Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι"






ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

1.   Γενική Παρατήρηση: Το εν λόγω νομοσχέδιο το μόνο που μεταρρυθμίζει είναι το εκλογικό σύστημα.
2.      Δεν θίγονται καθόλου τα μεγάλα ζητήματα όπου υστέρησε ο ‘’Καλλικράτης’’ (συγκεντρωτικό κράτος, μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Δ.Κ. κλπ).
3.      Στις αλλαγές του εκλογικού συστήματος προβλέπονται:
a.    Οι κάλπες για την εκλογή του ΔΣ καθώς και των ΤΣ είναι ξεχωριστές.
b.    Ο ελάχιστος αριθμός συγκρότησης των  ψηφοδελτίων για το Δ.Σ και τα Τοπικά Συμβούλια είναι όσοι οι αριθμοί των εδρών των αντίστοιχων οργάνων (δηλ. για το Δήμο Διονύσου 41 για το ΔΣ και 5 για κάθε ΤΣ), με δυνατότητα αύξησης κατά 30%.
c.    Τόσο τα Δημοτικά, όσο και τα Τοπικά Συμβούλια, εκλέγονται, με απλή αναλογική με βάση τις ψήφους που έλαβαν κατά το πρώτο γύρο, οι Παρατάξεις.
d.    Η εκλογή του Δημάρχου (εφ’ όσον η παράταξή του δεν συγκεντρώσει το 50+1) γίνεται σε Β΄ Γύρο.
e. Η εκλογή του Προέδρου του ΤΣ γίνεται έμμεσα, μεταξύ των επικεφαλής των δύο πλειονοψηφησάντων συνδυασμών.
f. Υπάρχει η δυνατότητα του Δημάρχου να ορίζει Αντιδημάρχους και από τις άλλες Παρατάξεις, εφ΄ όσον αποφασισθεί σχετικά από την πλειοψηφία των μελών τους.
g.  Οι αρμοδιότητες τόσο των συλλογικών οργάνων (ΔΣ και ΤΣ, Επιτροπών), όσο και των εκτελεστικών οργάνων (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι), δεν θίγονται ουσιαστικά
4.      Τα διαφαινόμενα προβλήματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
a.    Κατακερματισμός  του Δημοτικού σκηνικού
b.    Αδυναμία μια Δημοτική Παράταξη να διαθέτει ταυτόχρονα το Δήμαρχο καθώς και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
c.  Ρευστοποίηση της όλης κατάστασης, λόγω της ως άνω δυσαρμονίας. Το μοναδικό πολιτικό αντίβαρο-κίνητρο για συγκλίσεις, δηλ. η δυνατότητα του Δημάρχου να ορίζει Αντιδημάρχους, σε συνεργασία, με άλλες Παρατάξεις δεν θα είναι αρκετή για να οδηγήσει σε σταθερότητα και συγκλίσεις, αφού δεν θα είναι καθόλου βέβαιο ότι θα λειτουργήσει σε προγραμματική και όχι σε βάση νομής εξουσίας.
d. Συνεχής κρίση, που θα απλωθεί παντού και θα σηματοδοτήσει, με τη σειρά της στασιμότητα και αναποτελεσματικότητα στα Δημοτικά πράγματα.
e.    Ανάπτυξη ακόμη περισσότερων φυγόκεντρων καταστάσεων που θα πυροδοτηθεί από τη διαφορετική κάλπη στις Δημοτικές Ενότητες, όπου και θα επικρατήσουν φαινόμενα της αυτονόμησης των τοπικών δυνάμεων και της αμφισβήτησης, αντί του διαλόγου και της δημιουργικής σύνθεσης.



Για τη Συντονιστική Γραμματεία

Γιάννης Φωτάκης
Δημοτικός Σύμβουλος