Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΑΡΘΡΩΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" & ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ




Θεσμική συγκρότηση και λειτουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης - Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε.)

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΑ - ΕΚΛΟΓΗ
Δημοτικές Κοινότητες

(Νόμος  3852/2010 Μέρος Β άρθρο 8)

Κεφάλαιο Δ
Άρθρα 79 - 91
Κατάργηση & αντικατάστασή τους με Συμβούλια. Ενίσχυση με αποφασιστικές αρμοδιότητες.
·      Συμβούλιο & Πρόεδρος
·      Δυνατότητα ψήφισης εκπροσώπων  Δ.Ε. ανεξάρτητα από κεντρικούς συνδυασμούς
·      Έμμεση εκλογή Προέδρου μεταξύ των εκλεγμένων μελών του.
·      Δικαίωμα ψήφου στο Δ.Σ. για θέματα που αφορούν τη Δ.Ε. του.







Αρμοδιότητες
(άρθρο 83)

·   Όλες οι αρμοδιότητες συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα που έχουν σήμερα οι δημοτικές, κάποιες από τις οποίες θα χαρακτηριστούν αποφασιστικές.
·   Όλες οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
·   Κάποιες αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής που έχουν γνωμοδοτικό &  εισηγητικό χαρακτήρα
·   Κ Κανονιστικές αποφάσεις – πλαίσιο (θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας του Δ.Σ. να λαμβάνει κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα περιλαμβάνουν τους γενικούς κανόνες-κατευθύνσεις για κάθε θέμα και οι οποίες θα εξειδικεύονται με επιμέρους κανονιστικές αποφάσεις που θα εκδίδει κάθε Δημοτική Ενότητα για την περιοχή της





Όργανα – Εκλογικό Σύστημα


«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος  3852/2010)
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΕΔΑΦΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ


Εκλογική Διαδικασία
Άρθρα 7, 8 & 9
·   Κάθε 4 ή 5 χρόνια και αποσύνδεσή τους από της Ευρωεκλογές
·   Πραγματοποίηση εκλογών τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου
·   Ανάληψη καθηκόντων νέας Δημοτικής Αρχής 1η Ιανουαρίου.
·      Πλήρης κατάργηση της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων και ενιαία εκλογή των Δημοτικών Συμβούλων σε όλη την έκταση του Δήμου

Υποψηφιότητες

Άρθρο 18
·         Κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο το Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις υποψηφίων κ.λπ. ανά Δημοτική Ενότητα
·         Καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%.
·         Αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο (βλ. παρακάτω σχετικά με την εκλογή των οργάνων ενδοδημοτικής αποκέντρωσης).
·         Αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.



«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος  3852/2010)
ΠΡΟΤΑΣΗ










Εκλογικό Σύστημα
(Εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας
για την εκλογή Συμβούλων
(άρθρα 29 – 34 & 36-41)
·         Προτείνεται η κατανομή του συνόλου των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των συνδυασμών, με βάση την «κλασική» μέθοδο της αναλογικής των υπολοίπων, όπως συμβαίνει σήμερα για τον 1ο γύρο.
·         Προτείνεται η διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου/ Περιφερειάρχη, ως επικεφαλής συνδυασμού.
·         Ειδικότερα, σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων κατά τον 1ο γύρο (οπότε ο επικεφαλής του αναδεικνύεται, αντίστοιχα, Δήμαρχος), θα πραγματοποιείται επαναληπτική εκλογή σε 2ο γύρο μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, οπότε Δήμαρχος θα είναι ο επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος στο γύρο αυτό συνδυασμού, χωρίς ωστόσο αυτό να επιδρά στην κατανομή των εδρών που έχει ολοκληρωθεί από τον 1ο γύρο.
·         Η αποσύνδεση της εκλογής των οργάνων της Δημοτικής Ενότητας από την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, τόσο ως προς την κατάρτιση των συνδυασμών (δηλ. ένας συνδυασμός να μπορεί να κατέλθει έγκυρα μόνο στο «κεντρικό» Δημοτικό Συμβούλιο ή μόνο σε μία Δ.Ε.), όσο και ως προς την ανάδειξη των επιτυχόντων (δηλ. δεν θα υπάρχει εξάρτηση των τοπικά επιτυχόντων από τον κεντρικά επιτυχόντα συνδυασμό)
·         Καθιέρωση μόνο συλλογικών οργάνων και κατανομή των εδρών τους με απλή αναλογική μεταξύ των συνδυασμών, με βάση τα αποτελέσματα κάθε Δημοτικής Ενότητας
·         Έμμεση εκλογή του Προέδρου του συλλογικού οργάνου.






«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος  3852/2010)
ΠΡΟΤΑΣΗ

Επιτροπές Δημοτικού Συμβουλίου

(Άρθρα 70 - 75
·         Βασικές Αρχές
(α) Απλοποίηση του συστήματος, με λιγότερα όργανα και διακριτούς ρόλους
(β) Ενίσχυση του πολιτικού ρόλου των άμεσα εκλεγόμενων οργάνων
(γ) Εισαγωγή ενός συστήματος ελέγχου και εξισορρόπησης (checks and balances), που θα αποτυπώνει τις νέες θεσμικές ισορροπίες, λαμβάνοντας υπόψη και την αναλογική συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων
 (δ) Καθιέρωση νέων θεσμικών διαδικασιών διοίκησης των Ο.Τ.Α., με τη συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά και των πολιτών
(ε) Καθιέρωση είτε προληπτικών είτε κατασταλτικών δικλείδων που θα αποτρέπουν τη δημιουργία θεσμικών αδιεξόδων.

·         Σύστημα διοίκησης Δήμων
1ον. Η κατάργηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων (βλ. αναλυτικά ανωτέρω).
2ον. Η κατάργηση της Οικονομικής Επιτροπής και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων της είτε στα Συμβούλια των Δημοτικών Ενοτήτων είτε (όπου αυτό δεν είναι δυνατό) στο Δημοτικό Συμβούλιο ή στην Εκτελεστική Επιτροπή, ανάλογα και με το ειδικότερο περιεχόμενο εκάστης αρμοδιότητας.
3ον. Η διάκριση των πολιτικών και των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και τη μεταφορά τους στα αντίστοιχου χαρακτήρα όργανα.
4ον. Η αναβάθμιση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, ώστε να αποφορτιστεί ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι από τις αμιγώς διεκπεραιωτικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες και να είναι σε θέση να επιτελούν τον πολιτικό και επιτελικό τους ρόλο, παραμένοντας ωστόσο ο Γενικός Γραμματέας πολιτικό στέλεχος του Δήμου (μετακλητός).
5ον. Η ενίσχυση της υπηρεσιακής δομής των ΟΤΑ α’ βαθμού, με την καθιέρωση μεταξύ άλλων ενός minimum θέσεων και οργανικών μονάδων σε κάθε κατηγορία ΟΤΑ α’ βαθμού, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια και τη θεσμική μνήμη των υπηρεσιών, ανεξαρτήτως της εναλλαγής των Δημοτικών Αρχών, και θα ενισχύει την επιχειρησιακή τους ικανότητα.

6ον. Η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων του Δήμου στις συνεδριάσεις είτε της Εκτελεστικής Επιτροπής είτε του Δημοτικού Συμβουλίου είτε και των δύο αυτών οργάνων, με δικαίωμα λόγου, σε όλα τα θέματα που αφορούν τον τρόπο διοίκησης, το προσωπικό και τα οικονομικά του Δήμου.
7ον. Η δημιουργία ενός τετραμερούς συστήματος διοίκησης των Ο.Τ.Α. με τα βασικά όργανα που απεικονίζονται στον.
8ον. Η ριζική αναμόρφωση των δευτερευόντων οργάνων, και συγκεκριμένα :
·         Η κατάργηση των ειδικών επιτροπών με περιορισμένο, εκ του νόμου, αντικείμενο και την καθιέρωση, γενικώς, της ελευθερίας των Δημοτικών Συμβουλίων να συγκροτούν επιτροπές, είτε μόνο από μέλη τους, κατ' αναλογία της δύναμης κάθε παράταξης (που θα μπορούν να έχουν και αποφασιστικές αρμοδιότητες) είτε και με τη συμμετοχή εργαζομένων του Δήμου, άλλων φορέων και ιδιωτών (οπότε, υποχρεωτικά, θα έχουν μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα).
·         Η αντικατάσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης, από ένα Δημοτικό Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο, στο οποίο θα μετέχουν οι εκπρόσωποι όλων των βασικών φορέων της περιοχής και το οποίο θα συνεδριάζει υποχρεωτικά σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα, εκφράζοντας γνώμη επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία και το Δήμο, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του Δήμου. Σε συγκεκριμένες
·         σημαντικές αποφάσεις (π.χ. κατάρτιση προϋπολογισμού, επιχειρησιακού προγράμματος κ.λπ.) το Συμβούλιο θα παίζει καθοριστικό ρόλο ως ο κεντρικός φορέας της διαβούλευσης στο τοπικό επίπεδο.
·         Η αναμόρφωση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, ώστε αυτό να συγκροτείται από αιρετά μέλη, από τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν στα όρια του Δήμου, καθώς και από εκπροσώπους των φορέων αλληλεγγύης.






«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος  3852/2010)
ΠΡΟΤΑΣΗ









Αρμοδιότητες Δημάρχου, Αντιδημάρχων

(Άρθρα 61 – 63, 65)

ΔΗΜΑΡΧΟΣ
·         Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Δήμου και υπεύθυνος για την υλοποίηση του προγράμματος της Δημοτικής Αρχής, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
·         Εκλογή (ως επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού) Εκπροσωπεί τον Δήμο.
·         Είναι προϊστάμενος των υπηρεσιών. Συντονίζει και παρέχει κατευθύνσεις στο έργο των αντιδημάρχων.
·         Εκδίδει αποφάσεις και διοικητικές πράξεις σε εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ
·         Είναι μονοπρόσωπα όργανα με πολιτική και διοικητική ευθύνη για ένα μέρος των θεματικών τομέων δράσης του Δήμου, σε αντιστοίχηση με τις διοικητικές δομές του Δήμου.
·         Ορισμός (από το Δήμαρχο)
Ενδεικτικοί τομείς ανάθεσης καθ’ ύλην αρμοδιοτήτων :
1) Οικονομικά
2) Κοινωνική Πολιτική
3) Καθαριότητα – Πράσινο
4) Τεχνικές Υπηρεσίες – Υποδομές
5) Πολιτισμός – Αθλητισμός – Νεολαία

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Είναι το κεντρικό πολιτικό όργανο του Δήμου και έχει το τεκμήριο της αρμοδιότητας.
Εκλογή
Λαμβάνει όλες τις σημαντικές για τη λειτουργία του Δήμου αποφάσεις. Είναι αρμόδιο για τη λήψη όλων των πολιτικών και κανονιστικών αποφάσεων.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
·         Αποτελεί το συλλογικό εκτελεστικό όργανο του Δήμου, κατ' αναλογία προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε αυτή μετέχει ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι.
·         Εκ του νόμου σύνθεση Παρακολουθεί και συντονίζει την υλοποίηση του έργου της δημοτικής αρχής.
·         Ασκεί εκτελεστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες που ασκεί σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο



«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» (Νόμος  3852/2010)
ΠΡΟΤΑΣΗ
 Ρύθμισης κυβερνησιμότητας" των Ο.Τ.Α.




Δεν υπάρχουν παρόμοιες προτάσεις – θέσεις









 (α) Η διαμόρφωση θεσμών και διαδικασιών «προδιαβούλευσης» πριν την εισαγωγή και ψήφιση σημαντικών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίοι θα λειτουργούν και «παιδευτικά» ως προς τη διαμόρφωση συναινέσεων.
(β) Η θέσπιση της «εποικοδομητικής άρνησης ψήφου», προκειμένου μία παράταξη που επιθυμεί να μετέχει στη συζήτηση ενός θέματος να μπορεί – αρνούμενη ψήφο – να επιτρέπει στη Δημοτική Αρχή να διαμορφώσει πλασματική πλειοψηφία.
(γ) Η ενίσχυση του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος ως τελικού καταφυγίου (ultimum refugium) για τη λήψη αποφάσεων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του Δήμου/της Περιφέρειας, εφόσον δεν είναι δυνατή η επίτευξη συναίνεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, βάσει ορισμένης διαδικασίας και χρονοδιαγράμματος.
(δ) Η ενίσχυση των διατυπώσεων δημοσιότητας σε σχέση με τις συνεδριάσεις των οργάνων των Ο.Τ.Α., ώστε να έχουν πραγματική ενημέρωση οι πολίτες και να ασκείται στους αιρετούς πίεση και από την κοινή γνώμη.