Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΥ

                  ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 05/12/2017





Κύριε Δήμαρχε,

Tο πρώτο που πρέπει να διευκρινίσω είναι ότι η σημερινή μου τοποθέτηση αναφέρεται στην παράταξη μας τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ που σήμερα ως εκπρόσωπος της την καταθέτω.

Τώρα επί της ουσίας   του απολογισμού σας.

Πιστεύω ότι αν διαβάσετε κάνα δυο φορές ακόμη αυτά που μας διαβάσατε θα τα πιστέψετε και εσείς. Νομίζετε από ότι κατάλαβα ότι ένας επιτυχημένος απολογισμός μετριέται με τη διάρκεια της ώρας που τον διαβάζετε ή με τον μεγάλο αριθμό των σελίδων.

Η απεραντολογία στις λεπτομέρειες ήταν εκπληκτική. Το μόνο που δεν μας είπατε ήταν πόσες κωλονοσκοπήσεις έχουν γίνει και πόσες πόρτες έχουν οι παιδικές χαρές.

Μας κάνατε να πιστέψουμε ότι ζούμε σε μία εκπληκτική Αμερικάνικη μεγαλούπολη.

Ας προσγειωθούμε όμως στην πραγματικότητα.  

Με τη λίγη εμπειρία που έχω τόσο στην επιστήμη της Οργάνωσης και Διοίκησης των Επιχειρήσεων όσο και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  θέλω να  αναφέρω ότι, ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου που ακούστηκε σήμερα δεν έχει  ιδιαίτερη αξία, γιατί ήταν, ουσιαστικά και πρακτικά, μια παράσταση για ένα ρόλο με κομπάρσους όλους τους θεσμικά συμμετέχοντες που και αυτοί λείπουν και με την παντελή απουσία των πολιτών –δημοτών μας, όπως βλέπετε και εσείς στην αίθουσα.

Πολιτικά, οργανωτικά και λειτουργικά ο απολογισμός αυτός δεν παρουσιάζει καμιά ουσιαστική και πρακτική αξία για τους παρακάτω λόγους:

1.      Όταν μιλάμε για απολογισμό σημαίνει ότι έχει ήδη προκαθοριστεί  ένα συγκεκριμένο πλάνο στόχων, που έχουν αποτυπωθεί σε έναν συνολικό προγραμματισμό επί μέρους ενεργειών, έτσι ώστε να υλοποιούνται οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής στο διάστημα της θητείας της.  Μόνο με αυτόν τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα στους ετήσιους απολογισμούς να βλέπεις υπεύθυνα τι έχει γίνει , αφού θα έχει προηγηθεί μία συστηματική μέτρηση και  μετά από έλεγχο να επισημαίνεις κυρίως το τι δεν έχει γίνει.

2.      Οι διαδικασίες που ο νομοθέτης ορίζει στον νόμο 3643/2006 και οι λειτουργικές διαδικασίες που καθιερώνονται στο νόμο 3852/2010 για τους Καλλικρατικούς Δήμους, με έμφαση στο άρθρο 86 που αναφέρεται στη σύνταξη των προϋπολογισμών, στη συμμετοχή του συμβουλίου για την κατάρτιση του και στο τεχνικό πρόγραμμα,  ΔΕΝ  ΕΧΟΥΝ ΤΗΡΗΘΕΙ .Η συνέπεια είναι να μην μπορεί κανείς να αναφερθεί υπεύθυνα σε πραγματικές πολιτικές διεργασίες με άξονα την ίδια την κοινωνία , τη Δημοτική Κοινότητα ή το Δήμο.

3.      Η μη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης που προτείνεται με το άρθρο 76 του ίδιου παραπάνω νόμου, του 3852/2010, καθιστά ακόμη περισσότερο ανίσχυρο το γράμμα και το πνεύμα του Νομοθέτη για τη Δημοκρατία της συμμετοχής , που απ ότι φαίνεται δεν της δίνεται και μεγάλη σημασία εσείς κ. Δήμαρχε.

Υπάρχουν όμως κ. Δήμαρχε και άλλα σημαντικά ζητήματα πιο πρακτικά πιο κοντά στην καθημερινότητα μας, στα οποία άλλα στελέχη της παράταξης μας αναφέρθηκαν όπως ο κ. Μπομπής ή θα αναφερθούν από την κ. Λένα Παπαπαναγιώτου , τον κ. Θανάση Κυριακόπουλο , τον κ. Θόδωρο Γαβαθά , μια και εσείς δεν ασχολείστε με αυτά και δεν δίνετε τις απαιτούμενες λύσεις.

Εμείς, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ , αυτό που κάνουμε από την αρχή της θητείας σας, είναι να σας προτείνουμε ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ σκέψεις και απόψεις και να είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε ζήτημα που αντιμετωπίζει ο δήμος μας. Με  αυτή την ίδια πρακτική θα συνεχίσουμε.

Σε ένα μόνο ζήτημα θέλω να σταματήσω κ. Δήμαρχε εγώ και να το θίξω , γιατί είναι ένα θεμελιακό ζήτημα αξίας και στάσης ζωής.

Το θέμα της επικοινωνίας, της πληροφόρησης και του ελεύθερου λόγου είναι θέματα που αγγίζουν την ίδια τη δημοκρατία. Η δε κριτική όταν ασκείται για παραλείψεις, καταστάσεις και ενέργειες, στοχεύει στην βελτίωση τους.  Εσείς αυτό το αντιμετωπίζετε με «άσκηση ενδίκων μέτρων» ?

Δεν έχετε εσείς ως δημόσιο πρόσωπο μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφύλαξη τέτοιων αξιών και θεσμών?   Η θέση σας απέναντι στην ελευθερία του λόγου είναι να στέλνετε δημοσιογράφους στα δικαστήρια?  Ή θέλετε να σας δίδουν δηλώσεις μετανοίας?

Αν μη τι άλλο προσβάλετε βάναυσα τον μακαρίτη τον Βολταίρο στον οποίον  πρέπει να προστρέξετε, γιατί σίγουρα κάτι σημαντικό θα έχει να σας πει  !!

Τέλος είναι καιρός πλέον οι δημοτικοί σας σύμβουλοι, που διαφωνούν με τέτοιες φιλοσοφίες της ασκούμενης διοίκησης σας  να πάρουν θέση , να καταδικάσουν όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα και να πάρουν οριστικά τις αποστάσεις τους. Η σημερινή καταφανής απουσία τους δεν είναι λύση.

Κλείνοντας, η παράταξη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ διαπιστώνοντας ότι ο απολογισμός δεν αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή ένα  χρήσιμο εργαλείο διοίκησης, όπως θα έπρεπε να είναι και επιβεβαιώνοντας ότι τρία χρόνια τώρα, από το 2015,  επισημαίνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα χωρίς να γίνεται κάτι,  στέκεται απορριπτικά σε αυτόν και ζητάει από σας κ. Δήμαρχε αλλά και από τους άλλους συμμετέχοντες, να αφήσετε τις σκανδαλολογικές  προσωπικές σας διαμάχες που δημιουργούν ζητήματα πολιτικής ηθικής  και να ασχοληθείτε με το Δήμο γόνιμα και αποτελεσματικά, σεβόμενοι την τοπική μας κοινωνία την οποία έχετε δραματικά απογοητεύσει μέχρι σήμερα.


Για την Συμμαχία για τον Πολίτη

Αντώνης Σαρρής

Αντιπρόεδρος