Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

                                              
Κάποιες σκέψεις –προτάσεις , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία  

                                                                                         
Την Τρίτη ηλικία την  προσδιορίζει εκτός από την συνταξιοδότηση , η βοήθεια κάθε μορφής που προσφέρει στα παιδιά και στα εγγόνια. Το Καφενείο,  η συζήτηση ,οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις ,οι  εκδρομές και τα θαλάσσια μπάνια με το ΚΑΠΗ.

Θα μπορούσε όμως  να είναι και η μεταφορά εμπειρίας και γνώσης σε συνομήλικους και νεότερους,  παραδοσιακών δεξιοτήτων , όπως  το κέντημα , το πλέξιμο  το ράψιμο κ.α.

Θα μπορούσε  ακόμη να είναι η υιοθεσία από  κάθε ΚΑΠΗ, ενός κοινοτικού χώρου , όπως μιας παιδικής χαράς , ενός πάρκου  ή μιας πλατείας, όπου με την δική τους συμπληρωματική συμβολή  θα φρόντιζαν με βάψιμο και κηπουρική περιποίηση ,  εθελοντικά, τέτοιους  χώρους . Εννοείται, με υλικά που θα τους χορηγεί ο Δήμος μέσω της ΕΣΤΙΑΣ.

Κατά την άποψη μου , έτσι , μπορούν να επιτευχθούν μια σειρά στόχοι  για τους ηλικιωμένους, όπως η δραστηριότητα , η κινητικότητα  ( όχι με την έννοια που ακούγεται στις μέρες μας ), η δημιουργία και η προσφορά, όπως  και η αντίσταση στην  ΑΝΟΙΑ.

Αλλά και στους νεότερους ,στα παιδιά και στα εγγόνια που είναι χρήστες αυτών των χώρων  θα δημιουργήσει ένα αίσθημα σεβασμού για αυτούς τους χώρους , και θαυμασμού για ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους έκαναν για να απολαμβάνουν όλοι . Ένα παράδειγμα αγάπης προς τα κοινά και τον τόπο, που λείπει από την κοινωνία μας  .


ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Δημοτικός  Σύμβουλος