Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Δ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 14/06/2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Πέμπτη 13/06/2013, στα Γραφεία της Δημοτικής Παράταξης «Συμμαχία για τον Πολίτη», πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δημοτικών Συμβούλων, Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων, μελών Συμβουλίου Διοίκησης και Δημοτών.

Η συζήτηση αφορούσε τα  κύρια θέματα και προβλήματα  που απασχολούν τη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Στεφάνου.

Αναλυτικά συζητήθηκαν:

1.      Νέο Κοιμητήριο: Αναλύθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη δημιουργία του Νέου Κοιμητηρίου και διαπιστώθηκε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγορά χώρου, αφενός κρίνεται ανεπαρκής ακόμη όσο αφορά και την έκταση που προτείνεται για αγορά και αφετέρου ο Δήμος δεν προχωράει ουσιαστικά  στα αναγκαία βήματα για τη σύνταξη εισήγησης προς κάθε αρμόδιο όργανο, για παραλαβή και έγκριση της ειδικής τεχνικής μελέτης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα υποβάλουν σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
2.   Οδός παράπλευρος των Γραμμών ΟΣΕ: Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής διαπιστώνουμε ότι το έργο παραμένει, επί της ουσίας, ανεκτέλεστο. Η εγκριθείσα από 23/07/2010  από την ΕΔΙΣΥ Α.Ε. σχετική μελέτη δεν έχει ακολουθηθεί και από σχετική έγκριση της ΓΑΙΑ-ΟΣΕ. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα υποβάλουν σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
3.    Υπόγειος Σταθμός Στάθμευσης (Parking) στην πλατεία Δημοκρατίας: Θεωρούμε ότι το εν λόγω έργο έχει χαθεί οριστικά με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής η οποία είχε στα χέρια της την υπ’ αριθμ 1635/18-2-2010 επικυρωμένη μελέτη σκοπιμότητας, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του χώρου στάθμευσης. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τη σημερινή οικονομική κατάσταση καθώς και την απόσυρση κάθε επενδυτικού ενδιαφέροντος από Ιδιώτες Επενδυτές (ΣΔΙΤ).
4.  Πράσινη Ζωή στην Πόλη: Είναι γνωστό ότι με το έργο αυτό θα γινότανε μια ουσιαστική περιβαλλοντική παρέμβαση στο κέντρο της Πόλης (από την Εκκλησία μέχρι και το 1ο Δημοτικό Σχολείο). Παρά τις μέχρι σήμερα διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής και τη λήψη κάποιων αποφάσεων του Δ.Σ. το έργο παραμένει ανεκτέλεστο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα υποβάλουν σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
5.      Δίκτυο Ακαθάρτων:
a.     Επισημαίνουμε την αργοπορία εκτέλεσης του έργου κατασκευής δικτύου στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου για το οποίο η Δημοτική Αρχή είχε στα χέρια της τη σχετική μελέτη με τις δέουσες τροποποιήσεις. Τονίζουμε δε τον κίνδυνο να χαθούν τα σχετικά με την αποχέτευση κονδύλια από το ΕΣΠΑ ακόμη και με το +3.
b.  Διαπιστώνουμε την καθυστέρηση σύνδεσης κατοικιών μπροστά από τις οποίες έχει κατασκευαστεί σχετικό δίκτυο.
c.   Προτείνουμε για την παραπάνω παράγραφο (b) να συνταχθούν βεβαιωτικοί κατάλογοι και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια άμεσης σύνδεσης. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρήσουμε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε "φτηνά πολιτικά κόλπα" λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
d.  Να ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό η τακτοποίηση των θεμάτων που αφορούν τα αντλιοστάσια που απαιτούνται για το δίκτυο ακαθάρτων των υπολοίπων περιοχών της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου.
e.      Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα υποβάλουν σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
6.      ΤΥΠΕΤ: Κρίνουμε ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εν λόγω θέμα δεν δίνει την προοπτική εκτέλεσης του έργου. Παρά τις παρεμβάσεις των Δημοτικών μας Συμβούλων κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., παραμένει η άποψη μας ότι η Δημοτική Αρχή δεν έχει αντιληφθεί σε ποίο σημείο έχει βρίσκονται οι  σχετικές μελέτες. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξης θα υποβάλουν σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εκτός των ανωτέρω θεμάτων συζήτησαν διεξοδικά και τα παρακάτω θέματα:
  1. Τα προγραμματισθέντα έργα τοπικής έκτασης (αγωγός ύδρευσης στη θέση Γκούριζα, κατασκευή μπετοδρόμων, αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων κλπ).
  2. Διαδημοτικό έργο Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου.
  3. Ο.Τ. 32 (χώρος ελληνικών μαρμάρων) για κατασκευή σχολικών κτιρίων
  4. Καμέλια
  5. Παραχωρήσεις ακινήτων από ΚΕΔ
  6. Μεταφορά Λαϊκής Αγοράς
  7. Βρεφονηπιακός Σταθμός (χώρος απέναντι από Γυμνάσιο - Λύκειο) χρηματοδοτούμενος από το ΕΣΠΑ (κωδικός θεματικής προτεραιότητας 77 – υποδομές φροντίδας παιδιών – αριθμ. Πρωτ. 2130/26-3-2009 – κωδικός πρόσκλησης 5).
 Κατά τη συζήτηση προτάθηκαν και:
·         Ανέγερση Κέντρου Υγείας αστικού τύπου (νέο έργο)
·         Αξιοποίηση δημοτικού χώρου στη συμβολή των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Κ. Παλαμά (νέο έργο).
·         Για τα έργα αυτά θα γίνει σχετική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Γραφείο Τύπου