Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Δ.Σ. κ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΕΛΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΑ

                        ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 01/08/2013


Εκτός Ημερήσιας Διάταξης τοποθέτηση της Δημοτικής Συμβούλου κυρίας Παπαπαναγιώτου Ελένης  για τα θέματα των «αναδασωτέων»
στο Δ.Σ. της 01/08/2013


Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητοί Συνάδερφοι,

Είμαι υποχρεωμένη να απαντήσω στον κ. Πασιπουλαρίδη, για την υπόθεση των αποζημιώσεων που ζητούν οι κάτοικοι της Αγ. Παρασκευής και συγκεκριμένα οι κάτοικοι του αναδασωτέου τμήματος της Αγίας Παρασκευής της Δ.Κ  Αγ. Στεφάνου από τον νυν Δήμο Διονύσου, αφού πλέον εκεί υπάγεται ο Αγ. Στέφανος.

Ο κ. Πασιπουλαρίδης έστω και για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές σκοπιμότητες του εντυπωσιασμού των συνδημοτών μας, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε το πρόβλημα των αναδασωτέων περιοχών, που εμείς σαν διοίκηση του εξωραϊστικού συλλόγου Αγ. Παρασκευής, για χρόνια  και με πολύ κόπο προσπαθούμε  να το κρατάμε στην επιφάνεια.

Προσπαθούμε να πείσουμε όλους όσους έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμάς, να συμπαραταχθούν μαζί μας για να διεκδικήσουμε πολλοί μαζί την  λύση του που είναι μία και ξεκάθαρη ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ.

Και όμως αγαπητοί συνάδερφοι είναι αδύνατον να πεισθούν οι κάτοικοι των αναδασωτέων, γιατί τους φαίνεται αδιανόητο και εξωπραγματικό, ότι η περιουσία τους έχει καταστραφεί από τις συνέπειες της νομαρχιακής πράξης αναδάσωσης  844/22-3-1982.

Η λέξη καταστροφή αποδίδει την πραγματική κατάσταση, διότι οι κάτοικοι που μένουν εκεί δεν ορίζουν την περιουσία τους, δεν μπορούν να την πουλήσουν, δεν μπορούν να την μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, δεν μπορούν να οικοδομήσουν και σε κάποιους, που ήδη είχανε χτίσει τα σπίτια τους, τους ανακάλεσε η πολεοδομία τις καθ' όλα νόμιμες άδειές τους.

Αυτή η κατάσταση σέρνεται και μας παιδεύει πολλά χρόνια. Ταλαιπωρίες πολλές, λύση καμία.

Έτσι λοιπόν παραμονές των εκλογών του 2010 τα μέλη του συλλόγου της Αγ. Παρασκευής επισκεφθήκαμε όλους τους υποψήφιους Δημάρχους, για να συζητήσουμε μαζί τους αυτό το θέμα και να ακούσουμε την άποψή τους.

Ο κ. Βορριάς ήτανε και είναι  γνώστης του προβλήματος και σαν  δήμαρχος της πόλης μας πάσχιζε μαζί μας από το 2007 για την επίλυσή του.

Ο Κ. Καλαφατέλης μας είπε ότι δεν είχε γνώση του προβλήματος, θα ενημερωνόταν, θα το μελετούσε και θα μας απαντούσε.

Τέλος επισκεφθήκαμε τον δήμαρχο Πασιπουλαρίδη στο Δημαρχείο της Δροσιάς, όπου μας περίμενε μαζί με τον αδερφό και σύμβουλό του μηχανικό, Χριστόφορο Πασιπουλαρίδη.

Του εκθέσαμε το πρόβλημα των αναδασωτέων, το οποίο λίγο ως πολύ  το γνώριζε.

Μας παρότρυνε να μην δίνουμε σημασία στις αποφάσεις του "παραμάγαζου" που λέγεται Συμβούλιο της Επικρατείας, πως τα όρια του Αγ. Στεφάνου, είναι από τα πιο ισχυρά όρια οικισμών και πως μέσα στους οικισμούς δεν υπάρχουν αναδασώσεις.

Παρόντες στην συζήτηση ήταν οι κ.κ. Γιαννιός, Παπαγλάστρας, Οικονόμου, Παπουτσόγλου, Παπαπαναγιώτου. Μάλιστα κάποια στιγμή, εμένα προσωπικά οι αδερφοί Πασιπουλαρίδη μου έκαναν μία φραστική επίθεση, διότι δεν τους υποστήριξα όταν κοντά στο 1995 επί δημαρχίας Κοροβέση έκοψαν περίπου 160 πεύκα για να ανοίξουν δρόμους στην γνωστή περιοχή του Αγ. Στεφάνου, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους.

Τότε ο Δήμαρχος Κοροβέσης έκανε μήνυση στους αδελφούς Πασιπουλαρίδη και ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον τους κατέθεσε ο τότε αντιδήμαρχος κ. Γ. Ίσσαρης. Αυτά το 1995.

Παρά τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1995 μέχρι το 2010, η συμπεριφορά τους απέναντι στον κύριο Ίσσαρη ήτανε πολύ απαξιωτική, "ούτε καλημέρα" δεν καταδέχονταν να του πούνε.

 Όμως το 2010 ήτανε έτος δημοτικών εκλογών και στον Αγ. Στέφανο ο κ. Πασιπουλαρίδης δεν μπορούσε να κλείσει τον συνδυασμό του, τι να κάνει έκανε την αναγκαία «κωλοτούμπα» και ζήτησε την σύμπραξη του κυρίου Ίσσαρη, εκείνος του έφερε προίκα τα ονόματα που χρειαζόταν, έδωσαν τα χέρια  στην πλατεία του Αγ. Στεφάνου και βάδισαν μαζί για τις εκλογές. Αυτά για να προσέχει ο «αρχικωλοτούμπας» όταν μιλάει για δήθεν «κωλοτούμπες» άλλων.. κλείνει η παρένθεση.

Μετά την επικράτηση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και την εκλογή του κ. Καλαφατέλη ως Δημάρχου, η Παράταξη Συμμαχία για τον Πολίτη και ο εξωραϊστικός σύλλογος Αγ. Παρασκευής, ζητούσαμε από το Δήμαρχο και το επιτελείο του να ενημερωθούν έγκαιρα για να συνεχισθούν οι προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος των αναδασωτέων μαζί με το πρόβλημα των δασικών, τα οποία συνολικά κατέληγαν στο θέμα των ορίων των οικισμών.

Στις πρώτες  συσκέψεις που έγιναν για αυτά τα θέματα, μεταξύ πολλών ήταν και οι αδελφοί Πασιπουλαρίδη. Διαπιστώθηκε όμως ότι όταν κάποιος δεν συμφωνούσε μαζί τους, λειτουργούσαν κατά το γνωστό και βιωμένο πια από όλους μας «στυλ Πασιπουλαρίδη». 
Έκτοτε έγιναν αρκετές συναντήσεις, έγιναν ομάδες που κατέβαιναν στην Βουλή και ενημέρωναν τα κόμματα, έγιναν ενημερώσεις στις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων, σε επιτροπές της Βουλής, σε βουλευτές και υπουργούς.

Ποιοί συμμετείχαν στις ομάδες αυτές; Όποιοι μπορούσαν να βοηθήσουν και ήταν γνώστες αυτών των θεμάτων, ανοιχτά-φανερά-καθαρά και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για το κτηματολόγιο τα δικά μας θέματα ούτε τα καλυτέρευσε ούτε τα χειροτέρευσε.

Δεν μπήκε τώρα η ταφόπλακα που περιγράφει ο κ. Πασιπουλαρίδης. Η ταφόπλακα των οικισμών μπήκε με τον νόμο της Μπιρμπίλη το 2010, ίσως δεν το κατάλαβε ίσως μπερδεύτηκε, δεν πειράζει  το θέμα είναι πως η ταφόπλακα αυτή πρέπει να φύγει.

Και τώρα έρχομαι επί της ουσίας, πριν καν ψηφιστεί ο νόμος της Μπιρμπίλη εμείς οι κάτοικοι του αναδασωτέου είχαμε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα την άρση της απόφασης αναδάσωσης.

Η προσφυγή αυτή θα εκδικασθεί μέσα στο 2013 και θα μας εκπροσωπήσουν στην δίκη αυτή μεταξύ άλλων και η νομική εταιρεία Παπακωνσταντίνου-Κουτρούγκαλος-Χλέπας.

Εμείς όμως δεν μείναμε μόνο στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταθέσαμε και προσωπικές αγωγές, μέσω της ίδιας νομικής εταιρείας, κατά του ελληνικού δημοσίου, λόγω της καταστροφικής «απομείωσης» της αξίας των περιουσιών μας.

Σε περίπτωση που δεν δικαιωθούμε από τα Ελληνικά δικαστήρια θα προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά.

Οι αγωγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι περίπου εβδομήντα και το κόστος των αποζημιώσεων είναι πολύ υψηλό.

Μακάρι οι αγωγές να φθάσουν τις πεντακόσιες  όσες και ο αριθμός των πληγεισών οικογενειών και το ύψος των αποζημιώσεων να γίνει δυσθεώρητο για το Ελληνικό Δημόσιο.

Έτσι θα πάρουν χαμπάρι όσοι παίζουν μαζί μας, ότι αξιώματα χωρίς ευθύνες τέλος.

Όσοι Υπουργοί φοβούνται τον ίσκιο τους  και δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα, να πάνε σπίτι τους.

Όσοι Βουλευτές, Δασάρχες Σύμβουλοι Υπουργών, ψευτο-οικολόγοι και ένα σωρό άλλοι, νομίζουν ότι θα κάνουν ανέξοδα την οικολογική γυμναστική τους στην πλάτη μας, γελιούνται, φτάνει πια!

Ας καταλάβουν όλοι, Κυβέρνηση-Υπουργεία-Δήμοι-Κόμματα-Πολεοδομίες-Δασάρχες-Σύμβουλοι και παρασύμβουλοι ότι ακόμα και στους σημερινούς πολύ δύσκολους καιρούς οι καταταλαιπωρημένοι Έλληνες πολίτες θα βρίσκουν τρόπους να παλεύουν το ανίκανο, ευθυνόφοβο και αναποτελεσματικό κράτος.

Από αυτήν την σκοπιά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Πασιπουλαρίδη που εγείρει το θέμα της σοβαρότητας της ικανοποίησης των αποζημιώσεων, ας λυθεί το θέμα και θα καταργηθεί αυτόματα το αίτημα των αποζημιώσεων αφού θα εκλείψει η γενεσιουργός τους αιτία.

Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του για την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλωστε παραβιάζει ανοιχτές πόρτες, αφού ήδη ο Σύλλογος της Αγ. Παρασκευής έχει ζητήσει σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου από την 4ην Οκτωβρίου του 2012.

Ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο να γίνει σχετικά σύντομα με συμμετοχή των ενδιαφερομένων και με σωστή ενημέρωση των συναδέρφων Δημοτικών Συμβούλων, ώστε αφού ενημερωθούν να φανούν αντάξιοι του ρόλου τους και συμπαραστάτες των συνδημοτών τους.

Κλείνοντας έχω μία τελευταία ερώτηση να κάνω στον επί κεφαλής της ΑΔΚ:

Μήπως η συγκυβέρνηση Συμμαχίας - Ενωτικής Πρωτοβουλίας άρχισε από το 2005 με στόχο την κατάργηση των οικισμών;

Γιατί η οικογένειά σας από τότε αρνείται να πληρώσει τον φόρο του ΤΑΠ, καθότι χαρακτηρίζετε τα οικόπεδά σας ως εκτός σχεδίου ασκεπή  γήπεδα και ζητάτε την παραγραφή του χρέους σας, επειδή έχει περάσει πενταετία. Δεν διστάζετε μάλιστα, προκειμένου να γλυτώσετε ένα ποσόν περίπου χιλίων ευρώ, να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα που τινάζουν στον αέρα το νομικό-πολεοδομικό καθεστώς των οικισμών μας.

Για του λόγου το αληθές καταθέτω την αίτηση του Χ. Πασιπουλαρίδη με αρ. Πρωτοκόλλου 36378/7/12/2012, την απάντηση του Δ. Αλεξανδρή με αρ. Πρωτ. 1506, την εμπεριστατωμένη απάντηση του νομικού συμβούλου του Δήμου μας, κ. Ιωάννη Βασιλείου με αρ. Πρωτ. 1855 και την αίτηση του Συλλόγου Αγ. Παρασκευής για την αίτηση του Συμβουλίου.

                                   
Παπαπαναγιώτου Ελένη
Δημοτική Σύμβουλος