Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 28/10/2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δίνουμε στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο των θέσεων της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοτικής μας Παράταξης που λήφθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 25ης/10/2017.


Θέσεις Συντονιστικής Γραμματείας


Θέμα:  Επιτακτική η ανάγκη, άμεσα, ο Δήμος Διονύσου, να επανέλθει στην κανονικότητα. Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΗ, είναι αποφασισμένη να εργασθεί προς αυτή τη κατεύθυνση.


Α. Το πολιτικό – δημοτικό σκηνικό σήμερα στον Δήμο μας

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες ενός αδυσώπητου πολέμου ανακοινώσεων μεταξύ της Δημοτικής Παράταξης «Ανοικτοί Ορίζοντες» του κυρίου Δημάρχου και της Δημοτικής Παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» του κυρίου Καλαφατέλη.

Την τοπική μας ηλεκτρονική βιτρίνα κοσμούν πλέον τίτλοι όπως: «βάλτε τέλος στην αθλιότητα» ή «το σκάνδαλο τσουνάμι με το νερό στο Κρυονέρι» και πολλές άλλες παρόμοιες αναφορές που πραγματικά μας δημιουργούν θλίψη.

Το θολό και νοσηρό αυτό δημοτικό τοπίο έρχεται να το συμπληρώσουν στα Δημοτικά Συμβούλια, οι προ ημερήσιας διάταξης καταγγελίες, κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, μεταξύ του κυρίου Ζαμάνη και του κυρίου Καλαφατέλη, που αν συνεχιστούν με αυτήν την σφοδρότητα πολύ φοβόμαστε ότι θα έχουν απρόβλεπτες για τον Δήμο μας συνέπειες.

Διαχρονικά έχουμε διατυπώσει την άποψη ότι για τις όποιες "διαφωνίες" στα δημοτικά θέματα υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος του εισαγγελέα και ο δεύτερος της προσφυγής στα αρμόδια όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμος γενικότερα δεν είναι «αρένα» προσωπικών αντιπαραθέσεων και δεν ενδείκνυται για «ξεκαθάρισμα» προσωπικών διαφορών. Η διαιώνιση τέτοιων φαινομένων, που προσβάλουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, αποπροσανατολίζουν τους Πολίτες – Δημότες από τα κύρια και σημαντικά προβλήματα της περιοχής τους και ταυτόχρονα δίνουν τροφή και επιχειρήματα στους «εχθρούς» της δημοκρατίας.

Και το τελευταίο είναι ίσως και το πιο επικίνδυνο γιατί σήμερα βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη και ανδρώνονται ακροδεξιά στοιχεία που καπηλεύονται ακριβώς τις αδυναμίες τους κοινοβουλευτισμού και της ελεύθερης έκφρασης των Πολιτών αλλά και την αδυναμία των κρατούντων/κυβερνώντων να επιλύσουν τα οξυμένα προβλήματα της κάθε κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το διαμορφωμένο δημοτικό σκηνικό οφείλουμε να τοποθετηθούμε με σύνεση και λογική όχι παίρνοντας τη θέση του ενός ή του άλλου, συνεχίζοντας το κατήφορο και τη βαρβαρότητα που τείνει να γίνει «θεσμός» στην περιοχή μας, αλλά επιμένοντας, με μοναδικό γνώμονα μας το Δημόσιο συμφέρον, στα μεγάλα θέματα που υπάρχουν στον Δήμο μας.

Β. Η διαχρονική λειτουργία της Συμμαχίας για τον Πολίτη

Η Δημοτική μας Παράταξη έχει:

·         Αναπτύξει, μια αυτοδιοικητική κουλτούρα για τον τρόπο ανίχνευσης, επεξεργασίας και ανάδειξης τόσο των προβλημάτων που αφορούν συνολικά τον Δήμο (Διόδια, Αποχέτευση, Δασικό – Οικιστικό, Κανονισμοί Λειτουργίας, κλπ) είτε τοπικά (αποτροπή δημιουργίας πλυντηρίου αυτοκινήτων στο κέντρο του Αγίου Στεφάνου, νερό ύδρευσης,  κλπ).

·         Προχωρήσει με συστηματικά βήματα στην ουσιαστική και πρακτική καθιέρωση συνεργασιακών διαδικασιών (λειτουργία δια-παραταξιακής επιτροπής) αλλά πρακτικών προϋποθέσεων για την επίτευξής της (θεματολογία, όροι & κανόνες)

·         Αξιολογήσει, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό σήμερα από τις υπάρχουσες πληροφορίες, έστω και σαν απόψεις «Επιτροπής», για το νέο σκηνικό  που δημιουργείται από το θεσμικό  πλαίσιο που προτείνει η Κυβέρνηση, για τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την καθιέρωση της απλής αναλογικής καθώς και των άλλων δομικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση.

Γ. Ο νέος προγραμματισμός της Δημοτικής μας Παράταξης

Μετά από όσα παραπάνω αναφέρθηκαν οφείλουμε, από εδώ και μπρος, ο προγραμματισμός μας να θέσει ως προτεραιότητες, τις εξής κατευθύνσεις:

·         Προσπάθεια με κάθε τρόπο και μέσο της επαναφοράς της λειτουργίας του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου σε κανονικά αυτοδιοικητικά επίπεδα και εξάλειψη από το πολιτικό σκηνικό φαινομένων και λειτουργιών που δεν «κοσμούν» τον πολιτικό μας πολιτισμό.

·         Συνέχιση της διαδικασίας διερεύνησης για συνεργασίες, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της Δημοτικής μας Παράταξης, αλλά και το νέο Δημοτικό και Πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια αποφυγής των εγγενών αδυναμιών και των όποιων μικρών ή μεγάλων λαθών ή παραλείψεων καταγράφηκαν από το 2010 μέχρι και σήμερα.

·         Συσχέτιση των προβλημάτων κάθε μιας Δημοτικής Ενότητας και του Δήμου συνολικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό του 2018, έτσι ώστε το Επιχειρησιακό Σχέδιο, ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα να έχουν ουσιαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα.

·         Η παράταξή μας θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και εντατικά στις ανωτέρω ουσιαστικές κατευθύνεις και για την πληρέστερη ενημέρωση των Δημοτών θα ανακοινώνει περιοδικά τις ενέργειες και επισημάνσεις της με κάθε πρόσφορο τρόπο δια ζώσης,  έντυπο ή/και ηλεκτρονικό.

·         Επειδή ο  «πολιτικός χρόνος» τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και τα μεγάλα και σημαντικά γεγονότα της πολιτικής ζωής τον μικρύνουν ακόμη περισσότερο, είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε την προσπάθειά στην υλοποίηση του προγραμματισμού μας, για να έχουμε μια ουσιαστική λειτουργία στον Δήμο μας.


Για την Συντονιστική Γραμματεία


Παναγιώτης Βορριάς
Πρόεδρος