Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

               ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 20/01/2018


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πληροφορηθήκαμε σήμερα 20/1/2018 από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο ότι εγκρίθηκε, παρά τις ομόφωνες απορριπτικές αποφάσεις της Περιφέρειας και των Δημοτικών Συμβουλίων Διονύσου και Κηφισιάς, από το Υπουργείο Υποδομών η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου εγκατάστασης διοδίων, που είχε μπει στο συρτάρι για τρία χρόνια υπό τον φόβο των αντιδράσεων, δεδομένου ότι η εγκατάσταση διοδίων είναι  σε ευθεία αντίθεση  με τις αρχές και θέσεις που αναπτύχθηκαν από τους Δήμου και τις Κοινότητες και κατά συνέπεια από τις τοπικές κοινωνίες από το 2008 μέχρι και σήμερα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Απόφαση, να τοποθετηθούν πλευρικά διόδια στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, έχει ληφθεί με βάση το Ν. 3555/2007. Μέχρι σήμερα, δηλαδή  επί δέκα σχεδόν χρόνια, η Απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε, κυρίως, λόγω του αγώνα, με πρωτοβουλία των Δήμων της περιοχής, των κατοίκων τους αλλά και των εργαζομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Το θέμα ανακινήθηκε, πάλι, με αφορμή τη συζήτηση για τους περιβαλλοντολογικούς όρους που πρέπει να ισχύσουν αλλά και με σχετικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη τον Αύγουστο του  2015.

Η Δημοτική μας Παράταξη πιστή στις αρχές της από το 2008 μέχρι και σήμερα που το θέμα των διοδίων ήρθε ξανά  στην επιφάνεια προχώρησε άμεσα σε μια σειρά ενεργειών μέσω Βουλευτών, Συλλόγων, Φορέων συλλογή υπογραφών, αλλά παίρνοντας και ουσιαστικές πρωτοβουλίες σύγκλισης  δια-παραταξιακής επιτροπής (23 Ιουνίου 2016) των Δημοτικών Παρατάξεων του Δήμου μας.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της δια-παραταξιακής επιτροπής ο Δήμος Διονύσου, δήλωνε ότι θα αντισταθεί και αυτή τη φορά, αποφασιστικά, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι η Απόφαση τοποθέτησης των ως άνω πλευρικών διοδίων:
·                Είναι άδικη, αφού είμαστε ο μοναδικός αστικός Δήμος του Λεκανοπεδίου, που καλείται να χρηματοδοτήσει, υπό κατασκευή, έργα άλλων περιοχών (Ιόνια οδός και Μαλλιακός Κλειδί).
·                Επιβαρύνει τους κατοίκους, τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους στη περιοχή και μάλιστα χωρίς ανταπόδοση, αφού η Εθνική οδός από Πειραιά έως Άγιο Στέφανο και αντιστρόφως, για πολλές ώρες της ημέρας έχει κυκλοφοριακή συμφόρηση.
·                Οδηγεί, αφού δεν έχει εξασφαλισθεί πλευρική εναλλακτική διαδρομή και προς αποφυγή της οικονομικής επιβάρυνσης, σε εκτροπή της κυκλοφορίας από το δωρεάν κόμβο Καλυφτάκη και αντιστρόφως, μετατρέποντας τις οδούς Θησέως, Μαραθώνος και Χελμού, από άποψη κυκλοφοριακής συμφόρησης, σε οδό Κηφισίας, γεγονός που αντίκειται στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο των Αθηνών, δημιουργώντας συνθήκες μη νόμιμης λειτουργίας των Διοδίων. Ταυτόχρονα επιβαρύνει τη περιοχή με υπέρμετρη ρύπανση.
Μετά την τελευταία δυσμενή για την περιοχή μας εξέλιξη προτείνουμε στον κύριο Δήμαρχο και τη Διοίκηση του Δήμου μας:

1.      Να ασκήσει τα προσήκοντα ένδικα (προσφυγή στο ΣτΕ) μέσα κατά της απόφασης έγκρισης της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
2.      Άμεση και εντός των προσεχών ημερών συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών.
3.      Τη σύγκλιση, εντός της προσεχούς εβδομάδας έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα την εγκατάσταση των διοδίων με πρόσκληση και παρουσία όλων των Φορέων του Δήμου μας.
4.      Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών να έρθει σε επαφή με τους όμορους Δήμους (Ωρωπού, Κηφισιάς, Αχαρνών, Μαραθώνα).

Τέλος καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας σε επαγρύπνηση και αγώνα μέχρι την τελική θετική έκβαση του δίκαιου αγώνα μας.


                                   
Για τη Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη»

Παναγιώτης Βορριάς
Πρόεδρος