Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ης Απριλίου 2013 ο Δημοτικός Σύμβουλος της Συμμαχίας για τον Πολίτη Θανάσης Μπούσμπουρας, αναφορικά με τα Οικοδομικά Τετράγωνα Α της Δημοτικής Κοινότητας Διονύσου έκανε την παρακάτω εισήγηση:

«Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το έτος 1962 «επισπεύσει του οικοδομικού συνεταιρισμού Η Νέα Αιολίς» με αίτησή του στο Υπουργείο Οικισμού Διεύθυνση Ε2/2 ζήτησε και πέτυχε, με το Β.Δ. 23.5.1962 ΦΕΚ 70Δ/8.7.1962, την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Διονύσου Αττικής.

Το 1979 με επίσπευση του ανωτέρω συνεταιρισμού η «Νέα Αιολίς», εγκρίθηκε η τροποποίηση του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου της προαναφερόμενης περιοχής, με την υπ’ αριθμ. 278515/79 απόφαση Νομάρχη Αττικής (ΦΕΚ 630/6.11.79).

Στην ανωτέρω απόφαση Νομάρχη γίνεται αναφορά στα Ο.Τ. 148Α, 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 34Α, 67Α, 41Α και 52Α, διαμορφώνοντας τον πρώην κοινόχρηστο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι οι ανωτέρω κοινόχρηστοι χώροι τροποποιούνται σε οικοδομικά τετράγωνα.

1.      Η αναφορά αυτή είναι εσφαλμένη καθόσον οι χώροι αυτοί πλην των 52Α, 148Α και  140Α, ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήταν κοινόχρηστοι και μάλιστα πριν την έκδοση της νομαρχιακής απόφασης του 1979 ήταν και εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Συνεπώς δεν εφαρμόστηκε το Ν.Δ. 690/1948 (περί συμπληρώσεως των περί σχεδίων πόλεων διατάξεων).
2.      Εντάσσεται στο ρυμοτομικό σχέδιο, οι συνιδιοκτήτη έκτασή της Ανωνύμου Γεωργικής και Βιομηχανικής Εταιρίας «Ο Διόνυσος», χωρίς να αναφέρει η εν λόγω απόφαση «έκταση του ρυμοτομικού σχεδίου», δημιουργώντας έτσι τα Ο.Τ. 29Α, 31Α, 34Α, 37Α, 41Α, 67Α, 97Α, 153Α και 154Α, χώρο Πνευματικού Κέντρου, χώρους Σχολείων  (Δημοτικό και Γυμνάσιο) καθώς και 21 χώρους χωρίς να προσδιορίζεται η χρήση τους.
3.      Στη συνέχεια τροποποιείται η χρήση κάποιων Ο.Τ. (27Α, τμήμα του 96Α, 140Β).

Από τη σύγκριση των διαγραμμάτων του 1979 και του 1962 προκύπτει ότι τα Ο.Τ., 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 34Α, 67Α, 41Α, 46Α, 54Α και 55Α, ήταν ΕΚΤΟΣ των σχεδίων αυτών και ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΙ πολεοδομικά.

Ο τέως Δήμος Διονύσου υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο σύμφωνα με το Νόμο 2308/1995 για όλα τα παραπάνω Ο.Τ. και από αυτά κάποια συμπεριελήφθησαν στην ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων στην κυριότητα του Δήμου Διονύσου (νυν Δ.Ε. Διονύσου) ενώ κάποια άλλα απορρίφτηκαν.

Επειδή δε τα Ο.Τ., 153Α, 154Α, 29Α, 31Α, 34Α, 67Α, 41Α, 46Α, 54Α και 55Α, σύμφωνα με τις εκφρασμένες θέσεις των υπηρεσιών του πρώην Δήμου Διονύσου, όσο και με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Καλλικρατικού Δήμου Διονύσου, δεν ήταν κοινόχρηστοι χώροι μέχρι το 1979.  Μέχρι τότε παρέμεναν εκτός σχεδίου, εκτάσεις πολεοδομικά αρρύθμιστες, χωρίς να υπάρχει σε αυτές θεσμοθετημένοι κοινόχρηστοι χώροι.

Επειδή:

·         Για τις ανωτέρω εκτάσεις έγινε δήλωση από τον τέως Δήμο Διονύσου,
·         Τμήματα των εκτάσεων αυτών, στην πλειοψηφία τους είναι ήδη οικοδομημένες, αποδόθηκαν, σύμφωνα με τους προσωρινούς κτηματολογικούς πίνακες ανάρτησης, στο Δήμο Διονύσου.
·         Για κάποιες από αυτές τις ιδιοκτησίες υπεβλήθη αίτημα από δημότες-ιδιοκτήτες με το οποίο ζητούν από το Δήμο να πάρει θέση ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να άρει τις εν λόγω δηλώσεις

Είναι σαφές, ότι η άρση των δηλώσεων αυτών μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ ανά ΚΑΕΚ, για το οποίο υπεβλήθη ένταση.

Οι δηλώσεις των Ο.Τ. ως κοινοχρήστων έγινε κατόπιν υποδείξεως και επιμονής του καθ’ ύλη αρμόδιου Αντιδημάρχου, παρά την γραπτή αντίρρηση ως μη κοινοχρήστων της Υπηρεσίας του πρώην Δήμου Διονύσου, αλλά και την γραπτή σημείωση του πρώην Δημάρχου του τέως Δήμου Διονύσου κυρίου Δαρδαμάνη Σπύρου, επί του διαβιβαστικού προς το Κτηματολόγιο εγγράφου του ότι: «διαβιβάζονται με την επιφύλαξη ότι δεν έχει μέχρι σήμερα αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Κύριε Πρόεδρε,

Στη συνεδρίαση της 9ης/04/2012 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, (27 υπέρ, 4 κατά, 2 λευκά και 1 αποχή) την «άρση των επίμαχων δηλώσεων ανά συσχετιζόμενο ΚΑΕΚ, για το οποίο υπεβλήθη ένσταση». Γνωρίζουμε ότι η ανωτέρω απόφαση απερρίφθη για τυπικούς λόγους (συμμετοχή στη συνεδρίαση Δ.Σ. εχόντων ίδιον συμφέρον).

Κύριοι Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε ότι σήμερα όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις σοβαρές ευθύνες που έχουμε. Πιστεύουμε ότι  πρέπει να οριστικοποιηθούν οι πίνακες του Κτηματολογίου και να βγει το πόρισμα της Ανακριτικής Διαδικασίας.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ο Δήμος να μην παραστεί στις εκδικάσεις των ενστάσεων με το σκεπτικό ότι ΔΕΝ διεκδικεί από αυτός τίποτα αφού, ως γνωστόν, κατέχουν τους σχετικούς τίτλους ιδιοκτησίας.

Παραμένει βέβαια το ερώτημα μήπως τους εμπλέξουμε σε μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες  για να αποδείξουν το δίκαιο τους; Είναι σαφές ότι εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να το πράξουμε για Δημότες που παρουσιάζονται κάτοχοι τίτλων ιδιοκτησίας. Σωστότερο λοιπόν είναι εμείς, με απόφαση του Δ.Σ.  να απαλλάξει τους κατόχους ιδιώτες ιδιοκτήτες κατόχους οικοπέδων Α από αυτή τη δικαστική ταλαιπωρία.

Τέλος, αφού υπενθυμίσουμε και τη σχετική ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής της 19ης Δεκεμβρίου 2012,  να τονίσουμε ότι υπάρχει και η Γνωμάτευση «Λυκίδη», όπου με σχετική απόφαση του Εφετείου, έχουν δοθεί στο Δήμο κοινόχρηστοι χώροι 140 στρεμμάτων. Την εν λόγω έκταση ο Δήμος οφείλει και πρέπει να προφυλάξει περιφράζοντας αναρτώντας και ταμπέλες που να αναφέρουν ότι είναι ιδιοκτησία του Δήμου Διονύσου. Θεωρούμε ότι πρέπει να τελειώσει και αυτή η εκκρεμότητα και εμείς σα Συμμαχία για τον Πολίτη» θα παρακολουθούμε και το θέμα αυτό.



Για τη «Συμμαχία για τον Πολίτη»

Θανάσης Μπούσμπουρας
Δημοτικός Σύμβουλος