Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Διόδια & Κυκλοφοριακό Πρόβλημα στο κόμβο Αγίου Στεφάνου – Κρυονερίου

              
Μετά την αναζωπύρωση του προβλήματος της εγκατάστασης διοδίων στον κόμβο Αγίου Στεφάνου – Κρυονερίου παρατηρούμε ορισμένους γνώστες του θέματος ή μονίμως απόντες των γεγονότων, επαΐοντες ή μη, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρθρογραφούν χωρίς γνώση ή οργανώνουν ανούσιες και καταδικασμένες, από την πρακτική του παρελθόντος, κινητοποιήσεις χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικά καμιά λύση, καμιά προοπτική.

Πριν αναφερθούμε διεξοδικά και αναλυτικά στο πρόβλημα θα πρέπει να αναδείξουμε τη μεγάλη αξία που έχουν οι συνεργασιακές λογικές και διαδικασίες μεταξύ των Δήμων που αντιμετωπίζουν (άμεσα ή έμμεσα) το συγκεκριμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Δυστυχώς παρατηρήσαμε ότι από το τραπέζι των συνομιλιών μεταξύ των Δημάρχων Κηφισιάς – Διονύσου και Ωρωπού απουσιάζουν οι Δήμαρχοι Αχαρνών και Μαραθώνα. Δεν τους κάλεσαν; Δεν ήρθαν; Αν δεν τους κάλεσαν δεν έχουν αντιληφθεί  ακριβώς το μέγεθος τους προβλήματος.

Επίσης είδαμε επίσης να απουσιάζει με εκκωφαντικό τρόπο η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Αττικής. Δεν τη θέλουν για σύμμαχο και συμπαραστάτη; Δεν καταλαβαίνουν ότι το ζήτημα αφορά συνολικά την Περιφέρεια Αττικής;  

Δυστυχώς οι σημερινοί κρατούντες δεν έχουν μάθει από τα σημαντικά συμπεράσματα του παρελθόντος, που Πολίτες και Δημότες με διαφορετικές πολιτικές απόψεις, κοινωνικές καταβολές, συνήθειες και ενδιαφέροντα μπόρεσαν να κάτσουν σε ένα κοινό τραπέζι συζήτησαν και κατέληξαν  σε κοινά αποδεκτές προτάσεις για λύσεις, στο τόσο μεγάλο και σημαντικό πρόβλημα και τελικά να απέτρεψαν ακόμη και την κάθε σκέψη και προσπάθεια κατασκευής διοδίων.

Το παρελθόν επίσης μας δίδαξε ότι οι  οι συνενώσεις και συνεργασίες δεν είναι διεργασίες και πολιτικές-κομματικές ασκήσεις επί χάρτου, αλλά αντίθετα απαιτήσεις και αποδοχές των ίδιων των κοινωνιών που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, αιτήματα, προβλήματα. Αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε όλοι μας στο μελλοντικό μας σχεδιασμό.


Ας έρθουμε τώρα στο κύριο θέμα του προβλήματος των διοδίων και της κυκλοφορίας:

1. Στις  16 Απριλίου 2007 δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ο Νόμος  3555/2007 του ΥΠΕΧΩΔΕ, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Αφορά την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου από τον Ανισόπεδο Κόμβο Μεταμόρφωσης έως τα Σκάρφεια του Μαλλιακού, δηλαδή τη Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση. Μετά από κλειστό διεθνή διαγωνισμό, η ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, κοινοπραξία των ομίλων ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ και ισπανικών εταιριών, ανέλαβε το έργο για 30 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.


2.    H εταιρεία “ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ” που έχει αναλάβει τη κατασκευή της, από τις 09-01-2008 εισπράττει τα διόδια από πέντε σταθμούς διοδίων (ΑΦΙΔΝΕΣ-ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ-ΟΙΝΟΦΥΤΑ-ΣΧΗΜΑΤΑΡΙ-ΤΡΑΓΑΝΑ) της ΤΕΟ Α.Ε., που της παραχωρήθηκαν με σκοπό τις εισπράξεις να τις διαθέσει για τη κατασκευή της Ιονίας Οδού, την ανακατασκευή του τμήματος της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας από τον Α/Κ της Μεταμόρφωσης μέχρι και τα Σκάρφεια Μαλλιακού, καθώς και την ανακατασκευή της σύνδεσης Σχηματάρι – Χαλκίδα.         

3.      Αυτή η Σύμβαση Παραχώρησης από το  Ελληνικό Δημόσιο παρέχει δυνητικά στην παραχωρησιούχο εταιρία το δικαίωμα να  εγκαθιστά νέους  Σταθμούς Διοδίων κατά την κρίση της (μετωπικούς και πλευρικούς), να επιβάλει και να εισπράττει από τους Χρήστες της Εθνικής Οδού διόδιο τέλος, ανάλογα με την διανυόμενη απόσταση χιλιομέτρων. Αφήνουμε στην κρίση σας, τα σχόλια για τους όρους αυτής της σύμβασης, αποικιοκρατικού χαρακτήρα όπως την ονόμασαν ορισμένοι.

4. Η πρώτη πράξη  της εταιρίας, όταν ανέλαβε το έργο; Στις αρχές του 2008, προχώρησε σε πρωτοφανή αύξηση της τιμής  των διοδίων στο σταθμό Αφιδνών από 2 σε 2,75 ευρώ, χωρίς να έχει προηγηθεί  καμιά παρέμβαση βελτιώσεων  στις υποδομές της ΕΟ. Οι άμεσες συνέπειες και παρενέργειες ήσαν οι εξής: Σοβαρή οικονομική επιβάρυνση των οδηγών και σοβαρότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου από τα οχήματα, που προκειμένου να αποφύγουν τα υπέρογκα διόδια, καταφεύγουν στον παράδρομο. Να σημειώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία και με τιμές του 2007, πριν δηλαδή την αύξηση των διοδίων, τα ετήσια ακαθάριστα έσοδα από το σταθμό των Αφιδνών ήσαν 22  εκατομμύρια  ευρώ περίπου, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από το σταθμό του Πολυδενδρίου και τα e-pass.

5.   Στις  16  Απριλίου  2008, ο τότε Δήμος Αγ. Στεφάνου απευθύνει επιστολή στους: υπουργό  ΠΕΧΩΔΕ, υφυπουργό Εσωτερικών (αρμόδια για θέματα Τροχαίας και Πολιτικής Προστασίας), Τροχαία Κηφισιάς. Ταυτόχρονα, την κοινοποιεί στα τοπικά ΜΜΕ για την ενημέρωση των δημοτών και στους 12 βουλευτές της Αττικής όλων των κομμάτων. Στην επιστολή αυτή: αναδεικνύουμε το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που επιδεινώνεται από τις ρυθμίσεις της Τροχαίας, η οποία προκειμένου να διευκολύνει τους παρακάμπτοντας την ΕΟ για να γλιτώσουν τα διόδια, δημιουργεί μεγάλες ουρές στους οδικούς άξονες της πόλης μας. Ζητούσε δε διαβούλευση με τις τοπικές δημοτικές αρχές, πριν εφαρμοστούν οι όποιες ρυθμίσεις που θα αφορούσαν την περιοχή και το Δήμο.

6.      Στις  14  Μαίου  2008, ένα μήνα μετά, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αφού αναγνωρίζει σαν δίκαιες τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και του Δήμου Αγ. Στεφάνου, ανακοινώνει τα εξής, που συνιστούν μια νέα κυβερνητική φιλοσοφία σε σχέση με τα μεγάλα έργα. α) Γενική αρχή μας είναι – η μεταβίβαση του μέγιστου ποσοστού του κόστους κατασκευής και συντήρησης των οδικών αξόνων στο χρήστη. β) Πάνω  από το 65% των ετήσιων ακαθάριστων εισπράξεων της παραχωρησιούχου εταιρίας από τους σταθμούς διοδίων, ύψους πολλών δις  ευρώ, θα επιστρέφονται στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε μετά την εκπνοή του  ΕΣΠΑ  2007 – 2013 (δηλαδή του Δ! ΚΠΣ), το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναβαθμίσει τις οδικές υποδομές. Εδώ, λοιπόν, ομολογείται ότι, με πρόσθετη άμεση φορολογία των οδηγών που χρησιμοποιούν την ΕΟ, δηλαδή με δικά μας χρήματα, θα χρηματοδοτούνται από δω και στο εξής τα όποια οδικά έργα. γ) Η παραχωρησιούχος εταιρία υποχρεούται να αναβαθμίσει  τους παράπλευρους της ΕΟ δρόμους, ώστε να υπάρχει συνεχής (σημειώστε το αυτό, συνεχής, όχι διακοπτόμενη) και ασφαλής δυνατότητα διακίνησης σε αυτούς χωρίς διόδια. Υποχρεούται, επίσης, να παρουσιάσει εγκεκριμένες  μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όρων στα έργα που προωθεί. Αυτή, εξάλλου, είναι μια προϋπόθεση, που θέτει προκαταβολικά το κοινοτικό δίκαιο. Μέχρι σήμερα, δεν είδαμε κανένα απολύτως έργο. Σωστά επισημαίνεται ότι εδώ υπάρχει παραβίαση των όρων της Σύμβασης Παραχώρησης.7.      Στις  14  Μαϊου  2008, η Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας της Γεν. Γραμματείας Δημ. Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας, τονίζει με έγγραφο του στο Δήμο Αγ. Στεφάνου: Πρέπει να ξαναμελετηθεί ο Α/Κ Αγ. Στεφάνου, με βάση τα σημερινά κυκλοφοριακά δεδομένα. «Άποψη της υπηρεσίας μας είναι ότι η διερεύνηση για τη σύνδεση της ΕΟ Αθηνών – Λαμίας με τον παράπλευρο, στην κατεύθυνση προς Λαμία, είναι δυνατόν να γίνει βορειότερα (μετά τον Α/Κ). Η υπάρχουσα δε σύνδεση με την Λ. Κρυονερίου να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση της ευρύτερης περιοχής του Αγ. Στεφάνου, Κρυονερίου, τοποθετώντας την κατάλληλη σήμανση». Οι  προτάσεις  αυτές δεν υιοθετήθηκαν ποτέ από την παραχωρησιούχο εταιρία, προφανώς γιατί πρυτάνευσαν αμιγώς εισπρακτικά κριτήρια.

8.      Στις  15  Μαϊου 2008, ο κ. υφυπουργός Εσωτερικών και η Τροχαία Κηφισιάς, με έγγραφα τους προς το Δήμο μας, παραπέμπουν για τη λύση του κυκλοφοριακού προβλήματος στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου  στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

9.      Στις  22 Ιουλίου 2008, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφέρει τα εξής: α) Στα πλαίσια ειδικής κυκλοφοριακής μελέτης, που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, εξετάζεται από την παραχωρησιούχο εταιρία το ενδεχόμενο κατασκευής και λειτουργίας πλευρικού σταθμού διοδίων στον κόμβο Μαλακάσας, ώστε να αποθαρρύνονται οι οδηγοί που χρησιμοποιούν από τον Άγ. Στέφανο τον παράπλευρο δρόμο. β) Στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου, προβλέπεται σε σύντομο χρόνο η εκτροπή των εξερχομένων από Αθήνα στον παράδρομο με μονοδρόμηση του, κατάλληλη σήμανση και ρύθμιση των φαναριών για την απάλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Τίποτα  από όλα αυτά δεν έγινε. Σημειώνουμε ότι, ακόμη, δεν γίνεται καμιά αναφορά σε πρόθεση δημιουργίας διοδίων στον Άγ. Στέφανο - Κρυονέρι.

10.  To καλοκαίρι του 2008. Ο Δήμος  Αγίου Στεφάνου προχώρησε σε συναντήσεις με την Τροχαία Κηφισιάς για την αποτελεσματικότερη αστυνόμευση του Α/Κ Αγ. Στεφάνου, ώστε να διευκολύνονται οι κάτοικοι της πόλης μας και των γύρο πόλεων και όχι να διευκολύνονται αυτοί που παρακάμπτουν τον παράδρομο, για να γλιτώσουν τα διόδια. Αυτό το μέτρο εφαρμόστηκε και ανακούφισε σχετικά τους συμπολίτες μας.

11. Την ίδια περίοδο, ο τότε Δήμαρχος Αγίου Στεφάνου, με συνεχή αρθρογραφία του στα τοπικά  ΜΜΕ, με συνεντεύξεις, σε τηλεοπτικά μέσα αναδείχθηκε ευρύτερα τη σοβαρότητα του κυκλοφοριακού προβλήματος για την ευρύτερη περιοχή μας.

12.  Έγιναν επίσης συνεχείς αναφορές  στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και, λόγω της αντιπυρικής περιόδου, επισημάνθηκαν τα πρόσθετα προβλήματα που δημιουργούνται για την ασφάλεια και τη λειτουργία των πόλεων μας, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Δυστυχώς, αυτή η επισήμανση επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στη μεγάλη πυρκαγιά του Κρυονερίου του 2008, όπου παρατηρήθηκαν κυριολεκτικά τραγελαφικές καταστάσεις.


13.  Στις  8  Ιανουαρίου 2009, μετά από δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου  για επικείμενη τοποθέτηση διοδίων στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου, ο τότε Δήμος Αγίου Στεφάνου με νέο έγγραφο του, απευθύνθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και την εταιρία ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΕ και ζητούσε: α) υπεύθυνη πληροφόρηση και τήρηση της δέσμευση της κυβέρνησης στη Βουλή ότι, πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση, θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές δημοτικές αρχές, καθώς και ότι, θα υπάρξει συνολική μελέτη ορθολογικοποίησης του κυκλοφοριακού προβλήματος. β) Τόνιζε κατηγορηματικά ότι, δεν πρόκειται να δεχθεί, σε καμιά περίπτωση, τετελεσμένα γεγονότα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απάντησε ποτέ. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκαν πάλι όλοι οι Βουλευτές του Νομού, αλλά και οι Πολίτες  οι πόρτα-πόρτα με επιστολή του τότε Δημάρχου.

14. Στις 30  Ιανουαρίου 2009: Για πρώτη φορά, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι, από τον Αύγουστο  2009, προβλέπεται η κατασκευή πλευρικών διοδίων στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα!

15.  Αν κάνουμε αυτή την εκτεταμένη αναφορά, είναι για να αναδείξουμε το πρόβλημα στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου, αλλά και υπενθυμίσουμε τις ενέργειες που έγιναν δραστήρια και συστηματικά, σε όλα τα επίπεδα, για να αντιμετωπιστεί  το μεγάλο αυτό ζήτημα με  διάλογο, με προτάσεις επίλυσης και με συνεχή ενημέρωση των Πολιτών, χωρίς μικροκομματικές η μικροπολιτικές σκοπιμότητες και υστεροβουλίες.

16.  Για την πληρότητα της παρουσίασης των στοιχείων αναφέρουμε και τα ομόφωνα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγίου Στεφάνου και της ΝΑΑΑ.
17.  Τέλος η κορύφωση της αντίδρασης των Πολιτών και της Αυτοδιοίκησης κατά των Διοδίων και της παρατηρούμενης κυκλοφοριακής συμφόρησης στην ευρύτερη περιοχή μας,  ήταν η συγκέντρωση της 11ης Μαρτίου του 2009, με την αποτροπή κάθε ενέργειας εγκατάστασης Διοδίων και οριστικής λύσης στο πρόβλημα, με προτάσεις και συζήτηση και όχι με κραυγές για εκτόνωση.

18.  Στο σημείο αυτό, και με την ιστορική παράθεση των γεγονότων και εγγράφων (για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλαιοί)  θα πρέπει να αναδείξουμε και τις άλλες παραμέτρους, που επιδεινώνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου – Κρυονερίου όπως:
a.      Η συνεχιζόμενη ίδρυση νέων μονάδων επιχειρήσεων.
b.      Η λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Αττικής των ΕΛΤΑ.
c.  Η σχεδιαζόμενη λειτουργία μονάδας απορριμμάτων στο Γραμματικό, με περαιτέρω επιβάρυνση της κυκλοφορίας στις πόλεις μας. Δυστυχώς καμιά από τις παραπάνω παραμέτρους δε συνυπολογίστηκε στις ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ. Κυριάρχησε η εισπρακτική διάσταση και μόνο, που είναι κατάφωρα αναποτελεσματική για τη λύση του ευρύτερου κυκλοφοριακού προβλήματος του Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου.

19. Αναλύοντας το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κόμβου Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου, δεν μπορούμε να στρουθοκαμηλίζουμε. Πρέπει  με συστηματικές ενέργειες να τελειώσει το έργο της Περιφέρειας Αττικής για τη βελτίωση των οδών Κρυονερίου, Χελμού, Λεωφ. Μαραθώνος. Είναι γνωστό ότι εδώ και 4 περίπου χρόνια έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες τοπογραφικής αποτύπωσης, οδοποιίας, ομβρίων, ηλεκτροφωτισμού, εξελίσσεται (που είναι άραγε σήμερα !!!) η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Επίσης  πρέπει να επαναφέρουμε επιτακτικά την πρόταση για τη δημιουργία Περιφερειακής Οδού, που θα παρακάμπτει τη σύνδεση του Αγ. Στεφάνου με τη Λεωφόρο Λίμνης Μαραθώνα.

20. Στην προσπάθεια να αποκρούσουμε τα σχέδια για την επιβολή διοδίων στον Α/Κ Αγ. Στεφάνου - Κρυονερίου αλλά και να προωθήσουμε αποτελεσματικές λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που μας ταλαιπωρεί θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και κοινωνικές δυνάμεις μέσω των οποίων θα επιτύχουμε το διπλό μας στόχο δηλαδή τη μη εγκατάσταση πλευρικών διοδίων αλλά και την επίλυση του συγκοινωνιακού προβλήματος.  Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να:
·        Οργανώσουμε  διαβούλευση με όλους τους συλλόγους και φορείς του Δήμου μας.
·        Συζητήσουμε διεξοδικά και πολιτισμένα και καθόλου δημαγωγικά (όπως  γίνεται όταν υπάρχει ακροατήριο)  στο Δημοτικό Συμβούλιο.
·        Συνεργαστούμε ουσιαστικά με την Περιφέρεια Αττικής.
·        Μιλήσουμε με τις Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας,  τους Εργαζόμενους σε αυτές, το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Αττικής. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις πράξεις ευθύνης των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης μας, μια σημαντική παρακαταθήκη για το αναπτυξιακό της μέλλον.
·  Τύχει της ευρύτερης δυνατής δημοσιότητας, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο  κυρίως σε πανελλαδικό.
·       Αρχίσει, μέσα από μια ισότιμη και ειλικρινή διαδικασία διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος. Στο διάλογο αυτό να προσέλθουμε με τους τεχνικούς και νομικούς μας εμπειρογνώμονες και συμβούλους, έχοντας χαράξει μια «κόκκινη γραμμή»  από την οποία δεν πρόκειται να αποστούμε: δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να δεχτούμε τοποθέτηση σταθμών διοδίων στις πόλεις μας και θα πρέπει να λυθεί άμεσα το κυκλοφοριακό πρόβλημα της περιοχής.

Για τη Δημοτική Παράταξη «Συμμαχία για τον Πολίτη»

Παναγιώτης Βορριάς
Πρόεδρος