Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Επιστολή κυρίας Παπαπαπαναγιώτου για το Δασικό

                  ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 08/06/2017


Κύριε Δήμαρχε ,

    Την Πέμπτη 11-5-2017, στην περιφέρεια, συζητήθηκε ο νόμος 4467/2017,  όπως ισχύει σήμερα και αφορά τους δασικούς χάρτες.

  Πιστεύω ότι ήδη θα έχετε ενημερωθεί για το συμβούλιο αυτό στην Περιφέρεια.

Εγώ καθυστέρησα να σας ενημερώσω, ελπίζοντας ότι θα μπορούσα να εξασφαλίσω και τα πρακτικά της συνεδρίασης, να τα επισυνάψω στην ενημέρωση.

   Αυτό δεν κατέστη δυνατό, έτσι αποφάσισα να σας ενημερώσω μόνο με τις δικές μου σημειώσεις..
 Το κοινωνικό τοπιογράφημα της συνάντησης είχε ως εξής:

 Υπουργός κύριος Φάμελος, Περιφερειάρχης κυρία Δούρου, Πρόεδρος  και μέλη του Δ.Σ της Περιφέρειας πολλοί Δασάρχες, γενικώς εκπρόσωποι Δασικών οργανώσεων, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων. Κανείς Δήμαρχος, κανείς εκπρόσωπος Δήμων της περιφέρειας . 

   Εισηγητής, ο  Αντιπεριφερειάρχης κύριος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έκανε μία σχετικά ρεαλιστική προσέγγιση των προβλημάτων που αναδεικνύονται, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Ως πρώην δήμαρχος είχε εμπειρία των προβλημάτων αυτών και ζητούσε παρεμβάσεις, ώστε να βρεθούν για πολλές περιοχές οι δικαιότερα βιώσιμες κοινωνικές λύσεις.

  Κύριε Δήμαρχε, γίνονται σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο αυτό, όπως  π.χ. η τροποποίηση για την άρση των αναδασώσεων στις γεωργικές εκτάσεις .

   Το σημαντικό από την  τοποθέτηση του Υπουργού κύριου Φάμελου, είναι ότι τα έχουν βρει «πολύ ζόρικα» στις περιοχές, όπου ήδη έχουν γίνει αναρτήσεις και «τείνει χείρα συνεργασίας» στους Δημάρχους, να κάνουν προτάσεις στο Υπουργείο, να συνεχιστεί ο διάλογος .

  Τόνισε δε, ότι μόνο το 30% των δημάρχων ανταποκρίθηκε στα ζητούμενα, από το Υπουργείο. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό και υπάρχει κίνδυνος σε περιοχές όπου οι Δήμοι παραμένουν αδρανείς, οι δασικοί χάρτες να επικυρωθούν ερήμην τους.

  Δόθηκε παράταση υποβολής χαρτών από τους δήμους στο υπουργείο η 12 Ιουνίου 2017.
   Αν, λοιπόν, ο Δήμος μας, κ. Δήμαρχε, επιμένει μόνο σε πολιτικές αποφάσεις, χωρίς επιστημονική υποστήριξη από την αρμόδια υπηρεσία του, τότε, προφανώς οι προτάσεις αυτές απλά δε θα ληφθούν καν υπόψη από το υπουργείο.

   Ο Δήμος Διονύσου έχει πολλά 'πατήματα' να υποστηρίξει πολλές περιοχές του. Επίσης, για πρώτη φορά, μέσω των οικιστικών πυκνώσεων δίνεται η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων δύσκολων όπως π.χ το δικό μας Σπατατζίκι κ.α.

   Το θέμα θέλει καλή ενημέρωση και επιθετική παρέμβαση, τα νομικά που μας χρειάζονται υπάρχουν. Ο 4280, σε κάθε περίπτωση, έχει αφήσει τις παρακαταθήκες του, πρέπει να συλλέξουμε τα καλά των προηγούμενων νόμων, τα καλά του τωρινού νόμου και να υπερασπιστούμε τον Δήμο μας συνολικά όσο καλύτερα γίνεται.

   Αν ολιγωρήσουμε θα αποφασίσουν άλλοι για εμάς και αυτό θα καταντήσει κοινωνικά και πολιτικά ασυγχώρητο.
     
                                                                           Με εκτίμηση ,
                                                                   Λένα  Παπαπαναγιώτου