Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Απολογισμός πεπραγμένων Δημοτικής Αρχής - Δημάρχου

Θα μου επιτρέψετε, στηριζόμενος στην μακρόχρονη εμπειρία που έχω τόσο στο χώρο της Οργάνωσης Διοίκησης των Επιχειρήσεων όσο και στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  να  αναφέρω ότι, ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου δεν έχει και ιδιαίτερα  μεγάλη σημασία. Είναι, ουσιαστικά και πρακτικά, μια παράσταση για ένα ρόλο με κομπάρσους όλους τους θεσμικά συμμετέχοντες και με την ουσιαστική απουσία του κοινού (πολίτες – δημότες).

Πολιτικά, οργανωτικά και λειτουργικά ο απολογισμός, όπως γίνεται στο σύνολο των Δήμων της Χώρας, δεν παρουσιάζει καμιά ουσιαστική και πρακτική αξία και αυτό γιατί:

1.      Ο απολογισμός αποτελεί το τέταρτο σημείο του κύκλου Deming (PlanDoCheckAct). Δηλαδή πρέπει να αναφέρεται, με βάση όσα έχουν προγραμματιστεί (Plan), για το έτος «ν» , που αποτελεί γνήσιο υποσύνολο του  5ετούς Επιχειρησιακού Σχεδίου τι έχει πραγματοποιηθεί (Do)  και έχει συστηματικά μετρηθεί και  κυρίως τι δεν έχω επιτευχθεί (Check)  για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα (προϋπολογισμός και Τεχνικό Πρόγραμμα) του επόμενου έτους «ν+1», έτσι ώστε στο τέλος της 5ετίας να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου.
2.      Οι διαδικασίες που ο  νομοθέτης ορίζει στο νόμο 3643/2006, οι ημερομηνίες που ορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι λειτουργικές διαδικασίες που καθιερώνονται στο νόμο 3852/10 (Καλλικράτης) κυρίως στο άρθρο 86 (προϋπολογισμός Δ.Κ., συμμετοχή του Συμβουλίου στην κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος), δεν τηρούνται και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να αναφερόμαστε σε πραγματικές πολιτικές διεργασίες (κοινωνία, Δημοτική Κοινότητα, Δήμος).
3.      Η μη συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης που προτείνει με το άρθρο 76 του νόμου 3852/10 καθιστά ακόμη περισσότερο «ανίσχυρο» το γράμμα και το πνεύμα του νομοθέτη για τη Δημοκρατία της Συμμετοχής.

Τελικά, κατά την ταπεινή μου άποψη, αφού ο απολογισμός δεν αποτελεί «εργαλείο» διοίκησης χάνουμε το χρόνο μας και συμπράττουμε στην αποτυχημένη δημαρχιακή λογική. Η καλύτερη δε τοποθέτησή μας θα πρέπει να είναι: «ισχύουν ότι αναφέραμε το 2015,  το 2016, το 2017 και βλέπουμε».

Βορριάς Παναγιώτης

Πρόεδρος