .
*Ως υστερόγραφο και μόνο , με αφορμή την πρόσκληση για την ενεργή συμμετοχή στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2013 , θέλω να αναφέρω την απαξίωση που δείχνει όχι μόνο η διοίκηση του Δήμου , αλλά και ένα κομμάτι ( μεγάλο ; ) της μειοψηφίας  με την απουσία αναφοράς  στην σύγκληση της εκλεγμένης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, για γνωμοδότηση επί του Τεχνικού Προγράμματος . Αρθρο 76 παραγρ. 2 του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ 3852/2010 . Πρέπει να είναι στην φιλοσοφία σου κάτι για το οποίο εκλέχτηκες   να υπηρετήσεις . Αυτή την ειδοποιό διαφορά διαθέτει η παράταξης
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ .
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
26/09/2013