Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ




               ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 10/11/2012


ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

(Έγκριση Συντονιστικής Γραμματείας 10/11/2012)



 1.     ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κοινωνία μας έχει εισέλθει πλέον σε μια νέα εποχή, που χαρακτηρίζεται από ραγδαίες εξελίξεις σε όλους ανεξάρτητα τους τομείς.

Κάθε πολίτης αξιώνει όλο και πιο επιτακτικά την ανάπτυξη μιας σταθερής προσπάθειας για να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του στην εργασία, στον πολιτισμό, στην υγεία, στην παιδεία, στην ασφάλεια στην τοπική του κοινωνία. Δηλαδή, ζητάει καλύτερη αποδοτικότητα στην ανάπτυξη, στις πολιτικές για το περιβάλλον και τη ζωή του γενικότερα.

Μια σύγχρονη Κίνηση Δημοτικής Κοινωνικής Ευθύνης για να πετύχει πρέπει να:

·         Χαράζει μια νέα πορεία  που να είναι προσανατολισμένη στον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων δομών της κοινωνίας και που θα ικανοποιεί τις νέες δημογραφικές απαιτήσεις μαζί με τις συνεχώς αναδυόμενες προσδοκίες των Δημοτών.
·   Παραμερίζει ό,τι πιο αντιδραστικό, παρασιτικό και αντιπαραγωγικό απομυζεί την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.
·  Ηγείται της αναγέννησης μιας μεγάλης Δημοτικής Παράταξης όλων των Δημοτών μας χωρίς αποκλεισμούς και με ισότιμη συμπόρευση με τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και τάσεις του τόπου μας.
·      Τολμά να κάνει τώρα τομές που θα ανατρέπουν τη σημερινή απραξία, που παρατηρείται στο Δήμο μας.
·  Προτείνει καινοτόμες και νεωτεριστικές προτάσεις ανάπτυξης, κοινωνικών αλλαγών αλλά και προτάσεις συμμετοχής και Συνεργασίας των Πολιτών.
·   Φροντίζει να στραφούν όλες οι δράσεις προς μία «όμορη» κατεύθυνση για να επιτυγχάνεται κάθε φορά το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Στην περιώνυμη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Λισαβόνα το 2000, που άλλαξε το status των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφηκε και υιοθετήθηκε  η άποψη ότι «τον 21ο αιώνα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο με το χθες. Η δημόσια πολιτική θα μετασχηματιστεί με τέτοιο τρόπο που όμοιος του δεν έχει εμφανιστεί στον πλανήτη μέχρι σήμερα. Στο μετασχηματισμό αυτό σημαντικός παράγοντας θα είναι ο Άνθρωπος με νέες δεξιότητες, γνώσεις αλλά και επιθυμία για συνεχή εκπαίδευση – επιμόρφωση, για συνεχείς αλλαγές και δυνατότητα συνεργασίας».

Αν τώρα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το περιεχόμενο των λέξεων, που αναφέρονται παραπάνω, θα μπορούσαμε να σημειώσουμε:

·         Καινοτόμες και Νεωτεριστικές προτάσεις Ανάπτυξης σημαίνουν:
o   Διαδικασίες μετατροπής των υπαρχόντων διεργασιών στην Κοινωνία και Ομογενοποίηση του κοινωνικού της ιστού.
o   Καθορισμός δικτύου μέσα από το οποίο θα παράγονται οι νεωτερισμοί και θα αναπτύσσονται  διαδικασίες αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων ή αντιστάσεων παρατηρούνται.
o   Διαχείριση των καινοτομιών με τη χρήση συστημάτων διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών μέσα από τα προγράμματα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, των Social Media κλπ.
o   Ανάπτυξη, επέκταση και διαχείριση προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας για όλους τους Πολίτες που έχουν ανάγκη και τελικά θα στοχεύουν στην καταξίωση της ανθρώπινης ζωής.
o   Ευρωπαϊκά προγράμματα, που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη του Δήμου μας, την επιμόρφωση των Δημοτών, τη συστηματική ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην κοινωνία μας και γενικότερα  στην εξασφάλιση ποιότητας ζωής.

·         Οι προτάσεις των Κοινωνικών Αλλαγών θα πρέπει να στηρίζονται:
o Στην ενδυνάμωση της θέσης των πολιτών μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, ουσιαστική και πραγματική λειτουργία της «Άμεσης Δημοκρατίας», σε πραγματικές συνεργασίες σε όλους τους τομείς δράσης της Κοινωνίας.
o Ριζική αλλαγή ιδεών και προσώπων και δρομολόγηση διαδικασιών διαδοχής και ανάδειξης νέων στελεχών και προσώπων, που δημιουργούν στην κοινωνία νέες τάσεις και προτάσεις, που δεν διαχειρίζονται απλά την εξουσία.
o   Άμεση εξυπηρέτηση των Δημοτών, χωρίς χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέσω της αποκέντρωσης των λειτουργιών του Δήμου (αρμοδιότητες Δημοτικών Κοινοτήτων), σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα διοίκησης, που μετασχηματίζουν τις δομές του Δήμου στα πλαίσια του «Καλλικράτη».
o   Έλεγχος της διαχείρισης των οικονομικών πόρων (δαπάνες) και των προμηθειών μέσα από κοινωνικό έλεγχο για να σταματήσουν οι αντεγκλήσεις, που τραυματίζουν τους ανθρώπους, την πολιτική και την κοινωνία (Ανεξάρτητη Αρχή Εσωτερικού Ελέγχου και Διαφάνειας).

·         Οι προτάσεις για Συνεργασία και Συμμετοχή:
o   Οδηγούν σε καινοτομίες και νεωτερισμούς
o   Αναδεικνύουν νέους δρόμους για την ποιότητα της Δημοκρατίας
o   Παράγουν πολιτική μέσα από κοινωνικό διάλογο και επικοινωνία
o   Αμβλύνουν  τις αντιθέσεις
o   Αναγορεύονται σε «εργαλεία ενδυνάμωσης» της πολιτικής, που διαμορφώνεται και γενικότερα της κοινωνίας
o   Οι Συνελεύσεις Κοινωνικών Εταίρων μπορούν και πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμετοχή των δημοτών μας και ταυτόχρονα να οριοθετούν σύγχρονους κανόνες Δημοκρατικής Συμμετοχής
o   Η ανάπτυξη συνεργασίας με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, η συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική λειτουργία με τους υπάρχοντες  τοπικούς Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς, συμπληρώνει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης».
o   Τέλος, οι κανόνες για σωστές συνεργασίες  πρέπει να στηρίζονται σε ειλικρινείς και αυθόρμητες σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία νέων πηγών που θα βελτιώνουν συνεχώς τη ζωή στις πόλεις μας.
 2.     ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Για να υποστηριχτούν όσα αναφέρονται παραπάνω, απαιτείται η οργάνωση (δομική) και λειτουργία (αρμοδιότητες, υπευθυνότητες και καθήκοντα) της Δημοτικής Κίνησης.

2.1.Δομή Δημοτικής Κίνησης Κοινωνικής Ευθύνης


2.2. Λειτουργία Δημοτικής Κίνησης
2.2.1 Επιτροπή Πρωτοβουλίας: έχει συντονιστικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες, υπευθυνότητες και καθήκοντα. Ειδικότερα:
·         Απόφαση για τη  στρατηγική και πολιτική της Δημοτικής Παράταξης.
·         Συγκροτεί ομάδα εργασίας που έχει σαν αντικείμενο την επεξεργασία των κανόνων λειτουργίας της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, της Συντονιστικής Γραμματείας, του Γενικού Διευθυντή και των Τομέων Ευθύνης.
·         Επιλέγει το όνομα και το λογότυπο της νέας Δημοτικής Παράταξης.
·  Αποφασίζει για τη διαδικασία επιλογής και ανάδειξης του επικεφαλής της νέας Δημοτικής Παράταξης, που θα είναι και ο υποψήφιος Δήμαρχος.
·     Καθοδήγηση της διαδικασίας διοίκησης της απόδοσης (στρατηγικός σχεδιασμός, έλεγχος πορείας κλπ).
·    Στελεχώνει τη Συντονιστική Γραμματεία, ορίζει τους υπευθύνους των Τομέων Ευθύνης και προτείνει το Γενικό Διευθυντή.
·         Έγκριση και ενδεχόμενη επανεξέταση των σχεδίων δράσης, των στόχων.
·  Συντονισμός δράσης των Τομέων Ευθύνης (ανάθεση αρμοδιοτήτων και καθηκόντων, επίλυση διαφορών, επίτευξη συνεργιών κλπ).
·         Θέματα επικοινωνίας
·         Σύγκλιση της Συνέλευσης Κοινωνικών Εταίρων (Σ.Κ.Ε.)

2.2.2. Συντονιστική Γραμματεία. Το έργο της συντονίζεται από το Γενικό Διευθυντή και έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες – υπευθυνότητες και καθήκοντα:
·  Την υποστήριξη και ενημέρωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, του Γενικού Διευθυντή και του υποψήφιου Δημάρχου στη χάραξη στρατηγικής και διοίκησης της απόδοσης του εκτελούμενου έργου.
·         Την  ανασκόπηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων/έργων της Επιτροπής Πρωτοβουλίας
·         Συζήτηση προετοιμασία θεμάτων προς υποβολή στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας.
·         Αναγνώριση επίλυση  θεμάτων που εκκρεμούν.
·         Συντονισμό διαφόρων λειτουργιών της Επιτροπής Πρωτοβουλίας
·         Συντονισμό κοινών λειτουργιών των Τομέων Ευθύνης, όταν κρίνεται αναγκαίο.
· Τον κοινωνικό έλεγχο των οικονομικών πόρων και προμηθειών και τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών θεμάτων της Δημοτικής Παράταξης.
·    Διάφορα θέματα, που αφορούν την γραμματειακή υποστήριξη της Δημοτικής Παράταξης (προβολή, συνεργασίες κλπ).
·         Στη Συντονιστική Γραμματεία συμμετέχουν:
o   Ο Συντονιστής (Γενικός Διευθυντής), που ορίζεται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, μετά από πρόταση του υποψηφίου Δημάρχου.
o   Οι υπεύθυνοι Τομέων Ευθύνης.
o   Τρία (3) μέλη από πολίτες – φίλους της δημοτικής παράταξης, που ορίζονται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας, μετά από πρόταση του Συντονιστή Γενικού Διευθυντή.
2.2.3. Τομείς Ευθύνης. Αρχικά οι αρμοδιότητες των Τομέων Ευθύνης καθορίζονται ως εξής:
·         Διαμόρφωσης Στρατηγικής (Διακήρυξη, Προγραμματικό Πλαίσιο, Εκλογικό Πρόγραμμα)
·         Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις
·          Συντονισμός Δημοτικών Συμβούλων και Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων
·         Οικονομικά
2.2.4. Ομάδες Εργασίας. Οι υπευθυνότητες προτείνονται να είναι η επεξεργασία των κανόνων λειτουργίας της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και της Συντονιστικής Επιτροπής
2.2.5. Γενικός Διευθυντής. Ο Γενικός Διευθυντής ορίζεται από την Επιτροπή Πρωτοβουλίας και έχει τις παρακάτω υπευθυνότητες και καθήκοντα:
·     Συντονίζει την οργανωτική λειτουργία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και προετοιμάζει τα θέμα που είναι να συζητηθούν σε αυτήν.
·    Διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους της Δημοτικής Παράταξης και συντάσσει ετήσιες  θεματικές εκθέσεις για συζήτηση στην Επιτροπή Πρωτοβουλίας.
·         Συμμετέχει στις συνεδριάσεις των οργάνων της Δημοτικής Παράταξης χωρίς δικαίωμα ψήφου.
·         Διευθύνει τη Συντονιστική Γραμματεία.
·    Δεν μπορεί να συμμετέχει σαν υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές, εκτός εάν παραιτηθεί τουλάχιστον 2 μήνες πριν από αυτές.
  Συνέλευση Κοινωνικών Εταίρων
Για θέματα γενικότερου κοινωνικού ή τοπικού ενδιαφέροντος προτείνεται η σύσταση μιας διευρυμένης ομάδας (Συνέλευση Κοινωνικών Εταίρων) στην οποία θα συμμετέχουν εκτός των οργάνων της Δημοτικής Παράταξης και μέλη που αποδέχονται τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας της Δημοτικής Παράταξης όπως:
  • Δημότες
  • Εκπρόσωποι διαφόρων Συλλόγων και Φορέων του Δήμου
  • Πολίτες από διάφορες πολιτικές, κοινωνικές τάσεις και ρεύματα
  • Οι αποφάσεις του Σ.Κ.Ε. δεν είναι δεσμευτικές, θα πρέπει όμως να λαμβάνονται υπόψη στη χάραξη της πολιτικής και στρατηγικής
Οι συναντήσεις θα γίνονται με την μορφή Forum Επικοινωνίας με συγκεκριμένο θεματολόγιο (θέμα ή σύνολο θεμάτων).

  1. Ανεξάρτητη Αρχή Εσωτερικού Ελέγχου και Διαφάνειας
Είναι μια τριμελής ανεξάρτητη αρχή, που εκλέγεται από τη Συνέλευση Κοινωνικών Εταίρων και λογοδοτεί ΜΟΝΟ σε αυτή.
Έργο της ανεξάρτητης αυτής αρχής είναι ο έλεγχος των οικονομικών της Δημοτικής Παράταξης και η εφαρμογή των διαδικασιών που περιλαμβάνονται στο παρόν κείμενο.
Όλα τα μέλη και οι Επιτροπές της Δημοτικής Παράταξης είναι υποχρεωμένα να της παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια για την εκτέλεση του έργου της.