Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΘΕΣΕΙΣ - ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ "ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ" ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (Δ.Κ. ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) & ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΝΘΕΩΝ (Δ.Κ. ΑΝΟΙΞΗΣ)

 ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, 01/08/2013
                             


Με αφορμή τα διάφορα ανυπόστατα και κακόβουλα δημοσιεύματα σε blog Δημοτικής Παράταξης σχετικά με τα όρια του οικισμού Αγίου Στεφάνου και των λεγόμενων «αναδασωτέων» Αγίας Παρασκευής (Δ.Κ. Αγίου Στεφάνου) και Οικισμού Ανθέων (Δ.Κ. Άνοιξης) δίνουμε στη δημοσιότητα τις ενέργειες που είχαν γίνει από κοινού από τους Δήμους Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης.

Κατανοούμε ορισμένους που δεν μπορούν να αντιληφθούν, ακόμη και τώρα, ότι δεν υπάρχουν πλέον «βασιλείς», «αυτοκράτορες» και «παντογνώστες». Δεν τους φοβάται κανένας, όσο και αν φωνάζουν. Άργησαν βλέπεται να ξυπνήσουν από τον πολιτικό τους λήθαργο (δικαιολογημένα γιατί τότε το πρόβλημα είχε για αυτούς μόνο προσωπικό ενδιαφέρον) και τώρα όσο και αν διαδίδουν ανυπόστατες και ψευδείς πληροφορίες δεν μπορούν να επιβάλουν ετσιθελικά τις απόψεις τους. 

Τέλος για τα άρθρα 23 και 24 του νόμου «Μπιρμπίλη» που επίσης είναι ένα «πιασάρικο»  για αυτούς θέμα, αλλά επιζήμιο για τους Πολίτες, με παλαιότερη ανάρτηση στο blog της Δημοτικής μας Παράταξης, έχουμε δώσει στη δημοσιότητα έγγραφα με τις ενέργειες που έχουν γίνει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σε τέτοια θέματα αλλά αντίθετα όλοι μαζί να παλέψουμε για την επίλυσή τους.

Συνημμένα: (2)
  
Βορριάς Παναγιώτης
Πρόεδρος



=================================================================================

1ο Συνημμένο 

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ                                                                                                                05/07/2007

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ
ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΗΣ

Σε συνέχεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Στέφανο στις 4/7/2007 με την παρουσία:

·       Των Βουλευτών: κ.κ. Αθ. Μπούρα, Γ. Βλάχου, Θαν. Κατσιγιάννη, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Ντ. Βρεττού, Ηλ. Παπαηλία, Βασ. Οικονόμου, Θαν. Λεβέντη,
·         Του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδα Κουρή,
·         Του κυρίου Δέπου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Πάγκαλου,
·         Των Δημάρχων Αγίου Στεφάνου κ. Π. Βορριά και Άνοιξης κ. Γ. Νικητόπουλου,
·         Του  καθηγητή κ. Δ. Χριστοφιλόπουλου και Μηχανικού κ. Γ. Μυστηλιάδη,

συζητήθηκε το πρόβλημα του αναδασωτέου των περιοχών Αγ. Παρασκευής Αγίου Στεφάνου και Ανθέων Άνοιξης.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, υιοθετήθηκε ομόφωνα η παρακάτω άποψη:

1. Να συνταχθεί με ευθύνη του Τεχνικού Συμβούλου του Δήμου Αγίου Στεφάνου κυρίου Γ. Μυστηλιάδη και των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας (κ. Φούρλαρη και κ.  Ξυνομηλάκη) ένα σύντομο ιστορικό του υπάρχοντος προβλήματος.
2.     Να ληφθούν (αν δεν υπάρχουν) αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων Αγίου Στεφάνου και Άνοιξης και
3.      Να συνταχθεί σχέδιο τροπολογίας.

Όλα τα προαναφερόμενα να δοθούν σε όλους τους Βουλευτές του Νομού, το ταχύτερο δυνατό, για την εισαγωγή της τροπολογίας σε νόμο σχετικό με το θέμα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ενδιαφερόμενοι κάτοικοι οι οποίοι συμφώνησαν με την παραπάνω απόφαση.


ΒΟΡΡΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ


=================================================================================

2ο Συνημμένο

Άγιος Στέφανος 09/04/2008

Παρέμβαση  του  Δημάρχου  κ. Παναγ. Βορριά  στην  εκδήλωση
 του Συλλόγου Αγίας Παρασκευής για το «Αναδασωτέο»

Κύριοι Βουλευτές,
Κύριε Νομάρχα,
Κύριε Αντινομάρχη,
Κύριε Δήμαρχε της Άνοιξης
Κύριοι Συνάδελφοι,
Κύριοι εκπρόσωποι των Φορέων και Συλλόγων
Κυρίες και Κύριοι,

Οφείλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή της τοποθέτησής μου ότι, δεν θα αποδεχόμασταν  ποτέ  θέσεις και προτάσεις, αν αυτές δεν είχαν και δεν έχουν να κάνουν με το σύνολο της πόλης και τα προβλήματά της.

Δεν εφαρμόζουμε την πολιτική του «ναι σε όλα» για να ικανοποιήσουμε κοντόφθαλμες επιδιώξεις και πρόσκαιρα παραταξιακά κέρδη.

Είναι γνωστό σε όλους ότι, έχουμε υιοθετήσει και υποστηρίζουμε βασικές αρχές, που αναφέρονται στο περιβάλλον, την αειφορία και την πράσινη οικονομία.

Το πρόβλημα του Αναδασωτέου της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Στέφανο και Ανθέων στην Άνοιξη είναι πρόβλημα που αφορά τις πόλεις μας, τους κατοίκους των πόλεων αυτών και την κοινωνία γενικότερα, έχει γίνει κατανοητό και αυτό το δείχνει η παρουσία όλων των παρευρισκόμενων στη σημερινή μας συνάντηση.

Πραγματικά, φοβάμαι ότι, θα γίνω ιδιαίτερο μονότονος, αν αρχίσω να απαριθμώ ένα -ένα όλα εκείνα τα έγγραφα τα οποία τεκμηριώνουν τα δίκαια των θέσεων μας. Εκ των πραγμάτων, όμως, είμαι υποχρεωμένος, επειδή σήμερα συμμετέχουν και πολίτες, εκπρόσωποι φορέων και κρατικών υπηρεσιών  να αναφερθώ σε ένα σύντομο ιστορικό για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια αναζήτησης λύσεων όλοι από το ίδιο σημείο γνώσης και πληροφορίας.

Το 1982, με Νομαρχιακή Απόφαση, κηρύχθηκε ως αναδασωτέα περιοχή 550 στρεμμάτων που βρίσκεται ΕΝΤΟΣ των διοικητικών ορίων των Δήμων Αγίου Στεφάνου και  Άνοιξης.

Σημειώνουμε ότι, με την απόφαση αυτή, ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ & ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ η εν λόγω περιοχή χαρακτηρίζεται ως Δημόσια διακατεχόμενη δασική έκταση.

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την προαναφερόμενη απόφαση ακόμη και ΠΑΡΑΝΟΜΗ, γιατί σύμφωνα με το Νόμο 998/79 άρθρο 3, «δεν υπάγονται στις διατάξεις περί προστασίας δασών οικισμοί προϋφιστάμενοι του έτους 1923». Επίσης, με το Νόμο  999/79 άρθρο 9 παράγραφος 2, «κηρύξεις ως αναδασωτέων εκτάσεων θεωρούνται ανακληθείσες καθ’ ά σημεία αφορούν εκτάσεις οικισμών προ του έτους 1923». Επίσης, λανθασμένα και καθ’ υπερβολή περιέλαβε και περιοχές αγροτικών κληροτεμαχίων που ευρίσκονται εντός των ορίων των  προ του 1923 οικισμών.

Είναι όμως ο Άγιος Στέφανος οικισμός προϋφιστάμενος του 1923;

Σε δημόσια τοποθέτησή μου, την οποία φιλοξένησε ο τοπικός τύπος με εκτενέστατη αναφορά του, αναφέρθηκα  διεξοδικά στην ύπαρξη του οικισμού προ του 1923 και  τα όρια του. Σαν βασικό έγγραφο τεκμηρίωσης χρησιμοποίησα την εισήγηση – ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού ΣΧΟΠ. Για την οικονομία του χρόνου δεν θα αναφερθώ διεξοδικά στο θέμα, θα καταθέσω όμως την πλήρη εισήγησή μου για τα πρακτικά.

Κρίνω  σκόπιμο να προσθέσω δύο τελευταία έγγραφα που, κατά την άποψή μου, μπορούν να βοηθήσουν τον περαιτέρω προβληματισμό μας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 48314/ 22. 11. 2007 επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα υφιστάμενα  όρια του οικισμού Αγίου Στεφάνου μεταξύ των άλλων αναφέρει:

«……Η Απόφαση του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής του έτους 1976 είναι ανίσχυρη όπως κρίθηκε από το ΣτΕ …….. πλην όμως από το σύνολο των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες μέχρι το έτος 1983 και εκδίδονται από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου από το 1983 μέχρι και σήμερα αποδεικνύεται ότι τα όρια ταυτίζονται με τα πραγματικά. Εξάλλου στο χρονικό διάστημα 55 και πλέον ετών που έχει παρέλθει από την έκδοση της απόφασης του 1940 έχει δημιουργηθεί πραγματική κατάσταση με την ανέγερση πλήθους οικοδομών, κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων κλπ».

Ειδικότερα δε για το Αναδασωτέο Τμήμα, στο IV τμήμα του προαναφερόμενου εγγράφου του επισημαίνει:

«Κατά την άποψη της Υπηρεσίας μας, με βάση πολεοδομικά κριτήρια:
  • …………………………………………………………………………
  • Τα τμήματα της έκτασης που έχουν δημιουργηθεί πραγματικά δεδομένα με βάση την οικιστική ανάπτυξη του οικισμού και είναι ήδη δομημένα πρέπει να αποδεσμευτούν από το χαρακτηρισμό των «αναδασωτέων περιοχών». Επισημαίνουμε ότι στην περιοχή έχουν ανεγερθεί πολλές οικοδομές με οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου ως «εντός ορίων οικισμού»».

Τέλος, ο Οργανισμός  Αθήνας, με πρόσφατο έγγραφο  του 485/05.03.2008  επιβεβαιώνει την ισχύ  του  Γ.Π.Σ. και  αναφέρει:

«Με βάση την υπ αριθμ 3431/2006 απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται η Απόφαση  ……… του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που αφορά την πολεοδομική ενότητα 1 και ΟΧΙ το Γ.Π.Σ.»

Είναι συνεπώς προφανές και έξω από κάθε αμφισβήτηση ότι, ο Άγιος Στέφανος έχει σαφή όρια στα οποία δεν μπορεί να εφαρμοστούν νόμοι για αναδασώσεις.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ λίγο και στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέσεις  του  Υπουργείου Γεωργίας

Το Υπουργείο Γεωργίας, με έγγραφό του το 1993, επικαλούμενο την απόφαση του ΣτΕ, ζήτησε την τροποποίηση της σχετικής απόφασης του Νομάρχη του 1976, πλην όμως το μόνο αρμόδιο για το θέμα αυτό ΥΠΕΧΩΔΕ, απέρριψε το αίτημα αυτό.

Στη συνέχεια, υπάρχουν αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας με τις οποίες:

1.      Επιτρέπει την κατάτμηση 50 στρεμμάτων ευρισκομένων εντός ορίων οικισμού (1950).
2.      Το Δασαρχείο Πεντέλης (1991) αναγνώρισε ότι, τα όρια της οικιστικής περιοχής της κοινότητας Αγίου Στεφάνου, που προϋπήρχαν του 1923, καθορίστηκαν με  απόφαση του 1940 και στη συνέχεια διευκρινίστηκαν με την απόφαση του Νομάρχη του 1976  «ισχύουσα έτι ακόμη».
3.      Ο Υπουργός Γεωργίας, το 1993 με απόφασή του, πέραν όλων των άλλων, κάνει αποδεκτή σχετική γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία κρίθηκε ότι, πρέπει να διορθωθεί η εγγραφή στο Κτηματικό Χάρτη και στον κτηματολογικό πίνακα έκτασης, επειδή εμπίπτει στα όρια του οικισμού Αγίου Στεφάνου, όπως ορίστηκαν με την Νομαρχιακή απόφαση του 1976. Ακόμη, ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρει ότι, μπορεί να κρίθηκε ανίσχυρη η πράξη του Νομάρχη από το ΣτΕ, κάνει όμως αποδεκτή την 455/93 γνωμοδότηση  της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  - «αποτελεί δεδικασμένο που δεσμεύει κατά τη δίκη επί της οποίας εξεδόθη διαδίκους σε κάθε μεταγενέστερη ενώπιον άλλου δικαστηρίου διαφορά ….».
4.      Το Δασονομείο Αγίου Στεφάνου, το 1999, επισημαίνει τελικά από τα στοιχεία που δόθηκαν από το Δασαρχείο Πεντέλης ότι, «η έκταση στην οποία αφορά η άδεια οικοδομής (αναγράφεται ο αριθμός) εμπίπτει στον προϋφιστάμενο οικισμό Αγίου Στεφάνου ….. για τον οποίο η Πολεοδομία Καπανδριτίου εκδίδει νόμιμες άδειες».

Πρέπει όμως να αναφέρω και εδώ ένα τελευταίο έγγραφο του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έρχεται σε απάντηση του προαναφερόμενου τελευταίου εγγράφου του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το εν λόγω Υπουργείο αναφέρει επί λέξει στην 3η & 4η παράγραφό του:

3) Σε ότι αφορά το τρίτο κεφάλαιο του σχετικού εγγράφου  (Έκδοση οικοδομικών αδειών) και ειδικότερα τη δεύτερη παράγραφο, επισημαίνουμε ότι στις περιπτώσεις των οικισμών στους οποίους δεν έχουν καθοριστεί  όρια οικισμού, είναι απαραίτητη η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού από τον οικείο Δασάρχη, για να αποφεύγεται η οικοπεδοποίηση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και η πιθανή ταλαιπωρία των πολιτών.
4) Τέλος. Όσο αφορά την πολεοδομική οργάνωση του οικισμού, όπως σας πληροφορήσαμε με το ……… σχετικό η απόφαση ……. Του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, «έγκριση Γ.Π.Σ. Αγ. Στεφάνου» είναι ανακλητέα, γιατί συμπεριλήφθησαν σε αυτό δάση και δασικές εκτάσεις και δεν συνυπογράφεται από τον Υπουργό Γεωργίας.

Κυρίες και Κύριοι,

Εύλογα σε όλους μας γεννιέται το ερώτημα «Τελικά σε αυτή τη χώρα ποιος κυβερνά» για να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Βάλτε σε μια λογική αντιστοίχιση τα έγγραφα και καταλήξτε σε ένα λογικό συμπέρασμα (αν μπορεί να υπάρξει τέτοιο).

Τελικά μήπως:

  1. Οι εκάστοτε Πολεοδομικές Υπηρεσίες δεν εξέδιδαν οικοδομικές άδειες και δεν έκαναν όλες τις Διοικητικές Πράξεις, που ενέπιπταν στις αρμοδιότητές τους;
  2. Οι Οικονομικές Υπηρεσίες του Κράτους (Εφορία, Υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Υπηρεσία κλπ) δεν καθόριζαν τις αντικειμενικές αξίες για τα οικόπεδα και δεν εισέπρατταν τους φόρους μεταβίβασης;
  3. Το Υποθηκοφυλακείο δεν μετέγραφε τις πράξεις που συνέτασσαν οι Συμβολαιογράφοι;
  4. Οι ΔΕΚΟ δεν εκτελούσαν και εκτελούν έργα υποδομής;
  5. Οι Δήμοι δεν εισέπρατταν και εξακολουθούν να εισπράττουν ΤΑΠ, Δημοτικά τέλη και φόρους ή δεν εκτελούν και αυτοί έργα υποδομής;
  6. Δεν διέρχεται δρόμος του ΥΠΕΧΩΔΕ (Λεωφόρος Μαραθώνος) από την ψευδεπίγραφα ονομαζόμενη «αναδασωτέα» περιοχή;
  7. Δεν έχουν περάσει 20 χρόνια από την Νομαρχιακή Απόφαση του 1982;
  8. Η περιοχή δεν είναι σήμερα κτισμένη κατά 90% και πάνω;
  9. Θα αναδασώσουμε τις ταράτσες των σπιτιών;

Για μας, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση των ορίων του Οικισμού και συνεπώς δεν υπάρχει  «αναδασωτέο».

Είμαστε υπέρ του Σχεδίου Πόλης, και μέσω αυτού, υπέρ του καθορισμού  χρήσης γης και του καθορισμού Συντελεστών Δόμησης, που θα προστατεύουν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής αλλά και τις ιδιοκτησίες.

Ο οικισμός του Αγ. Στεφάνου, κατά τους ειδικούς, είναι ίσως από τους πιο σαφώς τεκμηριωμένους οικισμούς της Ελλάδος. Προκαλώ κάθε ειδικό ή από πολίτη να βρει  ένα αυθαίρετο στον Άγιο Στέφανο, ένα σπίτι που να μην έχει κτιστεί με νόμιμη άδεια. Ας μας βρούνε ένα…

Αγαπητοί Φίλοι,

Καλούμε όσους  θέλουν  να βοηθήσουν τον Άγιο Στέφανο και την Άνοιξη προς την κατεύθυνση αυτή, ας έρθουν  να βοηθήσουν να βρούμε λύσεις ναι επιλύσουμε οριστικά  το ζήτημα.

Στις πόλεις μας δεν κάναμε κανένα αναψυκτήριο και δε δώσαμε ρεύμα σε στάνες .  Έχουμε ένα δομημένο οικιστικό ιστό, που τα όρια του τεκμηριώνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Πρέπει να τελειώσει αυτή  η ιστορία.

Θα μου επιτρέψετε για την πληρότητα της ενημέρωσής σας να σας αναφέρω  τις ενέργειες που κάναμε, σαν ΟΤΑ, μέχρι σήμερα:

2006 - 2007

  1. Επιστολές της τότε Κοινότητας Άνοιξης προς Γ.Γ. Περιφέρειας και Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.
  2. Συναντήσεις με Γ.Γ. Περιφέρειας και Νομάρχη καθώς και ΥΠΕΧΩΔΕ
  3. Ομόφωνη  απόφαση  Δ.Σ.  Αγίου Στεφάνου
  4. Σύσκεψη στο Γραφείο του Νομάρχη με την παρουσία των Δημάρχων
  5. Υποβολή προτάσεων προς τον κ. Νομάρχη. Χάραξη κοινής πορείας αντιμετώπισης του προβλήματος.
  6. Σύνταξη επιστολής της ΝΑΑΑ προς συναρμόδια για το θέμα Υπουργεία και  Γ.Γ. Περιφέρειας.
  7. Ανάθεση σε καθηγητή Πανεπιστημίου της  νομικής  υποστήριξης
  8. Υιοθέτηση της πρότασης από  κ. Νομάρχη και Δημάρχους
  9. Συναντήσεις κ. Νομάρχη και Δημάρχων στο γραφείο του Γ.Γ. Περιφέρειας
  10. Σύσκεψη Βουλευτών, Νομάρχη, Δημάρχων και Πολιτών στον Άγιο Στέφανο. Συμφωνία  για κατάθεση  πρότασης  νόμου
 Κυρίες και Κύριοι,

Προσπάθησα πολύ περιληπτικά αλλά με  ουσιαστικό τρόπο να περιγράψω το ζήτημα του λεγόμενου  «αναδασωτέου».

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.