Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ




ΠΡΟΣ:  Τον κύριο Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου

ΘΕΜΑ:  ΙΚΑ Αγίου Στεφάνου

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο πλαίσιο οργανωμένου σχεδίου συρρίκνωσης των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, τα μισά σχεδόν υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε ολόκληρη τη χώρα θα κλείσουν.

Συγκεκριμένα το ΙΚΑ είχε 21 περιφερειακά υποκαταστήματα, 149 τοπικά και 81 παραρτήματα.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό του ΙΚΑ θα παραμείνουν σε λειτουργία 14 περιφερειακά και 122 τοπικά υποκαταστήματα.

Βλέπουμε λοιπόν ότι καταργούνται τελείως τα 81 λειτουργούντα σήμερα παραρτήματα και μειώνονται σχεδόν στο μισό (από 21 σε 14) τα περιφερειακά υποκαταστήματα και κατά 20% (από 149 σε 122) τα αντίστοιχα τοπικά.
Δυστυχώς ο νέος χάρτη των υποκαταστημάτων σχεδιάστηκε χωρίς να επιτυγχάνεται ο πολυπόθητος εκσυγχρονισμός στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ οδηγούνται σε απαξίωση. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε τις πιο απλές τους υποθέσεις και θα σπαταλάται χρόνος και χρήμα.

Η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο τραγική στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τη «σαρδελοποίηση»  υπηρεσιών, εργαζομένων και ασφαλισμένων που ίσως οδηγήσει σε μια ακόμη κοινωνική  έκρηξη.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ειδικά στις πολυπληθέστερες ασφαλιστικές περιοχές. Δυστυχώς το σύστημα καταρρέει, ο πολίτης βρίσκεται στον αέρα. Μη ξεχνάμε και ότι όλο αυτό το σύστημα στηρίχτηκε στις εισφορές των εργαζομένων – ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων, χωρίς πρόγραμμα, γονατίζει το σύστημα υγείας της χώρας, αφήνει τους ασφαλισμένους στο έλεος του Θεού και οδηγεί την κοινωνία στον «αργό θάνατο».

Για καλή μας τύχη στο βόρειο – ανατολικό τομέα της Αττικής, υποκατάστημα Αγίου Στεφάνου παραμένει σε λειτουργία. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας εφησυχάζει γιατί το κτίριο που σήμερα στεγάζεται δεν είναι ιδιοκτησίας του ΙΚΑ ή άλλου κρατικού φορέα και υπάρχει ο κίνδυνος, στο πλαίσια της περεταίρω εξοικονόμησης πόρων, να απορροφηθεί από αυτό του Αμαρουσίου.

Κάτι παρόμοιο έγινε με τα υποκατάστημα Χολαργού – Παπάγου με αποτέλεσμα οι μισοί ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα της Αγίας Παρασκευής και οι άλλοι από το υποκατάστημα της Λ. Αλεξάνδρας.

Κύριοι Συνάδελφοι,

Επειδή ισχύει ότι «είναι καλύτερο να προβλέπουμε παρά να θεραπεύουμε» προτείνουμε στη Διοίκηση του Δήμου να ανοίξει αλληλογραφία με το ΙΚΑ (ΕΟΠΥΥ) για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου, αν είναι δυνατό στο κέντρο του «καλλικρατικού» Δήμου Διονύσου για την όσο το δυνατό εξυπηρέτηση των Δημοτών μας. Φανταστείτε, σε περίπτωση κατάργησης του υποκαταστήματος, την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αν χρειάζεται να πηγαίνουν στο Μαρούσι.

Επίσης σαν πρόταση καταθέτω την άποψη μήπως είναι προτιμότερο το Γηροκομείο Δροσιάς (Κ.Η.Φ.Η.), δωρεά Κυριακίδη, να μετατραπεί και να στελεχωθεί από τον ΕΟΠΥΥ με δωρεάν παραχώρηση και να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας;

Ο χώρος στη Δροσιά έχει εύκολη πρόσβαση και μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τους Δημότες».

ΜΠΟΥΣΠΟΥΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»