Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2017



ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 12/02/2017

Θέμα: Προγραμματισμός Δράσης 2017

1.      ΓΕΝΙΚΑ

Ο προγραμματισμός δράσεων της Δημοτικής μας Παράταξης αποσκοπεί στην εκπόνηση και έγκριση από τη Γενική Συνέλευση ενός προγράμματος «πολυτομεακού» χαρακτήρα στο οποίο θα αντανακλώνται η βούληση και το όραμα των Μελών της με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του Δήμου μας.

Από την ανάλυση των πεπραγμένων του Δημοτικού Συμβουλίου και την γενική εικόνα του Δήμου, φαίνεται ότι η περιοχή μας μαστίζεται από σωρεία προβλημάτων, τα οποία ο Δήμαρχος και οι Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας προσπαθούν να τα υποβαθμίσουν επειδή δεν έχουν τη θέληση, τους μηχανισμούς και τη διάθεση να προχωρήσουν στην επίλυσή τους.

Η Παράταξή μας προσπαθεί μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται στο Καταστατικό της και την υλοποίηση των κατ έτος δημοσιευμένων προγραμμάτων δράσης, μεμονωμένα ή και με την συνεργασία με άλλες Δημοτικές Παρατάξεις  να αναδείξει και να προβάλλει τα περιβαντολογικά, τα λειτουργικά, τα πολιτιστικά και τα θέματα παιδείας του Δήμου, έτσι ώστε να κρατήσει ενημερωμένο το Πολίτη του Δήμου και να συνεισφέρει στο μέτρο των δυνατοτήτων της στην επίλυσή τους.

Η λήψη των αποφάσεων επί του προγράμματος δράσεων, δεν στηρίζεται μόνο στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά  ενσωματώνει και τις ανάγκες και προσδοκίες των κατοίκων του Δήμου μας.

Προκειμένου να καταγράψουμε το πρόγραμμα δράσης της Δημοτικής Παράταξης μας για τον επόμενο χρόνο, λάβαμε υπό οψιν μας τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιδιώξεις των επιτροπών, εντοπίσαμε τα αδύνατα σημεία και έχοντας υπ όψιν το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα θα επιδιώξουμε  να υλοποιήσουμε  τους παρακάτω γενικούς στόχους με σκοπό την βελτίωση των διαδικασιών και την απρόσκοπτη λειτουργία της παράταξής μας:

α. Να αναδείξουμε τα τοπικά γεγονότα και θέματα προβλήματα μέσα από συνεχή επικοινωνία με τους συλλόγους, πολίτες, φορείς.
β.  Να προωθήσουμε τη συμμετοχική διαδικασία και πρωτοβουλία των δημοτών και να ενεργοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες της Δημοτικής Παράταξης.
γ. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να προωθήσουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και βιώσιμης ανάπτυξης .
δ. Να συνεχίσουμε  να παρεμβαίνουμε  στα αυτοδιοικητικά θέματα, σύμφωνα με τις αρχές της στο βαθμό που επηρεάζουν την ζωή των δημοτών.
ε. Να αξιοποιείσουμε τη θεσμική και λειτουργική εμπειρία των μελών μας και να προωθήσουμε τη φιλοσοφία αξιολόγησης , συνεργασίας και διαφάνειας.
στ. Να οργανώσουμε και να τυποποιήσουμε τη ροή πληροφοριών έτσι ώστε να συμβάλλουμε  στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δομών και μηχανισμών της Δημοτικής Παράταξης.
ζ. Να συμβάλλουμε με δημιουργικές προτάσεις στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών του Δήμου μας.

Ειδικότερα. Ο Προγραμματισμός Δράσης της Δημοτικής Παράταξης δεν μπορεί να είναι ούτε προϊόν θεωρητικής επεξεργασίας ούτε επιβολής εκ των άνω. Ο προγραμματισμός οφείλει να είναι σε αντιστοιχία με το όραμα και τη βούληση της Παράταξης να υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων και την καλλιέργεια κλίματος εποικοδομητικής συνεργασίας με άλλες παρατάξεις ώστε να διαμορφώνεται το ευρύτερο δυνατό μέτωπο συναίνεσης και επιρροής προς τα κέντρα κεντρικής ή τοπικής εξουσίας που είναι αρμόδια για την επίλυση των προβλημάτων. Η Δημοτική Παράταξη διαθέτει στελέχη με αυτοδιοικητική εμπειρία, τεχνική επάρκεια και τεχνογνωσία και θα συνεχίσει να συμβάλει με πρωτοβουλίες και θέσεις στην δρομολόγηση λύσεων όπως έπραξε για τα μεγάλα εκκρεμή ζητήματα όπως αυτά καταγράφονται αναλυτικά στις επί μέρους εισηγήσεις για το ΔΑΣΙΚΌ-ΟΙΚΙΣΤΙΚΌ, ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΈΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΆΡΤΩΝ.

     Τα μεγάλα αυτά θέματα που αφορούν στο σύνολό των δημοτών θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στην πρώτη γραμμή υπεύθυνης δράσης .Στον προγραμματισμό δράσης της Παράταξης θα ενσωματωθούν ενέργειες που αφορούν το οξύ πρόβλημα της ασφάλειας της ζωής και της περιουσίας των δημοτών καθώς και θέματα που αφορούν τις σχολικές μονάδες/κτήρια ως προς την επάρκεια, την αισθητική και τη λειτουργική ασφάλεια των μαθητών.

     Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ετέθησαν από τους παρευρισκόμενους και τους προσκεκλημένους θέματα που αφορούσαν την ανάπτυξη κοινωνικών δομών, την προσήκουσα βοήθεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και την αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης με την επιλογή στοχευμένων έργων που συνοδεύονται από απαραίτητες  μελέτες ωριμότητας .

  
     Στη Γενική Συνέλευση ετέθη και το κρίσιμο θέμα της ομογενοποίησης απόψεων και χάραξης κοινών δράσεων μεταξύ των κατοίκων των δημοτικών ενοτήτων ώστε να περιορισθεί ο κατακερματισμός και να ενισχυθεί το συλλογικό ενδιαφέρον. Η ομογενοποίηση σε συνδυασμό με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων θα απασχολήσουν τα όργανα της Παράταξης προκειμένου να προσδιορισθούν κατάλληλες δράσεις.
   


2.      ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Μετά τα παραπάνω η Γενική Συνέλευση προς την οποία υποβάλλεται το παρόν καλείται:

α.  Να εγκρίνει τις εισηγήσεις παραγράφου 1  παρόντος,
β. Να εξουσιοδοτήσει τα θεσμοθετημένα όργανα της Δημοτικής Παράταξης για λήψη προβλεπόμενων ενεργειών.
γ. Το γραφείο τύπου να  δημοσιεύσει στο τύπο περίληψη  παρόντος.


Για τη  Συντονιστική Γραμματεία


Γεωργιάδης Παναγιώτης